Halsizlik birçok insanda sıklıkla görülen ve günlük hayatı oldukça etkileyen sağlık sorunlarından birisidir. Halsizlik ile birlikte kişilerde günlük işleri yapmakta zorlanma ve isteksizlik de görülebilir. Halsizliğin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu yazımızda Halsizlik Sebepleri Nelerdir, Hangi Hastalıkların Habercisidir? Sorularına cevap vereceğiz.
Halsizlik, insanların normal günlük işlerini yaparken bile kendilerini yorgun hissetmeleri olarak tanımlanabilir. Halsizlik farklı boyutlarda yaşanabilir. Kimi insan günlük işlerini yapmakta zorlanırken kimi insanlar yemek yeme hatta dinlenmeye bil üşenecek kadar ileri boyutlara gelebilir.
HALSİZLİK NEDİR?
Halsizlik, insanların vücutlarında hissettikleri bitkinlik ve yorgunluk durumudur. Halsizlik sorunu yaşayan kişilerde vücudun belirli bölümlerini düzgün şekilde hareket ettirmek mümkün olmayabilir. Halsizlik yaşayan kişilerin vücutlarındaki tüm kasları hareket ettirmek mümkün değildir.
Bazı insanlar halsizlik sorununu sadece kollarında ve bacaklarında hissederler. Halsizlik genel olarak geçici ve kısa süreli bir sorun olmakla birlikte bazı kişilerde kronik ve sürekli bir hale de gelebilmektedir.
HALSİZLİK SEBEPLERİ NELERDİR?
Halsizlik sorununa birçok farklı durum neden olabilir. İnsanlar günlük hayatta yaşadıkları halsizliği farklı nedenlere bağlı olarak yaşıyor olabilirler. Halsizlik sebepleri şu şekilde sıralanır;
- Grip
- Tiroit hastalığı
- Anemi
- Depresyon veya stres
- Uykusuzluk
- Diyabet
- Kalp yetmezliği
- B12 vitamin eksikliği
- Anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan sakinleştiricilerin yan etkileri
- Bazı kas hastalıkları
- Kemoterapi
- Yanlış, düzensiz ve az besleneme
- Kanser
- İnme
- Kalp krizi
- Sinir veya kas yaralanmaları
- Yüksek dozda ilaç kullanımı
- Zehirlenme
HALSİZLİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir kişi kendisinde halsizlik olup olmadığını anlamak için bazı belirtileri gözlemleyebilir. Halsizliği ortaya çıkaran belli başlı belirtiler bulunmaktadır. Halsizlik belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Hareketlerde yavaşlık
- Kontrol edemediğiniz titreme
- Kas seğirmesi
- Kas krampları
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Kafa karışıklığı
- Konuşmada zorluk
- Görmede sorun
- Göğüs ağrısı
HALSİZLİK HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?
Halsizlik genel olarak geçici bir durum olarak gösterilirken bazı kişiler için ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Özellikle uzun süre halsizlik yaşayan kişilerin mutlaka altında yatan nedeni bulması gerekir. Halsizlik hangi hastalıkların habercisidir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Kansızlık
- Depresyon
- Stres
- Tiroit hastalıkları
- Kanser
- Kalp hastalıkları
- Enfeksiyon hastalıkları
- Metabolik hastalıklar
- Uyku apnesi
- Fiziksel güçsüzlük
- Hepatit yani karaciğer iltihaplanması
- Kalbin iç yüzünün iltihabı
- Kalp zar iltihapları
- Verem (tüberküloz)
- Parazit hastalıkları
- AIDS
HALSİZLİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Halsizlik tedavisi için öncelikle halsizliğin nedeninin belirlenmiş olması gerekir. Bunun için uzman bir hekime başvurmak doğru olacaktır. Hekim, kişide var olan halsizliğin neden kaynaklandığını belirledikten sonra tedavi aşamasına geçecektir.
Örneğin; halsizliğin nedeni kansızlık ise kan takviyesi ile bu sorun çözülebilir. Aynı şekilde tiroit bezlerinden kaynaklı bir sorun varsa tiroit bezlerinin çalışması için gerekli ilaç tedavisi uygulanabilir. Doktor, halsizliğin nedenini belirledikten sonra uygun tedavi yöntemine başlayacaktır.
HALSİZLİK YAŞAYANLARIN NASIL BESLENMESİ GEREKİR?
Halsizlik sorunu yaşayanların bu sorundan kurtulması için beslenmesine de önem vermesi gerekir. Bazı besinlerin gün içerisinde mutlaka alınması gerekir. Aksi halde halsizlik sorunu yaşanması kaçınılmaz olacaktır.
Gün içerisinde halsizlik sorunu yaşamamak için özellikle ikindi vakti ve akşam arasında besin tüketmek gerekmektedir. Öğlen 12 ile akşam 7 saatleri arasında iki ara öğün koymak akıllıca olacaktır. Böylece gün içerisinde yaşanması muhtemel halsizlik sorunundan kurtulmak mümkün olacaktır.
SPOR YAPMAK HALSİZLİĞİ YOK EDER Mİ?
Spor yapmak halsizliği yok eder mi sorusuna şu şekilde cevap verilebilir. Spor, halsizliğin yok edilmesi için en doğru tercihlerden birisidir. Sabah erken saatte kalkmak ve açık havada 10 dakika egzersiz yapmak gün içerisinde yaşanabilecek halsizliğin yok edilmesi için oldukça önemlidir.
0 Yorum yapıldı