İnsanlar farklı nedenlerden dolayı başkaları hakkında dava açma hakkına sahiptir. Açılan davaların sonucunda mahkemeden en doğru karar çıkar. Birçok kişi ise hakkında açılan dava olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değildir. Bir kişinin hakkında açılmış dava olup olmadığını öğrenme şansı vardır. Bu yazımızda hakkımda açılmış dava dosyası var mı nasıl öğrenebilirim sorusuna cevap vereceğiz.
İnsanlar yaşamları boyunca bazı haksızlıklara uğrayabilirler, başka insanlarla sorun yaşayabilirler. Bu tür durumlarda yapılması gereken en doğru şey, konuyu hukuki yollarla çözmektir. Bu nedenle birçok kişi başkası hakkında dava açma hakkını kullanmaktadır.
HAKKIMDA AÇILMIŞ DAVA DOSYASI VAR MI, NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Bir kişi hakkında açılmış dava dosyası olup olmadığını kolaylıkla görebilir. Hakkımda açılmış dava dosyası var mı sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt vardır. Bir kişinin hakkında açılmış dava dosyalarını görme yolları şu şekilde sıralanır;
- E – devlet kullanarak adına dava dosyası açılıp açılmadığını öğrenme
- UYAP SMS yoluyla adına dava dosyası açılıp açılmadığını öğrenme
- 118 üzerinden adına dava dosyası açılıp açılmadığını öğrenme
- UYAP vatandaş portalı üzerinden adına dava dosyası açılıp açılmadığını öğrenme
Her konuda olduğu gibi hukuksal konularda da e – devlet sistemi üzerinden bilgi almak mümkündür. e – devlet üzerinden adına dava dosyası açılıp açılmadığını öğrenmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır;
- Birinci Adım
Öncelikle e – devlet sistemine giriş yapılır. Sisteme T.C. kimlik numarası ve şifre yazılarak girilebilir.
- İkinci Adım
Sisteme giriş yaptıktan sonra arama motorunun olduğu bölüme “Kamu Kurumları Adalet Bakanlığı” yazılarak sorgulama yapılır.
- Üçüncü Adım
Açılan sayfada Adalet Bakanlığı üzerinden erişebilecek bilgiler listelenir. Bu listeden “Mahkeme dava dosya sorgulama” yazan butona tıklanır.
- Dördüncü Adım
Sorgulama işlemi ile kişi, adına açılmış olan dava dosyası olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
Bir kişinin adına dava dosyası açılıp açılmadığını öğrenmesi için UYAP sistemi de kullanılabilir. UYAP SMS ile kısa sürede dava dosyası hakkında bilgi almak mümkündür. Adalet Bakanlığı tarafından sunulmuş olan bu hizmet kapsamında 4060 numarasına SMS göndermek yeterlidir. Bu numara üzerinden Adalet Bakanlığı’na üye olan kişiler, haklarında açılan dava dosyaları hakkında hemen bilgi sahibi olabilirler.
UYAP SMS ile dava dosyası sorgulama işlemi için kişinin önünde iki seçenek bulunur. Kişi, ister kişisel abonelik ister tam abonelik hakkını kullanabilir. Kişisel abonelikte dava sürecinin sadece kişiyi ilgilendiren bölümü hakkında bilgi verilirken, tam abonelikte dava ile ilgili tüm süreç hakkında bilgi verilir. UYAP SMS aboneliği şu şekilde yapılır;
- Tam abonelik için: T.C. kimlik numarası – TAM ABONE yazılarak 4060’a SMS gönderilir.
- Kişisel abonelik için: T.C. kimlik numarası – KISISEL ABONE yazarak 4060’a SMS gönderilir.
UYAP SMS aboneliği ücreti, tüm operatörlerde 1 TL olarak belirlenmiştir. Abone olan kişinin kullandığı hat ve T.C. kimlik numarası aynı kişinin üzerine olmak zorundadır.
Adına açılmış dava dosyası olup olmadığını öğrenmek için 118 Bilinmeyen Numaralar Çağrı Merkezi’ de kullanılabilir. Adalet Bakanlığı ile anlaşmalı olarak çalışan 118 Bilinmeyen Numaralar Servisi, birkaç saniye içerisinde kişinin adına açılmış dava dosyası olup olmadığı hakkında bilgi verecektir. Adına dava dosyası olup olmadığını öğrenmek için kullanılacak numaralar şunlardır;
- 11811
- 11818
- 11824
- 11825
- 11860
- 11870
- 11880
- 11890
118 çağrı merkezi üzerinden öğrenilecek bilgiler şu şekildedir;
- Kişinin adına dava dosyası ya da icra takibi olup olmadığı
- Kişinin adına dava ya da icra varsa hangi birimde olduğu
- Kişinin adına açılan dava dosyasında yer alan bilgiler
- Açılan davanın duruşma tarifi
- Bilirkişi raporu durumu
- Dosyadaki taraf ve tebligat bilgileri
- Dosyanın temyiz edilip edilmediği
- Dosyanın temyiz sonucu
UYAP vatandaş portalı üzerinden adına açılmış dava sorgulama işlemi de kolaylıkla yapılabilir. Bunun için kişinin öncelikle UYAP vatandaş portalına giriş yapması gerekir. Portala giriş için kişinin e – imza ya da mobil imza kullanıyor olması gerekir. imza ile sisteme giren kişiler, haklarında açılmış dava dosyası olup olmadığını öğrenebileceği gibi davaların takibi konusunda da her türlü ilerlemeyi görüntüleme şansına sahip olacaktır.
0 Yorum yapıldı