Güvenilir İnternet Siteleri Nasıl Belli Olur?


62
604 Paylaşım, 62 points

İnternet üzerinden ziyaret edilebilecek milyonlarca internet sitesi bulunmaktadır. Ancak bu sitelerin hepsinin güvenilir olduğu asla söylenemez. Kullanıcıların güvenilir internet sitelerini tercih etmesi, yaşanabilecek sıkıntıların önceden engellenmesini sağlayacaktır. Bu yazımızda Güvenilir İnternet Siteleri Nasıl Belli Olur? Sorusuna cevap vereceğiz.

İnternet sitelerinin ziyareti öncesi güvenilirliğinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bir internet sitesini ziyaret edecek olan kullanıcı, öncesinde sitenin güvenilir olup olmadığına bakarsa çok daha sıkıntısız şekilde kullanım sağlayabilecektir.



GÜVENİLİR İNTERNET SİTELERİ NASIL BELLİ OLUR?

Güvenilir İnternet Siteleri Nasıl Belli Olur? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;

  • Sitenin adını arama motoruna yazarak sonuçlara bakmak
  • Sitenin bağlantı türüne bakmak
  • Sitenin güvenlik durumunu tarayıcının adres çubuğundan kontrol etmek
  • Sitenin adresini değerlendirmek
  • Sitenin Türkçe kullanımına bakmak
  • Sitede aşırı reklam olup olmadığına bakmak
  • Sitenin iletişim sayfasını kullanmak
  • Sitenin Whols aramasını kullanmak

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN ADINI ARAMA MOTORUNA YAZARAK SONUÇLARA BAKMAK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin adını arama motoruna yazarak sonuçlara bakmak gerekir. Birçok sitenin güvenilirliği kısa sürede basit bir Google araması ile gerçekleştirilebilir. Google, güvenilir ve yüksek ziyaretçiye sahip olan siteleri her zaman üst sıralarda göstermektedir. Eğer arama sırasında site üst seviyelerde görünüyorsa güvenilir olacağı düşünülebilir.

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN BAĞLANTI TÜRÜNE BAKMAK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin bağlantı türüne bakmak gerekir. Güvenilir olan sitelerin bağlantılarının başında genel olarak “https” etiketi bulunmaktadır. Bunun nedeni güvenilir olmayan sitelerin bu eklentiyi almak için çaba göstermemesinden kaynaklanır. Güvenilir tüm sitelere bu eklenti mutlaka olacaktır. Sitenin başında eklenti varsa güvenle ziyaret edilebilir.

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN GÜVENLİK DURUMUNU TARAYICININ ADRES ÇUBUĞUNDAN KONTROL ETMEK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin güvenlik durumunu tarayıcının adres çubuğundan kontrol etmek gerekir. Güvenilir internet sitelerinin adreslerinin sol tarafında yeşil renkte bir kilit simgesi bulunur. Bu kilit üzerinden sitenin detaylarını kolaylıkla görüntülemek mümkündür.

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN ADRESİNİ DEĞERLENDİRMEK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin adresini değerlendirmek gerekir. Sitelerin isimleri http – https bağlantı türü ile birlikte sitenin adı ve sonunda com – net gibi uzantılardan oluşur. Bir sitenin güvenilirliğini sorgulamak için adresi değerlendirmek doğru olacaktır. Adresi üzerinde bu bilgiler yer alıyorsa sitenin güvenilirliği sorgulanmalıdır;

  • Alan adında birden fazla tire veya sembol bulunması
  • Gerçek şirketleri taklit eden alan adları (“Amaz0n” veya “NikeOutlet” gibi)
  • Güvenilir site temaları kullanan tek kullanımlık siteler
  • “.biz” ve “.info” gibi alan adları. Bu siteler genelde güvenilir olmaz
  • “.com” ve “.net” sitelerinin, kendiliğinden güvensiz olmasa da en kolay edinilen alan adı uzantıları olduğu da unutulmamalıdır.
  • Siteler “.edu” (eğitim kuruluşu) veya “.gov” (hükûmet) uzantılı bir site kadar güvenli olmaz

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN TÜRKÇE KULLANIMINA BAKMAK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin Türkçe kullanımına bakmak gerekir. Güvenilmeyen sitelerin içeriğinde birçok yazım yanlışı, dilbilgisi hatası ve garip ifadeler bulunmaktadır. Bu sorunlar teknik hatalardan kaynaklanabildiği gibi genel olarak sitenin güvensiz olduğunun da bir göstergesidir.

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTEDE AŞIRI REKLAM OLUP OLMADIĞINA BAKMAK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitede aşırı reklam olup olmadığına bakmak gerekir. Bir site açıldığında sayfanın çoğunluğunda reklam varsa, reklamlar otomatik olarak açılıyorsa bu sitenin güvenli olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunun yanı sıra devam etmek için anket doldurulmasını isteyen siteler, başka sayfaya yönlendirme yapan siteler ve müstehcen reklamlar yayınlayan siteler de güvenli değildir.

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN İLETİŞİM SAYFASINI KULLANMAK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin iletişim sayfasını kullanmak gerekir. Birçok sitede kullanıcıların site ile ilgili eleştiri, istek ve endişelerini yazabilecekleri iletişim bölümü bulunur. Bu tür siteler kesinlikle güvenilir olarak gösterilebilir. İletişim bölümü sitenin en alt kısmında bulunmaktadır. Eğer iletişim bölümü bulunmuyorsa sitenin güvenilirliği sorgulanmalıdır.

SİTENİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ANLAMAK İÇİN SİTENİN WHOLS ARAMASINI KULLANMAK

Sitenin güvenilirliğini anlamak için sitenin Whols aramasını kullanmak gerekir. Whols araması, sitenin kimin adına tescil edildiğini araştırmak için kullanılır. Bu arama sonucunda güvenilir bir sitenin mutlaka bir kişi ya da şirket adına tescilli olduğu görüntülenecektir. Whols aramasında açık bilgi elde etmek mümkündür. Gizli tescil kullanmış bir site, tescil sahibi ve mail adresinin birbirinden farklı olması gibi durumda asla güvenilmeyen siteleri işaret etmektedir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

62
604 Paylaşım, 62 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
48
Şaşkın
Başarısız Başarısız
12
Başarısız
Komik Komik
120
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
49
Helal Olsun!
lol lol
85
lol
Aşk Aşk
73
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
48
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
12
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir