Yaz aylarında güneşlenmek en çok yapılmak istenen eylemlerden birisidir. Ancak birçok kişide güneşte fazla kalmaktan kaynaklı güneş lekeleri oluşur. Güneş lekeleri, vücudun hemen her yerinde özellikle yüz bölgesinde sıklıkla görülür. Bu yazımızda Güneş Lekesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer? Sorularına cevap vereceğiz.
Güneş lekesi genetik bir faktör olmakla birlikte güneşe fazla maruz kalmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Özellikle yaz aylarında güneşin altında çok kalan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Güneş lekesi birçok kişi için sıkıntı verici bir durum olduğu için geçirmenin yolları aranmaktadır.
GÜNEŞ LEKESİ NEDİR?
Güneş lekesi, güneşe fazla maruz kalmaktan dolayı cilt üzerinde ortaya çıkan renk değişikliğidir. Güneş lekesi özellikle koyu tenli kişilerde görülür. Koyu kahverengi renkli olan bu lekeler, en çok alın, yanak, üst dudak, burun, çene, boyun ve kollarda görülmektedir.
Güneş lekesi, genetik bir durum olabildiği gibi daha çok güneş altında uzun süre kalma durumunda ortaya çıkmaktadır. Güneşe maruz kalan kişinin vücudunda meydana gelen koyu renkli bu lekeler, görüntüde sıkıntı yaratacak bozulmalara da neden olabilir.
GÜNEŞ LEKESİ NEDEN OLUR?
Güneş lekesi neden olur sorusuna şu şekilde cevap vermek mümkündür; güneş lekesinin oluşumunda birçok farklı etken bulunmaktadır. En önemli etkenler genetik faktör ve güneşte ışınlarında bulunan ve zararlı olduğu bilinen ultraviyole ışınlardır.
Güneş lekelerinin oluşma nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Genetik nedenler
- Güneş ışığına fazla maruz kalma
- Gebelik
- Doğum kontrol ilaçları
- Yanlış kozmetik uygulamaları
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Guatr hastalığı
Güneş ışığı güneş lekelerine neden olduğu gibi var olan güneş lekelerinin daha koyu ve belirgin bir hal almasına da neden olabilir. Bu nedenle güneş lekesi bulunan kişilerin güneş ışınlarından mümkün olduğunca kendisini koruması gerekir.
Gebelik döneminde ortaya çıkan güneş lekeleri, gebelik maskesi olarak isimlendirilir. Gebelikten kaynaklı güneş lekesi genel olarak kalıcı olur ve kendiliğinden iyileşme göstermez. Gebelik durumunda böyle bir sorunla karşılaşan kadınların mutlaka bir dermatoloğa gitmesi doğru olacaktır.
GÜNEŞ LEKELERİ NASIL GEÇER?
Güneş lekesi olan kişiler, bu durumun tedavi edilebilmesi için mutlaka dermatoloğa görünmelidir. Dermatolog, cilt üzerinde özel bir Wood ışığı ile inceleme yaptıktan sonra güneş lekelerinin derinin hangi tabakasında olduğunu tespit eder. Bu tespitin ardından tedavi aşamasına geçilecektir.
Güneş lekesi sorunu yaşayan kişiler, bu lekelerden kurtulmak için çözüm yolları aramaya başlarlar. Güneş lekeleri belirli işlemler uygulanarak geçirilebilir. Güneş lekeleri nasıl geçer sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Kremle güneş lekesi tedavisi
- Kimyasal soyucular ile güneş lekesi tedavisi
- Kimyasal peeling ile güneş lekesi tedavisi
- Krioterapi ile güneş lekesi tedavisi
- Laser Pigmentasyon uygulaması ile güneş lekesi tedavisi
KREMLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Kremle güneş lekesi tedavisi, ilk uygulanan tedavi yöntemlerinden birisidir. Özellikle gebelik ve lohusalık döneminde yaşanan güneş lekesi sorunlarında tercih edilmektedir. Basit bir tedavi yöntemidir. Gebe ya da lohusa kadınların güneşe duyarlılığını azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanında doktorun önerdiği en az 15 faktörlü bir krem kullanmak da doğru olacaktır.
KİMYASAL SOYUCULAR İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Kimyasal soyucular ile güneş lekesi tedavisi, sıklıkla uygulanan yöntemlerden birisidir. Kimyasal soyucular içerdikleri hidrokinon, tretinoin, azeleik asit ve kojik asit sayesinde yüzdeki güneş lekelerini soyarak yok eder. Ancak bu tedavi yöntemi çok uzun süre devam etmektedir.
KİMYASAL PEELİNG İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Kimyasal Peeling ile güneş lekesi tedavisi, en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir. Kimyasal peeling, işleminde derinin en üst tabakası tamamen soyulur. Ancak yan etkileri çok olduğu için ilk etapta tercih edilmeyen yöntemlerden birisidir. Kimyasal peeling yöntemi ile 3 – 8 seansta lekelerden kurtulmak mümkündür.
KRİOTERAPİ İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Krioterapi ile güneş lekesi tedavisi, sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisidir. Dondurma tedavisi olarak da isimlendirilen bu tedavide likid nitrojen ya da karbondioksit karı kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde lekelerden büyük ölçüde kurtulmak mümkündür.
LASER PİGMENTASYON UYGULAMASI İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Laser Pigmentasyon Uygulaması ile güneş lekesi tedavisi, en son başvurulan yöntemlerden birisidir. Özellikle dirençli güneş lekelerinin tedavisi için kullanılır. Kimyasal peeling ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok başarılı sonuç elde edilmektedir.
- GÜNEŞ LEKESİ NEDİR?
- GÜNEŞ LEKESİ NEDEN OLUR?
- GÜNEŞ LEKELERİ NASIL GEÇER?
- KREMLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
- KİMYASAL SOYUCULAR İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
- KİMYASAL PEELİNG İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
- KRİOTERAPİ İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
- LASER PİGMENTASYON UYGULAMASI İLE GÜNEŞ LEKESİ TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
0 Yorum yapıldı