Göz konusunda en sık yaşanan sorunların başında göz kuruluğu gelmektedir. Özellikle soğuk hava, artan hava kirliliği ve rüzgâr gibi dış etkenlerden dolayı göz kuruluklar sıkça görülmektedir. Bu yazımızda göz kuruluğu nedir, neden olur, nasıl geçer ve göz kuruluğuna ne iyi gelir gibi sorularınıza cevap vereceğiz.
GÖZ KURULUĞU NEDİR?
Göz kuruluğu, günlük yaşam içerisinde birçok etkenin neden olduğu bir göz rahatsızlığıdır. Gözün nemlenmesini ve ıslak kalmasını sağlayan gözyaşının yetersiz üretimi sorucunda oluşmaktadır. Tıpta ‘Kuru Göz’ olarak bilinen bu rahatsızlığa halk arasında göz kuruluğu denmektedir.
GÖZ KURULUĞUNA NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Göz kuruluğuna birçok dış etken neden olmaktadır. Göz kuruluğuna neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Mevsimsel değişiklikler
- Klima
- Havalandırma sistemleri
- Kuru hava
- Bilgisayara çok bakmak
- Kontakt lens kullanımı
- Uzun sürte araç kullanımı
- Sigara kullanımı
- Alerji
GÖZ KURULUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz kuruluğu, birçok belirti ile kendini göstermektedir. Göz kuruluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Gözde yanma
- Gözde batma
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Gözde yabancı cisim varmış hissi
- Gözde yapışkan birikinti
- Yorgunluk hissi
GÖZ KURULUĞU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Göz kuruluğu teşhisi için öncelikle belirtilerin görüldüğü kişinin bir hekime başvurması gerekmektedir. Göz kuruluğu ancak hekim tarafından yapılan muayene sonucunda ortaya çıkacaktır. Göz doktoru, bazı ölçümlerin ardından kişide göz kuruluğu olup olmadığı hakkında bilgi verebilecektir.
GÖZ KURULUĞUNA NE İYİ GELİR?
Göz kuruluğu durumunda muayene edilen hastaya doktor tarafından mutlaka göz kuruluğunu tedavi edici ilaçlar verilecektir. Bu ilaçlar genel olarak göze damla şeklindedir. Bunun dışında evde göz kuruluğunu geçirmek için bazı yöntemler de kullanılabilir. Göz kuruluğuna iyi gelen şeyler şu şekilde sıralanabilir;
Hint yağı, göz kuruluğunun tedavisinde oldukça etkilidir. Hint yağı ile göz kuruluğu tedavisi için gözlere birkaç damla Hint yağı damlatmak yeterli olacaktır. Bu işlem günde 2 – 3 kere uygulanmalıdır.
Hindistan cevizi yağı birçok bölgede olduğu gibi göz kuruluğu konusunda da yararlıdır. Hindistan cevizi yağı ile göz kuruluğu tedavisi için her iki göze de birkaç damla 5100 organik Hindistan cevizi yağı damlatmak yeterli olacaktır.
Göz kuruluğunun nedeni vitamin eksikliği olabilir. Yapılan çalışmalarda D, B12 ve A vitaminlerinin eksikliğinde göz kuruluğu olabileceği görülmüştür. Vitaminler ve besinler ile göz kuruluğu tedavisi için bolca yumurta sarısı, tahıl, portakal suyu, havuç, ıspanak, Brokoli ve tereyağı tüketmek gerekmektedir.
Göz kuruluğunu önlemek için salatalıktan da faydalanmak mümkündür. Salatalık ile göz kuruluğu tedavisi için yuvarlak dilimler halinde kesilmiş ve soğutulmuş salatalıkları gözlerin üzerine yerleştirmek ve bekletmek yeterli olacaktır. Bu işlem günde 2 – 3 gün tekrarlanabilir.
Papatya çayının göz kuruluğuna iyi geldiği bilinmektedir. Papatya çayı ile göz kuruluğu tedavisi için bir fincan sıcak su içine 1 tatlı kaşığı kuru papatya koyup demlenmesini bekledikten sonra bu karışıma pamuk batırıp gözlere koymak yeterli olacaktır. Bu işlem rahatlama sağlanana kadar günde 3 – 4 kere yapılabilir.
Rezene tohumu ile göz kuruluğu tedavisi için 1 bardak kaynar su içerisine 1 çay kaşığı rezene tohumu koyarak demlemek ve ardından bu çaya pamuk batırarak gözlerin üzerinde bekletmek yeterli olacaktır. Pamuğun en az 10 dakika bekletilmesi gerekmektedir. Günde 2 – 3 defa yapılabilir.
Aloe Vera ile göz kuruluğu tedavisi için biraz Aloe Vera jelini alıp göz kapaklarına uygulamak gerekmektedir. Bu işlem günde en az 2 kere yapılabilir.
Lavanta yağı ile göz kuruluğu tedavisi için 1 fincan ılık su içerisine 3 – 4 damla lavanta yağı damlatmak ve temiz bir bezi bu karışımın içine batırıp gözlerin üzerine koymak yeterli olacaktır. Bez göz üzerinde 10 – 15 dakika durmalıdır. İşlem günde en az 3 kere tekrarlanmalıdır.
0 Yorum yapıldı