Feragat, bir kişinin sahip olduğu haklardan vazgeçmesidir. Hakkından vazgeçen kişi, Feragatname adın verilen belge ile yasal olarak bu durumu resmileştirir. Feragatname hazırlanması hakkın durumuna göre değişiklik gösterecektir. Bu yazımızda Feragatname nedir, Feragatname ne işe yarar, Feragatname nereden alınır gibi sorulara cevap vereceğiz.
FERAGATNAME NEDİR?
İnsanlar yaşamları boyunca bazı haklara sahip olurlar. Bu haklardan istedikleri zaman vazgeçme hakları bulunur. Bir kişinin hakkından vazgeçmesi, feragat etmesi anlamına gelir. Hakkından feragat eden kişi, bu durumu resmi olarak da göstermek isterse bir feragatname hazırlamak zorundadır. Feragatname, kişinin haklarından vazgeçtiğini yasal şekilde gösterme yoludur.
FERAGATNAME NE İŞE YARAR?
Feragatname, bir kişinin sahip olduğu yasal haklardan vazgeçtiğini gösterir. Feragat edecek olan kişi, hakkın türüne göre başvuruda bulunarak elinde bulunan pay hakkını diğer pay sahiplerine bırakabilir. Feragat etmek isteyenlerin türüne göre hareket etmesi gerekir. Birçok farklı feragat türü vardır.
FERAGATNAME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Feragat name hazırlanması, feragat konusuna göre değişiklik gösterir. Feragatname çeşitleri şu şekilde sıralanır;
- Hukuksal feragatname
- Dava feragatnamesi
- Miras feragatnamesi
Hukuksal feragatname, kişinin haklarından hukuki olarak vazgeçme yöntemidir. Hakkından feragat edecek olan kişi, bu durumu hukuki yollardan gerçekleştirir. Bu tür feragatnamelerde tarafların anlaşma şartları yer almaz.
Dava feragatnamesi, dava açmış olan bir kişinin bu davadan vazgeçmesi anlamına gelir. Dava hangi aşamada olursa olsun, davacının feragat etme hakkı bulunur. Dava feragatnamesi ile davacının yasal olarak hakime ve mahkemeye bu kararını belirtmesi gerekir.
Miras feragatnamesi, kişinin kendisine kalan mirastan vazgeçmesi anlamına gelir. Mirastan vazgeçme kararı feragatname sayesinde yasal olarak gerçekleştirilir. Miras feragatnamesi için kişinin hazırlanmış resmi bir sözleşmeyi imzalaması gerekir. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte kişi tüm miras hakkından vazgeçmiş olacaktır. Hukuki olarak düzenlenen bu feragatnamenin geçerli olması için belirlenmiş şartlara uygun olması gerekir. Şartlara uygun olmayan feragatnameler geçerli olmayacaktır.
FERAGATNAME NEREDEN ALINIR?
Feragatname bir kişinin haklarından vazgeçmesidir. Ancak ülkemizde ibra ve feragat kelimeleri birbirine çok fazla karıştırılır. İbra durumunda karşılıklı iki tarafın anlaşması sonucunda bir düzenleme yapılırken, feragatte tek taraflı karar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
Feragat edecek olan kişi, bu kararını hem sözlü hem de yazılı olarak yetkili yerlere bildirmek zorundadır. Birçok konu için feragat sözleşmesi imzalanması gerekir. Kişi, sahip olduğu haklardan vazgeçtiğini 2 tanıkla birlikte yetkili memura belirmeli ve işlemleri bu şekilde tamamlamalıdır. Şartlara uygun olarak hazırlanmamış olan feragatname, geçerli olarak sayılmayacaktır.
Feragatname noter eşliğinde düzenlenebileceği gibi kişi kendisi de hazırlayabilir. Burada önemli olan tek şey, feragatnamenin belirlenmiş kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasıdır. Şartlara uygun olarak hazırlanmamış bir feragatname nerede hazırlanırsa hazırlansın geçerli sayılmayacaktır. Bu nedenle işi şansa bırakmadan noter huzuruna hazırlanması çok daha akıllıca olacaktır.
FERAGATNAME GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?
Feragatname geçerlilik süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra sürekli olarak geçerli olur. Ancak hazırlanmış olan Feragatnameye itiraz için belirlenmiş bir süre vardır. İtiraz süresinin geçirilmesi durumunda feragatname süresiz olarak geçerli hale gelir.
FERAGATNAME İPTAL EDİLİR Mİ?
Feragatname iptali sadece kişinin ehliyet yetersizliği sebebi ile iptal edilebilir. Bu durumun ise öncelikle belgeli bir şekilde kanıtlanması gerekir. Kişinin böyle bir karar verecek yeterlilikte olmadığının belgelenmesi durumunda hukuksal başvuru sonucunda feragatname iptal edilebilir.
0 Yorum yapıldı