Evlilik İçin Gerekenler Nelerdir, Evlilik İşlemleri Nelerdir?


79
774 Paylaşım, 79 points

Birbirini seven iki insanın en büyük hayali, evlenmektir. Evlenme kararı almış çiftler, bu eylem için öncelikle gerekli belgeleri hazırlamak ve işlemleri tamamlamak zorundadır. Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından evlenmek mümkün olacaktır. Bu yazımızda evlilik için gerekenler nelerdir, evlilik işlemi nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

EVLİLİK İÇİN GEREKENLER NELERDİR?

Evlenmek için öncelikle istenilen belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Evlilik için istenen belgeler şu şekilde sıralanabilir;



  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Evlenme beyannamesi

EVLİLİK İÇİN NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ NEREDEN ALINIR?

Evlilik için hazırlanacak belgelerden birisi, nüfus kayıt örneğidir. Nüfus kayıt örneği, iki farklı şekilde alınabilmektedir. Nüfus kayıt örneği alınacak yerler;

  • E – devlet üzerinden nüfus kayıt örneği alma
  • Nüfus müdürlüğü üzerinden nüfus kayıt örneği alma

Nüfus kayıt örneği almadan önce başvuru yapılacak belediyeden bilgi almak doğru olacaktır. Bazı belediyeler, nüfus kayıt örneği istememektedir.

EVLENME BEYANNAMESİ NEREDEN ALINIR?

Evlilik işlemlerinin tamamlanması için evlenme beyannamesi almak gerekmektedir. Evlenme beyannamesi, belediyelerden alınmaktadır. Belediye görevlileri, evlilik işlemlerinin tamamlanması sırasında hemen bu belgeyi hazırlayarak vermektedir.

EVLİLİK İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?

Evlenecek çiftin evlilik için mutlaka sağlık raporu alması gerekmektedir. Evlilik için sağlık raporu nasıl alınır sorusu en sık sorulan sorulardan birisidir. Evlilik sağlık raporu, özel hastanelerden alınamamaktadır. Testlerin yapılacağı kurum özel ya da devlet hastanesi olabilmektedir. Ancak rapor mutlaka aile hekimine onaylatılmak zorundadır. Aile hekimi onayı olmayan sağlık raporları geçerli sayılmayacaktır.

EVLİLİK İŞLEMİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Evlilik için gerekli belgelerin hazırlanmasının ardından evlilik işlemlerine geçilebilmektedir. Evlilik işlemlerinin temelinde nikah bulunmaktadır. Çiftler nikah işlemlerinin gerçekleştirilmesi için öncelikle ikamet ettikleri belediyeye başvuruda bulunmak zorundadır. İkamet edilen yerin dışında bir nikah için öncelikle evlenme izin belgesi alınması gerekmektedir. Köyde yaşayan çiftlerin ise nikah için köy muhtarına başvurması gerekmektedir.

EVLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIR?

Evlilik belgelerinin hazırlanmasının ardından 6 aylık süre içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Evlilik belgelerinin geçerlilik süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Belgelerin hazırlanmasının üzerinden 6 aydan fazla süre geçmesi durumunda tüm belgelerin yeniden hazırlanması gerekecektir.

EVLİLİK İŞLEMLERİ KAÇ GÜN SÜRER?

Evlilik işlemleri, evlilik belgelerinin tamamlanıp gerekli yere verilmesinin ardından 2 – 4 gün kadar bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Evlilik işlemlerinin tamamlanmasının ardında çiftlere evlilik için gün verilecektir.

EVLİLİK İÇİN KAÇ GÜN SONRAYA GÜN VERİLİR?

Evlilik başvurusunda bulunan çiftler, istedikleri tarihi seçerek gün belirleme hakkına sahiptir. Hemen evlenmek isteyen çiftlere ise en erken 24 saat sonrası için nikah tarihi verilecektir. Evlilik evraklarının tesliminden 24 saat sonra çiftlerin nikahlarının kıyılması mümkün olacaktır.

EVLİLİK İÇİN KAÇ YAŞ SINIRI BULUNUR?

Evlenmek isteyen çiftlerin Türkiye yasal evlilik yaşı şartları göz önünde bulundurularak 18 yaşını geçmiş olması gerekmektedir. 17 yaşını doldurmuş olan çiftler, anne baba ya da yasal vasi rızası ile evlenme hakkına sahiptir. 16 yaşındaki çiftlerin evlenmesi için mahkeme kararı gerekmektedir.

EVLİLİK İŞLEMLERİNİN KABUL EDİLMEDİĞİ DURUMLAR HANGİLERİDİR?

Evlilik işlemleri sonucunda bazı çiftlerin evlenmesine izin verilmemektedir. Evlilik işlemlerinin kabul edilmediği durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Akrabalık derecesi çok yakın olan kişilerde evlilik işlemleri kabul edilmez. Bir kişi, dayı – amca – teyze – hala ya da yeğen ile evlenemez.
  • Resmi nüfus kayıtlarında evli görünen kişilerin evlilik işlemleri kabul edilmez. Önceki evliliğin herhangi bir nedenden dolayı mahkeme kararı ile bitirilmesinin ardından evlenme engeli ortadan kalkacaktır.
  • Ölüm tehlikesi içinde olan, kayıp olan ya da uzun süredir kendisinden haber alınamayan kişilerin evliliği mahkemece fesih edilmezse, eşleri yeniden evlenemez.
  • Çiftten birisinin sağlık raporu almaması durumunda evlilik işlemleri kabul edilmez.
  • Evlilik sağlık raporu sonucunda evlenecek çiftlerden birisinin evlenmeye engel bir hastalığının olması durumunda evlilik işlemleri kabul edilmez. İşlemler 6 ay ertelenir. 6 ayın sonunda iyileşme görülmezse bir 6 ay daha ertelenir. Toplamda 1 yılın sonunda iyileşme görülmesi halinde evlilik işlemi onaylanacaktır.
  • Daha önce evlenmiş olan kadınlar için belirlenmiş 300 günlük iddet süresi dolmadan evlilik işlemleri kabul edilmez. Bu sürenin dolasıyla işlemler gerçekleştirilecektir.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

79
774 Paylaşım, 79 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
72
Şaşkın
Başarısız Başarısız
36
Başarısız
Komik Komik
24
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
72
Helal Olsun!
lol lol
108
lol
Aşk Aşk
96
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
72
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
36
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir