Son yıllarda tüm dünyada artış gösteren eşcinsellik, en merak edilen durumlardan birisi haline geldi. Toplumlar tarafından kabul edilmeyen ve utanç verici bir durum olarak görülen eşcinsellik, son dönemde tartışmaların da hedefinde olmaya başladı. Bu yazımızda Eşcinsellik Nedir, Eşcinsellik Hastalık mıdır, Tercih Midir sorularına cevap vereceğiz.
EŞCİNSELLİK NEDİR?
Eşcinsellik, bir kişinin cinsel yöneliminin kendi cinsiyetinden birisine yönelik olması durumudur. Bir erkeğin kendisi gibi olan diğer erkeklere yönelmesi ya da bir kadının erkeklere değil hemcinsi kadınlara aşık olması eşcinsellik olarak nitelendirilebilir. Eşcinsel olan kişiler, kendi cinslerinden olan kişileri arzular, cinsel fantezilerini bu kişilerle kurar, kendi cinsinden olan kişilerle cinsel birliktelik kurar.
Bir kişinin eşcinsel olarak nitelendirilmesi için bu belirtilerin olması gerekli değildir. Bir kişi, yaşamı boyunca karşı cinse ilgi duyup bir anda hemcinsi olan birisine karşı ilgi duymaya başlayabilir. Ya da kendi cinsine ilgisi olup bir anda karşı cinse ilgi duymaya başlayabilir. Bu durum eşcinsellik olarak nitelendirilemez. Bir kişinin gerçekten eşcinsel olduğunu söylemesi için uzun süre kendi cinsinden olan kişilere ilgi duyuyor olması gerekmektedir.
EŞCİNSELLİK ÜÇÜNCÜ BİR CİNS MİDİR?
Yeryüzünde kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cins bulunur. Eşcinsel olan kadınlar ya da erkeklerin cinsiyetleri ile ilgili bir sorunları yoktur. Erkekler erkek olduklarını, kadınlar ise kadın olduklarını kabul ederler. Cinsel kimlikleri ile ilgili bir sıkıntıları olmaz. Cinsiyet değiştirme ihtiyacı hissetmezler. Bu nedenle eşcinsellik üçüncü bir cins midir sorusunun cevabı hayır olarak verilebilir.
BİR KİŞİNİN EŞCİNSEL OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Bir kişinin eşcinsel olduğunu anlamak için herhangi bir tutum sergilemeye gerek yoktur. Eşcinsellik kadında ya da erkekte özellik olarak ayırt edilebilir bir durum değildir. Erkekler ve kadınlar eşcinsel olabilirler ancak birey olarak cinsiyetlerinin gerektirdiği şekilde davranırlar. Yani erkekler erkeklerden hoşlandığı için kadınsı ya da kadınlar kadınlarda hoşlandığı için erkeksi davranışlar sergilemez. Bu durumda bir kişinin eşcinsel olduğunu anlamak için kişinin kendisinin bu durumu belirtmesi gerekmektedir.
EŞCİNSELLİK CİNSEL BİR TERCİH MİDİR?
Eşcinsellerde cinsel yönelimin nasıl geliştiği tam olarak bilinememekle birlikte kişinin kendi iradesi ile böyle bir yönelime girdiği düşünülmektedir. Eşcinsel olduğunu söyleyen kadın ya da erkek asla karşı tarafa ilgi duymaz. Bu durum tamamen kişinin kararıyla bağlantılıdır. Eşcinsellik bir tercih midir sorusunun cevabını bulabilmek için yıllarca çeşitli çalışmalar yapılmış ancak net ve geçerli bir açıklama bulunamamıştır. Bu durumda eşcinselliğin tamamen cinsel bir tercih olduğunu söylemek doğru olacaktır.
EŞCİNSELLİK HASTALIK MIDIR?
Eşcinsellik hastalık mıdır sorusu en sık duyulan sorulardan birisidir. Eşcinsellik bir hastalık değildir. Bu durum daha çok insan cinselliğinin farklı bir çeşitliliği olarak nitelendirilebilir. Psikiyatrik çalışmaların ilk dönemlerinde eşcinsellik ile ilgili yapılan araştırmalarda bu durumun ruhsal bir bozukluk olduğu kabul edilmiştir. Ancak sonrasında yapılan çalışmalarda eşcinsel olan kişilerin ruhsal olarak diğer insanlardan bir farkının bulunmadığı tespit edilmiştir. Böylece eşcinselliğin ruhsal bir sorun olmadığı ortaya çıkmış ve kabul görmüştür.
Bir kişinin eşcinsel olması tamamen kendisi ile ilgili bir durumdur. Bu durum başka insanlara zarar vermez. Ancak eşcinsellere karşı toplumun tutumu, davranışları, yadırgamaları nedeniyle eşcinsel olan kişilerde ruhsal sorunların oluşması sıklıkla görülmektedir.
EŞCİNSELLİĞİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Eşcinsellik tedavisi elbette ki yoktur. Eşcinselliğin bir hastalık olarak görülmemesi, bir tedavi yöntemi geliştirilmemesine neden olmaktadır. Eşcinselliğin bir hastalık gibi kabul edildiği dönemlerde eşcinsel kişilere davranış tedavileri uygulanmış, ilaç ve hormon tedavileri yapılmış hatta beyne cerrahi girişimlerde bile bulunulmuştur. Ancak bu yöntemlerin hiçbirisinde kişinin eşcinsel eğilimini değiştirecek sonuç alınamamıştır.
Tüm bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğu zaman eşcinselliğin tedavi edilebilir bir durum olmadığı ve bilimsel otoritelerce bu durumun tedavisine yönelik hareketlerin yanlış olduğu belirlenmiştir. Kısaca söylemek gerekirse eşcinsel olan bir kişinin normale dönmesini sağlamak mümkün değildir. Bu tamamen kişinin tercihine bağlı bir durumdur. Dışarıdan bir baskı ile değiştirilemez.
EŞCİNSELLERİN UZMANDAN YARDIM ALMASI GEREKİR Mİ?
Eşcinsel olan kişilerin ruh sağlığı ile ilgili olarak uzmandan yardım alması, yaşadığı durumu fark etmesi, kendisini tanıması ve kabullenmesi aşamasında önemlidir. Bu yardım özellikle kişinin eşcinsel düşüncelerinin farkına varması ve toplumun baskıcı tutumu ile nasıl mücadele edebileceğini anlaması için gereklidir. Uzman yardımı ile eşcinsellik sürecinde yaşanabilecek ruhsal bunalımlar, davranış sorunları, intihar eğilimi, alkol ve madde bağımlılığı gibi durumların da önüne geçilecektir. Tüm bunlar göz önüne bulundurulduğu zaman eşcinsellerin uzmandan yardım alması gereklidir.
0 Yorum yapıldı