Ergenlik dönemindeki çocuklarda en sık görülen sorunlardan birisi depresyondur. Anne ve babaların en çok endişe duydukları konulardan birisi olan ergenlik depresyonu, özellikle son yıllarda sıklıkla görülmektedir. Bu yazımızda Ergenlik Depresyonu Nedir Aileler Ergen Çocuklarına Nasıl Yaklaşmalıdır sorularına cevap vereceğiz.
Ergenlik döneminde fiziksel değişimle birlikte bazı çocuklarda psikolojik değişimler de görülür. Çocukluktan ergenliğe geçiş yapan birey, kişisel kimliğini bulma aşamasında bazı zorlanmalar yaşayabilir. Bu durum ergenlik depresyonu olarak adlandırılır.
ERGENLİK DEPRESYONU NEDİR?
Ergenlik depresyonu, gençlerin farklı durumlara ve stresli faktörlere karşı verdikleri tepkidir. Ergenlik dönemindeki çocuklarda özellikle depresif duygular sıklıkla görülmektedir. Bunun başlıca nedenleri olgunlaşma süreci, bu süreçte yaşanan stres, hormonların değişmesi, bağımsızlığı ilan etme duygusu, anne ve baba ile olan çatışmalar olarak gösterilebilir.
Ergenlik döneminde çocukların yaşayacakları etkileyici ve kötü bir durum, kolay atlatılamaz ve depresyona dönüşebilir. Özellikle özgüveni düşük, kendisini sürekli eleştiren, olumsuz olayları sıklıkla yaşayan ve içerisinde bulunduğu durumu kontrol edecek güce sahip olmayan çocuklarda ergenlik depresyonu daha sık görülmektedir.
ERGENLİK DEPRESYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ergenlik dönemi oldukça inişli çıkışlı bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki çocuklar bazen dünyayı çok güzel görür ve kendisini çok iyi hissederken bazen dünyanın berbat bir yer olduğunu düşünebilirler. Anlık duygu değişimleri ergenlik döneminde sıklıkla görülür.
Ergenlik depresyonunun birçok farklı belirtisi olabilir. Belirtileri gözlemleyerek bir çocukta ergenlik depresyonu olup olmadığı anlaşılabilir. Ergenlik depresyonunun belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Okul başarısının düşmesi
- Arkadaşlardan ve sosyal etkinliklerden uzak durmak
- Üzüntülü ve umutsuz ruh hali
- Enerjinin ve motivasyonun düşük olması, hiçbir şeyden zevk alamama
- Öfkeli olma
- Eleştirilere karşı aşırı tepkili olma
- İdeallerine ulaşamayacağını hissetme
- Özgüvenin düşük olması, suçluluk duyguları
- Kararsızlık, konsantre olamama, unutkanlık
- Huzursuzluk
- Yemek ve uyku örüntüsünde değişiklikler
- Madde bağımlılığı
- Otorite figürleriyle sorunlar
ERGENLİK DEPRESYONUNUN NEDEN OLABİLECEĞİ DURUMLAR NELERDİR?
Ergenlik depresyonuna giren bir çocuk istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir. Ergenlik depresyonuna bağlı olarak çocukta uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı gelişebilir. Çocuk gereksiz yere saldırganlaşabilir ve çevresine düşmanca davranabilir.
Yaşanan olumsuz durumlar sonucunda çocuğun anne babasıyla, arkadaşlarıyla ve hatta öğretmenleriyle, okul yönetimiyle arasında sorunlar görülmeye başlar. Böyle sıkıntıların yaşanmaması için ergenlik depresyonu belirtisi görüldüğü anda doğru şekilde müdahale etmek gerekmektedir.
ERGENLİK DEPRESYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ergenlik depresyonu tedavisi oldukça önemlidir. Depresyon çok ciddi bir durumdur ve tedavisinin yapılmaması durumunda hayati tehlike ortaya çıkabilir. Depresyona giren ergen çocuklar, bu durumdan kurtulamazlarsa hayatlarına son verme noktasına gelebilirler.
Ergen depresyonuna girmiş bir çocuk için uzmandan yardım almak gerekebilir. Depresyon tedavisi genel olarak ilaç ve psikoterapi kullanılarak gerçekleştirilir. İlaçlar depresyonun zararlarının önlenmesini sağlarken psikoterapi ise çocuğun bu durumla nasıl başa çıkacağını göstermek konusunda etkilidir.
AİLELER ERGEN ÇOCUKLARINA NASIL YAKLAŞMALIDIR?
Ergen çocuğu olan aileler, çocuklarının ergen depresyonuna girmemesi için bazı konularda dikkatli olması gerekir. Aileler ergen çocuklarına nasıl yaklaşmalıdır sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Depresyonda olan çocuk, yaşadığı durumun farkında olmayacaktır. Bu nedenle çocuğunun ergen depresyonuna girdiğini anlayan anne babalar dikkatli olmalıdır.
- Çocukta depresyona bağlı bir intihar eğilimi varsa ailenin bu durumu mutlaka ciddiye alması ve neler yapması gerektiğini öğrenmesi gerekir.
- Çocuğunun ergenlik depresyonuna girdiğini fark eden anne babaların mutlaka bir uzmandan destek alması gerekir.
- Uzmanın önerdiği tedavi yönteminin uygulanması aşamasında çocuğa mutlaka destek olunmalıdır.
- Çocuğun bu zor döneminde beslenme, egzersiz ve uyku alışkanlıkları konusunda ailece bir düzen belirlenmelidir.
- Çocuk ve aile arasında mutlaka iyi bir iletişim olmalıdır.
- Çocuk depresyondan kaynaklı bir durumdan dolayı utanıyorsa aile bu durumla başa çıkması için çocuğa yardım etmelidir.
- Ergenlik depresyonu geçiren çocuğa bu dönemi atlatana kadar bol bol sevgi gösterilmelidir.
0 Yorum yapıldı