Ülkemizde engelli olan kişilerin bu durumlarını kanıtlamaları için bir rapor almaları gerekmektedir. Özellikle iş girişlerinde engelli raporunu göstermek, işe alım konusunda büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu yazımızda engelli raporunun nasıl alınabileceği ve hangi hastalıkları kapsadığı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engeli olan bir kişinin engelli raporu alması için öncelikle en yakın tam teşekküllü hastaneye gitmesi gerekir. Tam teşekküllü hastanelerde bu raporun hazırlanması için özel bir birim bulunmaktadır. Engelli raporunun alınabilmesi için başvuruyu mutlaka engelli olan kişinin ya da velisinin yapması gerekir. Engelli raporunu almak için işe başvurulan kurum da başvuruda bulunma hakkına sahiptir.
Engelli Raporu Başvurusu için Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Engelli raporu alabilmek için yapılan başvurularda bazı belgeler talep edilmektedir. Raporun verilebilmesi için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Hastane tarafından verilen dilekçe
- Engellinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Engelli kişiye ait 5 adet vesikalık fotoğraf
Engelli Raporu Ne Kadar Sürede Onaylanır?
Engelli olan kişinin gerekli raporları hazırlamasının ardından yapılan başvurunun sonucu için net bir tarih verilemez. Hastane, raporun hazırlanma süresi ile ilgili olarak ortalama bir zaman dilimi belirtecektir. Hastanede yapılan inceleme sonucunda hazırlanmış olan rapor, belirlenmiş süre içerisinde engelli kişiye teslim edilir. Her hastanenin kendi belirlediği bir rapor verme günü vardır.
Engelli raporu üç nüsha halinde hazırlanır. Bu nüshalardan birisi başvuruyu yapan kişiye, ikincisi iş alımı yapacak kuruma verilir. Diğer nüsha ise hastane içerisinde kalacaktır.
Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?
Engelli raporunun geçerlilik süresi, engelli kişinin engel durumuna göre değişiklik gösterir. Raporun geçerlilik süresi, hastane tarafından rapor üzerinde belirtilir. Engel durumunda yaşanan değişimler, raporun geçici ya da sürekli olmasını belirleyecektir. Engelli kişinin engel durumunun değişmesi, raporun yenilenmesini gerektirir.
Engelli Raporuna İtiraz Hakkı Var mıdır?
Engelli raporu almış olan bir kişinin bu rapor sonucuna itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtirazlar İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılır. İtiraz başvuruş sonrasında raporu inceleyen müdürlük, engelli kişiyi en yakın başka bir hastaneye yönlendirerek raporun yeniden hazırlanmasını talep eder. Böylelikle yeni hastanede itiraz kabul edilerek yeniden rapor hazırlama süreci başlar. Söz konusu hastane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenir. Engelli kişinin seçim yapma hakkı bulunmamaktadır.
Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?
Engelli raporu alabilmek için kişinin %40 ve üzerinden engelli olması gerekmektedir. Engel oranına bağlı olarak engelli raporu değişik şekillerde hazırlanır. Engelli raporu verilen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Kulak – burun – boğaz
- Zihinsel hastalıklar
- Ruhsal hastalıklar
- Deri hastalıkları
- Görme sorunları
- İşitme sorunları
- Kardiyovasküler sorunlar
- Hemopoteik sorunlar
- Kadın hastalıkları
- Sindirim sorunları
- İdrar yolları sorunları
- Hormon bozuklukları
- Yanıklar
- Solunum sorunları
- Kas ve iskelet hastalıkları
- Sinir hastalıkları
- Onkoloji
Babam onkoloji hastası kolon kanseri ve şuan ki raporda %80 sadece onkoloji doktoru verdi bu puanla bakım aylığı ve ötv den faydalanabilir mi
Oğlum 7 yaşında ve doğuştan sol böbreği küçükmüş biz bunu iki sene önce öğrendik biz Kastamonu cidede yaşıyoruz bu durumu İstanbulda öğrendik tahlilleri yapıldı böbreğin taş ürettiğini ve iltihabı olduğunu öğrendik yavrum çok çekti sonunda en son kontrollerinde onkolojide böbreğin %10 fonksiyonu düdüğünü çalışmadığını söyledi doktorumuz benim çocuğum her ay bazen 3veya 5 ayda İstanbula kontrole götürüyorum engelli durumu varmı