Emzirme Döneminde Kadınlar Nasıl Beslenmelidir?


64
624 Paylaşım, 64 points

Anneler hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de çok dikkatli ve özenli beslenmelidir. Emzirme döneminde annenin tükettiği tüm besinler süt yolu ile bebeğe de geçer. Bu nedenle sağlıklı beslenmek ve yenilene dikkat etmek gerekir. Bu yazımızda Emzirme Döneminde Kadınlar Nasıl Beslenmelidir? Sorusuna cevap vereceğiz.

Annelik kadınlar için yaşanabilecek en özel duygulardan birisidir. Hamilelikle başlayan bu zorlu ve mutluluk verici süreç, bir ömür boyu devam eder. Hamilelikte olduğu kadar emzirme döneminde de sağlıklı beslenmek gerekir.



EMZİRME DÖNEMİNDE KADINLARDA BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR?

Emzirme dönemi de tıpkı hamilelikte olduğu gibi bebeklerin beslenmesi açısından oldukça önemli bir süreçtir. Hamilelikte karından beslenen bebek, emzirme döneminde ise anne sütü ile beslenerek sağlıklı olması sağlanmaktadır.

Emzirme döneminde kadınlarda beslenme neden önemlidir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; bebekler emzirme döneminde temel besin ihtiyaçlarını anne sütünden sağlarlar. Bu nedenle anne ne kadar sağlıklı beslenirse bebeğin de sağlıklı olması o kadar mümkün olacaktır.

EMZİRME DÖNEMİNDE KADINLAR NASIL BESLENMELİDİR?

Emzirme Döneminde Kadınlar Nasıl Beslenmelidir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;

  • Emzirme döneminde haftada en az 2 kere balık yenmelidir. Balık kuvvetli bir Omega 3 kaynağı olduğu için anne sütünün kalitesini artıracaktır.
  • Emzirme döneminde her gün 1 adet yumurta yenmelidir. Yumurta kaliteli bir protein kaynağı olduğu için anne sütünün protein değerini de artırır.
  • Emzirme döneminde süt asla ihmal edilmemelidir. Her gün içilen 1 bardak süt sayesinde protein ve kalsiyum ihtiyacı önemli ölçüde giderilmiş olacaktır. Süt içemeyen annelerin peynir ve yoğurt tüketmesi de oldukça önemlidir.

  • Emzirme döneminde tahıl grubundan beslenmek oldukça önemlidir. Annelerin her gün pilav, makarna gibi tahıl ürünlerinden tüketmesi gerekir.
  • Emzirme döneminde yeterli protein alınması oldukça önemlidir. Yumurta, sür, et, tavuk, köfte gibi besinler protein açısından oldukça önemlidir. Emzirme sürecinde günlük ortalama 5 köfte kadar protein tüketilmelidir.
  • Emzirme döneminde haftanın en az iki günü bitkisel protein almak gerekir. Bitkisel proteinler baklagillerden alınır. Ancak emzirme sürecinde bebekte gaz oluşmaması için düdüklü tencerede pişirmek, haşlama gibi işlemlerden uzak durmak ve pişirme suyunu tüketmemek gerekir.
  • Emzirme döneminde D vitamini almak oldukça önemlidir. D vitamini besinlerden alınamaz. Sadece güneşe çıkarak bu vitamini almak mümkün olacaktır. Bu nedenle günlük en az 15 dakika güneşe çıkmak gerekir.
Mother and Baby eating at Home. Happy Smiling Family Portrait
  • Emzirme döneminde yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. İyotlu tuz, bebeğin ihtiyaç duyacağı iyot miktarını karşılayacaktır.
  • Emzirme döneminde açık çay, kafeinsiz kahve, ıhlamur, nane, papatya gibi çaylar tüketilmelidir. Bu çayların mümkün olduğunca şekersiz tüketilmesi gerekir.
  • Emzirme döneminde her gün bir avuç kırmızı meyve ya da sebze tüketmek gerekir. Kırmızı renkli sebze ve meyvelerde likopen ve antosiyanin bulunmaktadır. Kırmızı renkli besinler domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık olarak söylenebilir.
  • Emzirme döneminde her gün en az bir avuç turuncu renkte sebze ve meyve yemek gerekir. Turuncu renkli sebze ve meyveler bol miktarda A vitamini içerir. A vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir. Bu nedenle bolca bal kabağı, havuç, şeftali, kayısı, kavun, mango, nektarin, portakal, mandalina, muşmula, malta eriği, ananas, papaya, limon, sarı biber, tatlı patates, mısır ve sarı domates gibi sebze ve meyvelerden tüketmek gerekir.
  • Emzirme döneminde her gün en az bir avuç yeşil meyve yenmelidir. Yeşil renkli sebze ve meyvelerde bolca C vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle yeşil üzüm, yeşil erik, kivi, lime, yeşil soğan, avokado, brokoli, kara lahana, yeşil erik, taze nane, dereotu, tere, kuzukulağı, taze fasulye, kabak, dolmalık biber, sivri biber, kuşkonmaz, bezelye, Brüksel lahanası, salatalık, ıspanak, pazı, semizotu gibi sebze ve meyveler tüketilmelidir.

  • Emzirme döneminde her gün en az bir avuç mor renkli sebze ve meyve tüketilmelidir. Mor renkli besinler bol miktarda antioksidan içermektedir. Bu nedenle patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, böğürtlen, hududu, yaban mersini, incir, mor erik, kuru erik, mor üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı gibi sebze ve meyvelerden bolca tüketilmelidir.
  • Emzirme döneminde her gün en az bir avuç beyaz renkli sebze ve meyve tüketilmelidir. Posa içeriği ile dikkat çeken bu besinler sindirim sistemini güçlendirir. Bu nedenle muz, elma, armut, ayva, karnabahar, beyaz lahana, sarımsak, soğan, zencefil, mantar, patates, turp, yer elması, hindiba, kereviz, enginar ve pırasa gibi sebze ve meyvelerden bolca tüketmek gerekir.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

64
624 Paylaşım, 64 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
24
Şaşkın
Başarısız Başarısız
108
Başarısız
Komik Komik
96
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
24
Helal Olsun!
lol lol
60
lol
Aşk Aşk
48
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
24
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
108
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir