Günümüzde emekli olan kişilerin emekli maaşı almak için istedikleri bankayı seçme hakları bulunuyor. Emekli olan kişiler, maaşlarının yatmaya başladığı bankayla çalışmak istemezse, istediği banka şubesine emekli maaşını taşıyabiliyor. Bu yazımızda emekli maaşı banka değişikliği nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.
Emekliliğe hak kazanmış olan çalışanlar, bu haklarını kullanmaya başladıkları günden itibaren emekli maaşı almaya başlıyor. Emekli, maaşı geçmiş yıllarda sadece devlet tarafında belirlenmiş olan bankaya yatıyordu. Ancak tek bankadan emekli maaşı almak zorunda kalan kişiler, uzun kuyruklar oluşturuyor, saatlerce maaş çekmek için sıra beklemek zorunda kalıyordu. Bu sıkıntıdan kurtulmak için işe el atan devlet, emeklilerin maaşlarını istedikleri bankaya taşıma hakkı verdi.
EMEKLİLİK SONRASI MAAŞ İLK NEREYE YATAR?
Emekli olma yaşı gelmiş olan kişiler, bu taleplerini öncelikle SGK’ ya bildirir. Taleplerinin kabul edilmesinin ardından emekli olacak kişinin tercih ettiği banka belirlenir ve emekli maaşı o bankaya yatmaya başlar.
SGK tarafından sunulan tahsis talep formu üzerinde kişinin maaş almayı istediği bankayı seçebileceği bir bölüm bulunur. Bu bölümün doldurulmasının ardından emekli maaşı seçilen banka üzerinden verilmeye başlar. Başvuru formu üzerinde bir banka seçimi yapılmaması durumunda ilk maaş otomatik olarak Ziraat Bankası şubesine yatırılır.
EMEKLİ MAAŞI BANKA DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?
Emekli olurken banka değişikliği talep etmemiş bir kişi, daha sonradan maaş alacağı bankayı değiştirebilir. Emekli maaşını mevcut bankadan almak istemeyen bir emekli, istediği zaman bankayı değiştirme hakkına sahiptir. Emekli maaşı banka değişikliği üç farklı şekilde yapılır;
- E – devlet üzerinden emekli maaşı banka değişikliği
- SGK üzerinden emekli maaşı banka değişikliği
- Doğrudan banka şubesinden emekli maaşı banka değişikliği
E – devlet üzerinden emekli maaşı banka değişikliği yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır;
- Birinci Adım
E – devlet sistemine giriş yapılır. E – devlet girişi için T.C. kimlik numarası ve şifre girmek gerekir.
- İkinci Adım
E – devlet girişi yaptıktan sonra emeklilik durumu belirlenmelidir. Emeklilik seçenekleri 4A – 4B – 4C olarak bilinir. Emeklilik türü hangisi ise onun menüsüne giriş yapılır.
- Üçüncü Adım
Açılan sayfada mevcut maaş alınan banka şubesi ile ilgili bilgiler çıkacaktır. Bu sayfada yer alan “Banka – Şube Bilgilerini Değiştirmek için Tıklayın” yazan butona basılır.
- Dördüncü Adım
Açılacak yeni ekranda geçmek istenilen banka bilgileri şehir, banka adı, banka şubesi olacak şekilde girilir.
- Beşinci Adım
Bilgilerin girilmesinin ardından altta yer alan “Güncelle” butonuna basarak banka değişikliği yapılmış olur.
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli maaşı banka değişikliği yapmak için SGK il ya da merkez müdürlüklerine gitmek ve dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekir. Başvuru sırasında emekli maaşının başka bankaya taşınması talebinde bulunacak olan emekli, dilekçenin onaylanmasının ardından istediği bankaya geçme hakkı kazanmış olur.
Doğrudan banka şubesine giderek de emekli maaşı değişikliği yapmak mümkündür. maaş taşımak isteyen banka şubesine giden emekli, nüfus cüzdanı ile başvuru yaptıktan sonra maaşını bu bankaya taşıma işlemini gerçekleştirir.
Emeklilerin banka değişikliği yapması ve 3 yıl bu bankada kalma sözü vermesi durumunda ekstradan bir promosyon ödemesi yapılır. Bu ödeme emeklinin aldığı maaş miktarına göre değişiklik gösterecektir.
EMEKLİ MAAŞI BANKA DEĞİŞİKLİĞİ HANGİ BANKALARA YAPILABİLİR?
Emekli maaşını başka bankaya taşımak isteyenlerin seçebileceği çok sayıda banka bulunur. Emekli maaşı banka değişikliği için seçilebilecek bankalar şunlardır;
- Akbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Alternatifbank
- Anadolubank
- Denizbank
- Burgan Bank
- Finansbank
- Garanti Bankası
- Halk Bankası
- HSBC
- ING Bank
- İş Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Odeabank
- Şekerbank
- Tekstil Bankası
- Turkish Bank
- TEB
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Vakıfbank
- Yapı Kredi Bankası
- Ziraat Bankası
- PTT A.Ş.
EMEKLİ MAAŞI BANKA DEĞİŞİKLİĞİ HANGİ DURUMLARDA YAPILAMAZ?
Emekli maaşı banka değişikliği bazı durumlarda gerçekleştirilemez. Emekli maaşı banka değişikliğinin yapılamayacağı durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Emeklinin bulunduğu bankaya borcu olması durumunda
- Emeklinin bulunduğu bankaya kredi, kredi kartı ya da ek hesap borcu bulunması durumunda
- Emeklinin bulunduğu bankadan emeklilik promosyonu alması ve 3 yılının henüz dolmaması durumunda
0 Yorum yapıldı