El Emin, Mekke halkı tarafından peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e verilen bir vasıftır. Kelime anlamı olarak korkusuz kimse, güvenilen – inanılan kimse olarak bilinir. El Emin vasfı, Hz. Muhammed (SAV) ile birlikte Cebrail (AS)’e de verilmiştir. Bu yazımızda El Emin nedir, El Emin ne anlama gelir gibi sorulara cevap vereceğiz.
EL EMİN NEDİR?
El Emin, peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in ne kadar güvenilir, inanılan ve korkusuz olduğunu söylemek amacıyla kullanılan bir vasıftır. Bu vasıf, Allah tarafından Cebrail (AS)’a da verilmiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, küçük yaşlardan itibaren amcasıyla birlikte çalışmaya başlamıştır. Çobanlık yaparak başlayan Hz. Muhammed, daha sonra ticarete atılmıştır. Ticaret amacı ile sürekli seyahat eden peygamberimiz, ilk olarak 12 yaşında Suriye’ye gitmiştir.
Gençlik çağına gelene kadar çok sayıda ülkeyi ticaret amaçlı gezen Hz. Muhammed, Arap coğrafyasının tamamına gitmiştir. Bu sayede hem iş deneyimi kazanmış, hem de sorumluluk sahibi olmuştur. Peygamber efendimiz, bu gezileri sırasında Arap dünyasının kültürünü, geleneklerini, lehçe farklılıklarını ve sosyolojik yapısını daha yakından görme şansına sahip olmuştur.
EL EMİN NE ANLAMA GELİR?
El Emin, Hz. Muhammed’in yaşamı boyunca erdemli, sabırlı, ilkeli ve adaletli olması anlamına gelir. Elinin ve gönlünün oldukça bol olduğu bilinen Hz. Muhammed, genç yaşına rağmen her zaman mütevazi olmuştur. Peygamber efendimize El Emin vasfının verilmesi, bir olay sonucunda gerçekleşmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, 35 yaşında iken Kabe’nin onarımı sonrasında Hacer – ül Esved’i kimin yerine koyacağı konusunda Mekke halkı kararsız kalmıştır. Mekke’de yaşayan birçok kabile, bu görevi kendilerinin yerine getirmesini talep etmiştir. Ancak anlaşmaya bir türlü varılamaması sonucunda Kabe’nin önünden geçecek olan ilk kişinin bu görevi üstlenmesi kararı verilmiştir.
Bu kararın verilmesinin ardından Kabe’nin önünden geçecek olan kişiyi bekleyen Mekkeliler, ilk geçen kişinin peygamber Efendimiz Hz. Muhammed olduğunu görünce çok sevinmiştir. Bu sevinçlerini “Yaşasın bu gelen El-Emin’dir. Onun vereceği hükme razıyız, çünkü o adaletle hükmeder, o güvenilir Muhammed’dir!” şeklinde göstermiştir.
Yaşanan bu olayın ardından peygamber efendimiz Hz. Muhammed, El Emin sıfatı ile anılmaya başlamıştır.
EL EMİN NERELERDE KULLANILIR?
El Emin sıfatı Kur’an’da da birçok yerde kullanılmaktadır. El Emin’in kullanıldığı yerler şu şekilde sıralanabilir;
- “Birine emniyet edip güvenen” anlamındaki emin kelimesi Kuran-ı Kerîm’de Resul-i Ekrem (asm) hakkında, “O Allah’a inanır, müminlere güvenir.” (Tevbe, 9/61)
- Güvenilir olma hasleti bütün peygamberlerin başta gelen vasıfları arasındadır. Kur’an-ı Kerîm’de Hz. Nuh, Hûd, Salih, Lût ve Şuayb kıssaları anlatılırken, her birinin “kavimlerine gönderilmiş emin elçiler” olduğu belirtilmektedir. (Şuarâ 26/107, 125, 143, 162, 178)
- Mûsâ da Firavun ve adamlarına hitaben, “Ey Allah’ın kulları! Bana gelin, doğrusu ben size gönderilmiş emin bir elçiyim.” (Duhân, 44/18)
- Diğer taraftan Mısır hükümdarı Hz. Yusuf’u yüksek bir mevkiye getirmek isterken ona, “Bugün sen yanımızda yüksek makam sahibi ve emin birisin.” (Yûsuf ,12/54)
- Resul-i Ekrem (asm) ilk vahyi müteakip evine geldiğinde Hz. Hatice kendisine,
- “Korkma! Allah’a yemin ederim ki O hiçbir zaman seni utandırmaz. Çünkü sen akrabana bakarsın, işini görmekten âciz olanların işlerini görürsün; fakire yardım eder, misafiri ağırlarsın; hak yolunda ortaya çıkan meselelerde halka yardım edersin.” diye teselli verirken onun emîn sıfatını dile getirmekteydi. (Buhârî, Bedü’l-vahy, 3)
- Peygamber (asm)’in damadı Ebü’l-Âs, henüz Müslüman olmadan önce karısı Zeyneb hakkında söylediği bir şiirde ondan “el-eminin kızı” diye söz etmiştir. (Süyûtî, er-Riyâzü’l-enîka, Beyrut 1405/1985, s. 116)
0 Yorum yapıldı