Her yaştan kişi, yaşamının belirli dönemlerinde eklem ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilmektedir. Eklem ağrılarının birçok nedeni bulunmaktadır. Önemli olan, ağrının nedenini belirlemek ve gerekli tedaviyi uygulamaktır. Bu yazımızda eklem ağrılarını hafifletmek için neler yapabileceğinizi anlatırken, sizler için oldukça etkili bir kür önerisinde bulunacağız.
EKLEM AĞRISI NEDİR?
Eklemler, insanların hareketlerini kolaylaştırmak amacıyla kullanılan ve kemikleri birleştirerek destekleyen dokulardır. İnsanlar sıklıkla kemiklerinin ağrıdığını düşünse de asıl ağrı eklemlerde meydana gelmektedir. Eklem ağrısının bilenen en belirgin nedeni osteoartrittir. Orta yaşta görülen bu rahatsızlık, eklemlerin arasında yer alan kıkırdak dokunun yaşa bağlı olarak yıpranmasından dolayı meydana gelmektedir. Tedavi edilmemesi halinde hareket kaybına neden olmaktadır.
EKLEM AĞRISI NEDEN OLUR?
Eklem ağrısına neden olan çok sayıda rahatsızlık bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Fibramiyoloji hastalığı
- Lyme hastalığı
- Kemik erimesi
- Eklem yangısı
- Eklem iltihabı
- Kırık
- Çıkık
- Eklem romatizması
- Tendon ihtihabı
- Kese iltihabı
- Romatoid artrit
- AIDS hastalığı
- Kemik Enfeksiyonu
- Grip – nezle – sinüzit – soğuk algınlığı
- Gut hastalığı
EKLEM AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Eklem ağrısı bazı zamanlar oldukça şiddetli yaşanmasına karşın bazı zamanlarda daha az ağrılı olabilmektedir. Genel olarak nöbet şeklinde ortaya çıkan bu ağrıların birçok farklı nedeni ve belirtisi olabilmektedir. Eklem ağrılarının en bilindik belirtileri şu şekildedir;
- Eklemlerde şişlik ve sertlik
- Hareket bozuklukları
- Hareket ederken güçlük çekme
- Hareketlerin kısıtlanması
EKLEM AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Eklem ağrılarını hafifletmek hatta ortadan kaldırmak için günlük hayatta bazı şeylere dikkat etmek yeterli olacaktır. Eklem ağrılarını geçirmek için kullanılacak yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Spor olarak yüzmeyi tercih etmek, özellikle sırt – boyun – göğüs – kol – bacak kas grubunu çalıştırmaya yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra yüzerek çok kolay kilo verilebilmektedir.
Eklem ağrılarında masajın rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Ancak masajın rastgele birisine yaptırılması daha kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Eklem ağrısı için masaj yaptıracak olan kişilerin daha çok profesyonel bir yardım alması akıllıca olacaktır.
Boyunluk kullanmak, boynun daha az hareket etmesine neden olmaktadır. Hareketin kısıtlanması, eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Eklem ağrılarını geçirmenin en kolay yollarından birisi, ağrıyan bölgeye 10 dakika süre boyunca sıcak ya da soğuk kompres uygulamaktır. Ağrıya hangisinin iyi geldiği belirlendikten sonra kompres işlemi gerçekleştirilebilir.
Eklem ağrısı olan bölgenin yavaş hareketlerle esnetilmesi, bölgeye kan pompalanmasını sağlamaktadır. Bu sayede eklem ağrısı kısa sürede hafifleyecektir.
EKLEM AĞRISI TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Eklem ağrısı tedavisi sırasında kişinin daha iyi sonuç alabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir;
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır
- Yumuşak doku romatizması için sıcak kompres ve kas gevşetici uygulanmalıdır
- Gut hastalığı olanlar aşırı protein tüketmemeli ve uykusuz kalmamalıdır
- Travmaya bağlı eklem ağrılarında soğuk uygulanmalı ve ağrı kesici alınmalıdır
- Beslenmeye dikkat edilmeli ve fazla kilo almaktan kaçınılmalıdır
- Romatizma ağrılarında ve eklem kireçlenmelerinde fizik tedavi, sıcak su ve kaplıcalardan yardım alınmalıdır
- Tekrarlayan Travmalarda ya da mesleki eklem kireçlenmelerinde medikal tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır
- İltihaplı eklem ağrılarında ilaçlı tedavi uygulanmalıdır
EKLEM AĞRISI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Eklem ağrısı yaşayan bir kişi, ağrının nedenine göre farklı şekillerde tedavi edilmektedir. Eklem ağrısı tedavileri şu şekilde sıralanabilir;
- Kaplıca Tedavisi
- Fizik Tedavi
- Akupunktur Tedavisi
- İlaç Tedavisi
Bu tedavi türünde kaplıcalarda bulunan ısı ve minerallerden yararlanılmaktadır. Kaplıca suyunun sağladığı basınç da eklem ağrılarının tedavisi için oldukça önemlidir.
Eklem ağrısının olduğu bölgeye yönelik bir tedavi türüdür. Fizik tedavi ile eklem ağrısı olan yerdeki kaslar kuvvetlendirilir. Bunun için bazı egzersiz hareketleri yaptırılmaktadır.
Eklem ağrısı için uygulanan Akupunktur tedavisi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar geleneksel akupunktur ve şok tedavi olarak söylenebilmektedir. Eklem ağrısının durumu ve yerine göre hangi yöntemin uygulanacağına karar verilecektir.
Genel olarak iltihaplı eklem ağrılarının tedavisi için bu yöntem tercih edilmektedir. Kullanılan ilaçlar hem iltihabı önler hem de ağrıları hafifletir.
EKLEM AĞRISINDA NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Eklem ağrısı yaşayan bir kişi bazı durumlarda mutlaka doktora görünmelidir. Doktora gitmeyi gerektirecek olan durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Eklem bölgesinde şişlik, ağrı, kızarıklık ve sıcaklık oluştuğu zaman
- Eklem ağrısının 3 – 5 günden fazla sürmesi durumunda
- Kaza sonrası eklemlerde ağrılı şişlik oluştuğu zaman
- Kilo kaybı oluşması durumunda
- Soğuk algınlığı olmamasına rağmen ateş yükselmesi durumunda
EKLEM AĞRILARI İÇİN KÜR ÖNERİSİ
Eklem ağrısı şikâyetlerinin son günlerde çok artması üzerine Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan muhteşem bir kür tarifi geldi. Eklem ağrılarını kısa sürede geçiren ve özellikle sinir sıkışması – iltihaplı romatizma ağrılarında çok etkili olan kür şu şekilde;
MALZEMELER
- 25 – 30 adet kurutulmuş kiraz sapı
- Bir tutam ısırgan otu
- Yarım litre klorsuz su
HAZIRLANIŞI
- Yarım litre suyun kaynatılır
- Kaynamaya başlayınca içine kiraz sapları ilave edilir
- 3 dakika daha kaynatılır
- 3 dakika sonunda kiraz sapı miktarı kadar ısırgan otu ilave edilir
- 6 – 7 dakika kısık ateşte kaynatılır
- Ocağın altı kapatılır ve ılımaya bırakılır
- Ilıdıktan sonra süzülerek içilir
KÜR NASIL UYGULANIR?
Eklem ağrıları için hazırlanan bu kür, 21 gün süre ile uygulanmalıdır. 21 günün sonunda ağrının durumuna göre işlem sonlandırılır ya da devam edilir. Kürün her gün taze olarak hazırlanması gerekmektedir. Günlük için miktarı şöyledir;
- Sabah kahvaltısından 2 saat sonra 1 bardak
- Akşam yemeğinden 2 saat önce 1 bardak
- EKLEM AĞRISI NEDİR?
- EKLEM AĞRISI NEDEN OLUR?
- EKLEM AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- EKLEM AĞRISINA NE İYİ GELİR?
- EKLEM AĞRISI TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- EKLEM AĞRISI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
- EKLEM AĞRISINDA NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİDİR?
- EKLEM AĞRILARI İÇİN KÜR ÖNERİSİ
- KÜR NASIL UYGULANIR?
0 Yorum yapıldı