Ek Hesap Nedir, Ek Hesap Faizi Nasıl Hesaplanır?


64
624 Paylaşım, 64 points

Bankaları, müşterilerinin acil ihtiyaçları durumunda elinin altında olması amacı ile ek hesap özelliğini sunmaktadır. Ek hesap sayesinde belirli limitler içinde nakit para çekme ya da ödeme yapma gibi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Bu yazımızda ek hesap nedir, ek hesap faizi nasıl hesaplanır gibi sorulara cevap vereceğiz.

EK HESAP NEDİR?

Ek hesap, bankaların mevduat hesaplarına tahsis ettiği ve müşterilerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan bir kredi türüdür. Ek hesabı olan bir banka müşterisi, hesabında para olmadığı durumlarda bu ek hesap üzerinden para çekme ya da ödeme yapma hakkına sahiptir. Günümüzde hemen ger banka, müşterilerine ek hesap özelliğini sunmaktadır.



EK HESAP LİMİTİ NE KADARDIR?

Ek hesap limiti, bankalar tarafından belirlenmektedir. Bankalar, müşterilerine istedikleri tutarda ek hesap açma hakkına sahiptir. Ek hesap, genel olarak acil ihtiyaçlar için kullanılmaktadır. Bu hesapta bulunan limit tutarında para çekme, alışveriş yapma ya da ödeme yapma hakkı bulunan banka müşterileri, ek hesap limitinden kullandıkları zaman belirli bir oranda faiz ödemek zorunda kalacaktır.

EK HESABIM YOK NE YAPMALIYIM?

Ek hesap, banka tarafından her müşterisine otomatik olarak verilen bir özellik değildir. Banka, istediği müşterilerine ek hesap özelliğini sunmaktadır. Ek hesabı olmayan bir banka müşterisi, bankasına başvuruda bulunarak ek hesap talebi yapabilmektedir. Bankanın değerlendirmesi sonucunda uygun görülmesi halinde müşteriye belirlenen limit doğrultusunda ek hesap tanımlanacaktır. Ek hesap başvurusu sonucunda banka müşterinin kredi notuna, aylık gelirine ve çalışma alanına bakmaktadır. Gerekli şartların olması durumunda ek hesap onaylanacaktır.

EK HESAP ÜZERİNDEN HANGİ İŞLEMLERİ YAPABİLİRİM?

Ek hesap üzerinden tüm bankacılık işlemlerini yapmak mümkündür. Bir banka müşterisi, mevduat hesabındaki parası bittiği zaman ek hesabındaki limit doğrultusunda aynı işlemleri ek hesap üzerinden de gerçekleştirme hakkına sahiptir. Ek hesap ile yapılabilecek işlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Fatura ödeme (elektrik, su, GSM gibi)
  • Çek ödeme
  • Nakit para çekimi
  • EFT
  • Alışveriş yapma

EK HESAP FAİZİ NASIL HESAPLANIR?

Ek hesap kullanımlarında banka tarafından belirlenen tutarlarda faiz uygulaması yapılmaktadır. Ek hesap faizi, genel olarak günlük olarak işletilmektedir. Ek hesap faiz oranları bu nedenle düşük tutulmaktadır. Ek hesap faiz oranı her zaman sabittir. Ek hesaptan kullanılan limit üzerinden faiz uygulaması gerçekleştirilir ve her ay belirli faiz tutarı hesap üzerinden tahsil edilmektedir.

Ek hesap faiz oranları, bankaya göre belirlenmektedir. Bankalar, diğer bankacılık işlemlerinde olduğu gibi ek hesap konusunda da istediği gibi faiz uygulama hakkına sahiptir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse bankaların ek hesap faizleri %1,84 civarında olarak söylenebilmektedir. Bu faiz oranı ek hesaptan para kullanımı sürdükçe devam etmektedir. Ek hesabın borcunun kapatılması ile faiz işleme duracaktır.

EK HESAP BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Ek hesap, diğer bankacılık işlemlerinde olduğu gibi bir kredi ürünü olarak geçmektedir. Ek hesap borcunun ödenmemesi durumunda bankanın hukuki yollara başvurması mümkün olacaktır. Ek hesap borcunun ödenmemesi durumunda faiz uygulamasının devam etmesinin yanı sıra, kullanıcının kredi notu da olumsuz etkilenecektir. Bir kişinin ek hesap ödemesini 90 gün yapmaması halinde bankanın hukuki yollara başvurması durumu ortaya çıkacaktır.

EK HESAP NASIL KAPATILIR?

Banka müşterileri, kendileri için açılmış olan ek hesabı kapatma hakkına sahiptir. Ek hesap kapatma işlemi için müşterinin banka şubesine gitmesi ya da telefon bankacılığı üzerinden işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ek hesap üzerinde herhangi bir borcun olmaması durumunda banka tarafından ek hesap limiti iptal edilecektir.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

64
624 Paylaşım, 64 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
36
Şaşkın
Başarısız Başarısız
120
Başarısız
Komik Komik
108
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
36
Helal Olsun!
lol lol
72
lol
Aşk Aşk
60
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
36
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
120
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir