Egzama, cilt üzerinde görülen bir hastalık türüdür. Halk arasında yaygın olarak görülen bu durum, farklı nedenlere bağlı olarak görülebilir. İlaç ile tedavinin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Bu yazımızda Egzama Nedir, Nasıl Tedavi Edilir sorusuna cevap verirken, Bitkisel Tedavi Yolları hakkında da bilgi vereceğiz.
Egzama, derinin kurumasına neden olan kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Dermatolojik bir rahatsızlık olan egzama, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bir kişinin egzama olup olmadığını anlaması için öncelikle belirtileri gözlemlemesi gerekir.
EGZAMA NEDİR?
Egzama, cilt üzerinde oluşan ve yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır. Tehlikeli bir rahatsızlık olmamasıyla birlikte görüntüsü rahatsız edicidir. Basit yöntemler kullanılarak bu rahatsızlığın kontrol altına alınması mümkündür.
Bir kişinin egzama olup olmadığını anlaması için öncelikle belirtileri gözlemlemesi gerekir. Belirtilerin tespit edilmesi durumunda en kısa sürede bir dermatoloğa gidilmesi doğru olacaktır. Dermatolog, egzamanın nedenini belirledikten sonra tedavi aşamasına geçilecektir.
EGZAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Egzamanın varlığını belirlemek için öncelikle belirtileri gözlemlemek gerekir. Egzama belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Ciltte kuruluk
- Cilt üzerinde kızarıklık
- Pullanma
- Kaşıntı
- Sulanma
- Yanma hissi
Belirtiler görüldükten sonra öncelikle içi su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Ardından kabarcıklar yerine kepeklenme ve kabuklanma başlar. Kabuklaşmanın olduğu bölgede deri kalınlaşmaları görülecektir. Egzama vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir.
EGZAMA TEŞHİSİ NASIL KONUR?
Egzama belirtileri olan bir kişi kesin teşhis için mutlaka bir dermatoloğa gitmelidir. Egzama teşhisi koymak için dermatolog tarafından bazı testler gerçekleştirilir. Test sonucunda teşhis konursa tedavi aşamasına geçilecektir.
Egzama teşhisi için dermatolog tarafından bazı testler yapılır. Dermatolog tarafından muayene ve yama testi yapılmaktadır. Yama testinde hastanın sırt bölümüne alerjik maddelerden oluşan bir konsantrasyon yapıştırılarak 48 – 72 saat beklenmektedir. Bu süre sonunda kabarma, sulanma ve kızarıklık olan bölgeler tespit edilmektedir.
EGZAMA NEDENLERİ NELERDİR?
Egzamanın birçok nedeni bulunur. Egzamanın nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Genetik faktörler
- Kimyasal maddeler
- Tozlu ortamlar
- Alerjen maddeler
- Çok sık el yıkama
- Deterjanlara sık maruz kalma
EGZAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Egzamanın birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Egzama çeşitleri şu şekilde sıralanır;
- Atopik egzama: Bu egzama çeşidinin gelişiminde genetik, immünolojik, çevresel faktörlerin bileşiminin rolü olduğu düşünülmektedir. Atopik egzama bebeklik ve çocukluk döneminde konak olarak görülür. Bebek egzaması olarak bilinen hastalık, yetişkinlik döneminde hafifleyebilir veya tamamen ortadan kalkabilir; ancak tekrarlayıcı özelliktedir. Bebeklerde egzama, ilk üç aylık dönemde yüzde başlar, sonra gövdeye, kol ve bacaklara yayılır. Çocukluk döneminde eklemlerin iç kısımlarında kollarda ve bacaklarda atopik dermatit görülebilir. Yetişkinlik döneminde ise göz kapaklarında, kulakta, meme ucunda, eklem içlerinde ve ellerde ortaya çıkabilir. Kızarıklık, pullanma, kaşıntı, kuruluk ve deride kalınlaşma atopik egzama belirtileri arasındadır.
- Seboreik dermatit: Nedeni tam olarak bilinmeyen ve kronik olan seboreik egzama cildin yağlı olduğu bölgelerde, yüzde yani kaşlar, yanaklar, burun kenarları, sakal içleri, göğüs ortası, saçlı deri, kulaklarda görülür. Kulak egzamasıolarak da bilinen seboreik egzama kızarıklık, pullanma ve kabuklanmayla oluşur. Kış ve bahar aylarında şiddetlenme eğiliminde olan seboreik egzamayı; stres, alkol, immün sistemin baskılanması gibi durumlar tetikler. Kulakta çocukluk çağında gelişen seboreik egzama, lenf bezlerinde şişme görülür ve enfeksiyon durumu söz konusu olabilir.
- Asteatotik egzama: Bu egzama çeşidi yaşlılarda daha sık görülmektedir. Sık banyo yapılması, derinin üst tabakasındaki yağ miktarının azalması veya atopi gibi nedenler sonrasında görülebilmektedir. Kış aylarında kuruluk arttığı zaman daha fazla görülebilmektedir. Genellikle bacakların ön yüzünde, kollarda ve gövdede çıkmaktadır. Deride porselen çatlağı gibi bir görüntüye, kaşıntıya, kuruluğa ve döküntüye neden olmaktadır.
- Kontakt egzama: Cildin duyarlı olduğu maddelere karşı oluşan akut veya kronik reaksiyondur. Cilt, koruyucu yağlarını engelleyen maddelere sürekli maruz kalırsa kontakt egzama oluşur. Kontakt dermatitte egzamayı tetikleyen bazı maddelere karşı dikkatli olunmalıdır. Kontakt egzama; temizlik maddeleri, makyaj malzemeleri, parfümler, oje, endüstriyel maddeyle temas, saç boyaları, diş macunu, sakız, ayakkabı ve ayak spreyleri, pantolan fermuarı, metal düğmeler, geçici dövmeler nedeniyle görülür.
- Numuler egzama: Daha çok kol ve bacaklarda, ellerde görülen numuler egzama, madeni para büyüklüğünde, çok sayıda olabilen yuvarlak kaşıntılı lezyonlardır. Kronik seyirli olup, daha çok genç erişkinler ve yaşlılarda rastlanır. Numuler egzamanın lezyonları papül ve vezikül denen ufak kabartıların birleşmesiyle oluşur ve akut dönemde kızarıklık, sızıntı ve kabuklanma gösterir. Kaşıntısı fazla olur. Numuler egzamayı tetikleyen bir enfeksiyon olabilir.
- Gravitasyonel egzama: Ayakta çalışanlarda ve yaşlılarda çok sık görülen bir egzama çeşididir. Bacakların alt kısımlarında varislerin oluşması ve kan dolaşımın bozulmasıyla gelişmektedir. Burada kan birikmesinden dolayı damarlarda basınç artmakta ve bu da deride hasara neden olabilmektedir. Doğum yapmış kadınlarda gravitasyonel egzama görülebilir. Bacaklarda kuruluk, kaşıntı, su toplaması, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Egzama kronikleştikçe deride koyu lekeler, derinin sertleşmesi ve sonrasında ülser gibi yaralar oluşabilmektedir.
EGZAMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Egzama tedavisi için çeşidine göre farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Egzama tedavisi nasıl yapılır sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar
- Islak pansuman
- Lokal kortikosteroid pomadlar
- Nötral sabunlar
- Bariyer kremler
- Nemlendiriciler
- Egzama eldivenleri
- Egzama şampuanları
EGZAMA BİTKİSEL TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?
Egzamayı ilaçlar yerine tamamen doğal yöntemler kullanarak bitkisel olarak da tedavi etmek mümkündür. Egzama bitkisel tedavi yolları şu şekilde sıralanır;
- Aloe Vera: Egzama üzerine direkt sürülerek kullanılır.
- Salatalık: Dilimlenip su dolu kapta bir saat bekletildikten sonra suyu süzülerek egzamana sürülerek kullanılır.
- Papatya: Papatya kremi olarak kullanılır.
- Zerdeçal: egzama üzerine sürülerek kullanılır.
- Meyan kökü: Jel olarak 2 hafta boyunca kullanılır
- Sarı kantaron: Krem şeklinde kullanılır.
- Epsom tuzu: Egzama üzerine sürülerek kullanılır.
- Lavanta: Ekstrası damlatılarak ya da cilde sürülerek kullanılır.
- Yulaf tozu: Yulaflı su içerisine egzamalı bölge bekletilerek kullanılır.
- Sandal ağacı: Sandal ağacı tozu, kafur, gül suyu ve su karıştırılarak bölgeye sürülerek kullanılır.
0 Yorum yapıldı