Yaz tatil dönemlerinde velilerin en büyük telaşlarından birisi, çocuklarının okul kayıtlarını sorgulamak ve kayıt işlemlerini gerçekleştirmektir. 1. Sınıf, 5. Sınıf ve 9. Sınıf öğrencilerinin okul açılmadan kayıt yaptırması gerekmektedir. Bunun için öncelikle kayıt sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu yazımızda e – okul kayıt sorgulama işleminin nasıl yapılacağını detaylı olarak anlatacağız. Velilerin önemli bir bölümü çocuğumun kaydı hangi okulda sorusunu sormaktadır. Yazımızda bu sorularınıza cevap arayacağız.
E Okul Kayıt Sorgulama Nedir?
Okula başlama yaşı gelmiş olan çocukların ilkokula başlarken, ortaokula ve liseye geçiş dönemlerinde okul kaydı yaptırmaları gerekmektedir. Okul kaydı için öncelikle çocuğun hangi okulda öğrenim göreceğini bilgisi gereklidir. Bunun için E – okul üzerinden sorgulama yapmak gerekmektedir.
E Okul Sisteminden Sorgulama Nasıl Yapılır?
Çocuğunun hangi okula kayıt edilmesi gerektiğini öğrenmek isteyen veliler, E – okul sistemi üzerinden sorgulama yapabilmektedir. Bunun için çocuğa ait T.C. kimlik numarasını ve doğum tarihini girmek yeterlidir. Bilgilerin girilmesinin ardından çocuğun kayıt yaptırabileceği okul ile ilgili açıklama görülecektir.
Kimler İlkokula Kayıt Yaptırabilir?
İlkokula kayıt yaptırmak için çocukların bu şartlara uygun olması gerekmektedir;
- 2014 doğumlulardan 66 – 68 aylık arası olanlar dilekçe vererek ana sınıfına zorunlu kayıt yaptırmalıdır
- 2013 doğumlulardan 69 – 71 aylık olanlar Sınıfa zorunlu kayıt yaptırmalıdır. Ancak rapor alarak 1 sene erteleme hakları vardır.
- 2013 doğumlu olanlar 72 ayın üzerinde ise Sınıfa kayıt yaptırmak zorundadır.
Kaydı Çıkmayan Çocukların Velileri Ne Yapacak?
Çocuğunun okul yaşı gelen veliler, E – okul sorgulaması sırasında çocuğunun kaydının çıkmaması durumunda mutlaka İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek adres kontrolü yaptırmalıdır. Adres kaydı kontrolünün ardından öğrenci, adresine en yakın okula yönlendirilecektir.
E – okul sorgulama Bilgileri Kesin Kayıt için yeterli mi?
E – okul üzerinden kayıt sorgulama yapılarak öğrenilen okul, öğrencinin kesin olarak kayıt edildiği okul olarak bilinmektedir. Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenerek sisteme eklenmektedir. Bunun için e – okul sorgulamasında çıkan okula giderek kayıt işlemini tamamlamak yeterli olacaktır.
Okul Kayıtlarında İkamet Adresinin Etkisi Nedir?
İlkokul ve ortaokul kayıtlarında öğrenciler oturdukları adrese en yakın okula yönlendirilmektedir. Bunun için ikamet adresi okul kayıtlarında oldukça önemlidir. Öğrencinin kayıt yaşı geldi ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adrese en yakın olan okula otomatik olarak kaydı düşecektir.
Öğrencinin kaydının düştüğü okula kayıt yaptırmamanın tek yolu adres değişikliğidir. Öğrencinin adres değişikliği yapması durumunda kaydı otomatik olarak adrese yakın başka bir okula geçecektir. Bununla birlikte mevcudu nakil işleminde öğrenci mevcudu 30 kişiden az olan sınıflara yerleştirilecektir.
Ortaokul Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılacak?
Ortaokul öğrencileri için herhangi bir sınava girme gereği olmadan adrese en yakın olan ortaokula otomatik kayıt işlemi gerçekleştirilecek. Veliler, E – Okul üzerinden öğrenci T.C. kimlik numarası ile giriş yaparak çocuğunun hangi ortaokula kayıt edildiğini görebilecek. E – okul üzerinden yapılan sorgulama ile okulun belirlenmesinin ardından okula giderek kayıt işlemleri tamamlanacak.
Ortaokul 5. Sınıf Kayıtları Nasıl Belirlenecek?
İlkokulu bitirerek 5. Sınıfa geçiş yapan öğrencilerin kayıtları okullarının Ortaokula dönüştürülmesi durumunda aynen devam etmektedir. Ancak bitirdikleri okul, ilkokul olarak devam ederse tüm 5. Sınıf öğrencileri adrese en yakın olan ortaokula topluca nakil edilecektir.
Liselere Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılacak?
Liselere yerleştirme işlemi için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan birincisi Liselere Geçiş Sınavı (LGS) puanı ile gerçekleşecek. İkincisi ise adrese dayalı yerel yerleştirme ile gerçekleştirilecek. LGS sınav sonucuna göre tercih yapan öğrenciler yüzdelik dilimlere uygun olması durumunda Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Özel Program ve Proje Okulları, Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri arasından tercihlerine göre yerleştirilecek. Yerel yerleştirmede ise ikamet adresine göre yapılan tercihlere ortaokul başarı puanı üzerinden yerleştirme yapılacak.
9. sınıf Öğrencileri Okul Kayıtlarında İkamet Adresi Etkili Olacak mı?
İlkokul ve ortaokuldan biraz daha farklı olarak 9. Sınıf öğrencileri LGS sınav sonuçlarına göre okul tercihinde bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra sınava girmemiş ya da tercihte bulunmamış olan öğrenciler, adreslerine en yakın okullar arasından kontenjanı uygun olana otomatik olarak yerleştirilirler.
Öğrencilerin kayıt yapılan okulu istememesi durumunda istedikleri adres bilgileri içerisindeki başka bir okula nakil istemeleri mümkündür. Nakil yapılabilmesi için okula son giren öğrencinin başarı puanına bakılır. Öğrencinin başarı puanının okula son alınmış öğrencinin puanından fazla olması gerekmektedir.
E – okul 9. Sınıf Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?
LGS sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemine giren öğrenciler, tercih sonuçlarını E – Okul sistemi üzerinden görebilecek. E – Okul üzerinden öğrencilerin hangi liseye yerleştirildiği bilgisine ulaşılabilecek. Yer alan bilgi dâhilinde öğrencinin kaydının çıktığı okula gidilerek kayıt işlemi tamamlanabilecek.
Aşağıdaki resme tıklayarak e okul kayıt sorgulama yapabilirsiniz.
- E Okul Kayıt Sorgulama Nedir?
- E Okul Sisteminden Sorgulama Nasıl Yapılır?
- Kimler İlkokula Kayıt Yaptırabilir?
- Kaydı Çıkmayan Çocukların Velileri Ne Yapacak?
- E – okul sorgulama Bilgileri Kesin Kayıt için yeterli mi?
- Okul Kayıtlarında İkamet Adresinin Etkisi Nedir?
- Ortaokul Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılacak?
- Ortaokul 5. Sınıf Kayıtları Nasıl Belirlenecek?
- Liselere Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılacak?
- 9. sınıf Öğrencileri Okul Kayıtlarında İkamet Adresi Etkili Olacak mı?
- E – okul 9. Sınıf Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?
Visitor Rating: 97%
Visitor Rating: 97%