E-Fatura Nedir, E Faturanın Avantajları Nelerdir?


65
634 Paylaşım, 65 points

Zamandan ve paradan tasarruf etmek ve çevreyi korumak adına artık tüm sektörlerde e – faturaya geçiliyor. E – fatura sayesinde süreç daha hızlanırken birçok avantaj da beraberinde elde edilmiş oluyor. Bu yazımızda E-Fatura Nedir, E Faturanın Avantajları Nelerdir? Sorusuna cevap vereceğiz.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her alanda olduğu gibi fatura ödemelerinde de teknolojik yöntemler kullanılmaya başladı. Günümüzde artık birçok şirket, kullanıcılarına internet üzerinden fatura gönderiyor. Kullanılan bu siste ise e – fatura olarak adlandırılıyor.



E – FATURA NEDİR?

E – fatura, yapılan işlem karşılığında gönderilen faturanın internet bağlantısı üzerinden elektronik ortamda düzenlenmesi, paylaşılması ve izlenmesini sağlayan sistem bütününe denmektedir. E – fatura sisteminde baskı ya da kağıt israfının da önüne geçilmektedir.

Açılımı elektronik fatura düzenlemesi olarak bilinen e – fatura, günümüzde matbu faturaların yerini almayı başarmıştır. Artık birçok şirket, müşterilerine fatura göndererek zaman harcaman yerine internet üzerinden elektronik ortamda dakikalar içerisinde fatura gönderim sürecini tamamlamaktadır.

E – FATURANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

E – faturanın şirketlere sunduğu birçok avantaj bulunmaktadır. Faturalandırma işleminin daha verimli yapılmasını sağlayan bu sistem zamandan ve paradan da tasarruf edilmesini sağlamaktadır. E – faturanın avantajları şu şekilde sıralanır;

  • E – fatura sayesinde kağıt ve mürekkep gibi malzemelerin boş yere harcanmasına engel olunur.
  • E – faturalar elektronik ortam üzerinden gönderildiği için kargo masrafının da ortadan kalkması sağlanmış olur.
  • Fatura sisteminin çabuk hazırlanması, işlemlerin de daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar.
  • E – fatura sayesinde tahsilatın daha hızlı yapılması sağlanır.
  • E – fatura sayesinde tüm veriler elektronik ortamda saklanır. Böylece faturaların karışması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
  • E – faturanın dijital ortamda saklanması sayesinde iş yerlerinde matbu faturalardan kaynaklı kalabalığın önüne geçilmiş olur.
  • Devamlı müşterilerin adresleri, banka bilgileri gibi önemli bilgiler programda kayıtlı olacağı için tüm bu bilgiler tek bir tuşla e – faturaya kolaylıkla aktarılabilir.
  • E – fatura düşük maliyetlidir. Fatura hazırlanması için herhangi bir baskı, postalama, arşivleme işlemine gerek olmadığı için tüm bu giderlerden kurtulmak mümkün olur.
  • E – fatura daha güvenilirdir. E – fatura üzerinde sistemin hata yapması çok daha düşük ihtimaldir. Kayıtlı bilgilerin direkt faturaya sistem tarafından işlenmesi, hataların önüne geçilmesini sağlar.
  • E – fatura doğaya katkı sağlamaktadır. Çevre dostu olarak bilinen bu sistem sayesinde gereksiz kağıt harcaması yapılmaz.

E – FATURANIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

E – fatura genel olarak bakıldığı zaman oldukça avantajlı bir uygulamadır. Yapılan analizler e – faturanın daha avantajlı olduğunu göstermenin yanı sıra bazı dezavantajları da bulunmaktadır. E – faturanın dezavantajları şu şekilde sıralanır;

  • E-fatura sistemine dahil olan firmaların, mali mühür edinmeleri zorunludur. Sadece şahıs firmaları için istisna bulunmaktadır ve şahıs firmaları E-imza ile elektronik faturalarını oluşturabilirler.
  • E-fatura kullanmak zorunda olanlar dışında kendi isteği ile elektronik fatura kullanmayı seçmiş olanlar, elektronik fatura sisteminden çıkamazlar. Kanunen E-fatura sisteminden çıkma hakkı verilmemiştir.
  • Matbu faturalarda 7 günden eski olan işlemlere dair fatura kesildiği durumlar olmaktadır. Ancak E-fatura kullananlar, sistem üzerinden işlem yaptıkları için eski işlemleri faturalandıramaz.
  • Ayda 500 faturadan fazla işlem yapılamaz ve ücret ödemeden sistemdeki ekstra modüller kullanılamaz.

E – FATURA SİSTEMİNE NASIL GEÇİLİR?

E – fatura sistemine geçmek isteyen şirketlerin öncelikle belirli adımları takip etmesi gerekir. E – fatura sistemine nasıl geçilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;

  • Birinci Adım

Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet adresine girilir.

  • İkinci Adım

Açılan sayfada yer alan kısa başvuru formu doldurularak en altta yazan “Giriş” butonuna basılır.

  • Üçüncü Adım

Başvuru formunun doldurulmasının ardından kısa sürede e – fatura sistemine geçiş işlemi tamamlanacaktır.

E – fatura sistemine geçmek için TIKLAYIN

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

65
634 Paylaşım, 65 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
60
Şaşkın
Başarısız Başarısız
24
Başarısız
Komik Komik
12
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
60
Helal Olsun!
lol lol
96
lol
Aşk Aşk
84
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
60
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
24
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir