Kış aylarında özellikle soğuk havaya bağlı olarak dudaklarda çatlama görülür. Dudak çatlaması, en sık görülen sorunlardan birisi olmasının yanı sıra tedavi edilmemesi durumunda yaraya dönüşebilir. Bu yazımızda Dudak Çatlaması Neden Olur, Dudak Çatlamasına Neler İyi Gelir sorularına cevap vereceğiz.
Dudak çatlaması, soğuk havalarda en sık görülen sorunlardan birisidir. Dudakları çatlayan bir kişi bu durumdan hem rahatsızlık duyar hem de acı hisseder. Dudakların çatlaması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
DUDAK ÇATLAMASI NEDEN OLUR?
Dudak çatlaması, dudaklarda oluşan kuruluk sonrasında meydana gelir. Hem yaz hem kış aylarında dudak çatlaması oluşabilir. Dudak çatlamasının bir diğer nedeni ise vitamin eksikliğidir. Dudak çatlaması neden olur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
· Yaz aylarında aşırı güneşe maruz kalındığı zaman dudaklarda kuruluk oluşabilir. Güneş ışığının nemi buharlaştırması kuruluğa neden olacaktır.
· Vücudun su kaybetmesi dudak çatlamasına neden olabilir. Yeterli su içmeyen kişilerde dudak nemini kaybederek çatlamaya başlayacaktır.
· Kış aylarında oluşan soğuk hava ve ayaz nedeniyle dudaklarda çatlama meydana gelir.
· Kalitesiz ve sağlıksız kozmetik malzemeleri dudaklarda çatlamaya neden olabilir. Özellikle ruj seçiminde dikkatli olmak gerekir.
· Dudak çatlamasının bir diğer nedeni ise vitamin eksikliğidir. Özellikle A – B2 – B3 vitamini eksik olanlarda dudak çatlaması sıklıkla görülür.
· Vücutta oluşan çinko eksikliği nedeniyle dudak çatlaması oluşabilir. Çinkonun alınabileceği gıdalar dana eti, peynir, kuruyemiş ve kuru fasulye olarak gösterilebilir.
· Bazı diş macunları dudak çatlamasına neden olabilir. Diş macunlarının içerisinde yer alan sodyum loril sülfat isimli bileşenin fazla olması, dudak çatlamasına neden olmaktadır.
· Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına bağlı dudak çatlaması meydana gelebilir. Özellikle burun tıkanıklığı nedeniyle ağzından nefes alanlarda dudak çatlaması daha sık olur.
· Kobalt ve nikel alerjisi olanlarda dudak çatlaması görülebilir. Çok fazla B12 vitamini alanlarda da kobalt alerjisi görülebilir.
· Bazı ilaçların yan etkisi olarak dudak çatlaması görülebilir. Özellikle akne ve kırışıklık tedavisi için kullanılan ilaçlar, dudaklarda çatlamalara neden olmaktadır.
DUDAK ÇATLAMASINA NELER İYİ GELİR?
Dudak çatlamasına engel olmak için bazı önlemler alınabilir. Alınabilecek ilk ve en ilginç önlem, dudakları tükürükle ıslatmamaktır. Dudakların sürekli olarak ıslatılması hızla kurumasına ve çatlamasına neden olmaktadır. Özellikle yaz aylarında tükürükle ıslatılan dudaklarda acı veren kuruluklar ve çatlamalar görülebilir.
Dudak çatlamasına neler iyi gelir sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
· Gün içerisinde tüketilen su miktarını artırmak.
· Bol bol sebze ve meyve tüketmek.
· Doğal dudak peelingi yaptırmak.
· Geceleri uyunana odayı nemli tutmak.
· Aloe vera ile dudakları nemlendirmek.
TOZ ŞEKERLE DUDAK PEELİNGİ NASIL YAPILIR?
Toz şeker kullanarak doğal bir dudak peelingi hazırlamak mümkündür. Toz şeker, ölü hücreleri arındırarak dudaktaki çatlamaları engelleyecektir. Toz şekerle dudak peelingi için 1 tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı bal ve yarım tatlı kaşığı zeytin yağı iyice karıştırıldıktan sonra dudaklara bastırmadan nazik bir şekilde masaj yapılmalıdır. 3 – 5 dakika dudakta kalan karışım daha sonra ılık su ile yıkanmalıdır.
GÜL VE SÜTLE DUDAK BAKIMI NASIL YAPILIR?
Çatlayan dudakların tedavisinde gül ve sütte kullanılabilir. Gül ve sütle dudak bakımı için bir avuç gül yaprağı suda yıkanır ve sonra bir kase sütün içerisine eklenir. Karışım birkaç saat bekletildikten sonra mikserden geçirilerek özel bir bakım kremi hazırlanır. Bu karışım günde 3 kere ve yatmadan önce dudaklara sürülür. Böylece dudak çatlamaları engellenmiş olur.
0 Yorum yapıldı