Günümüzde hemen her gencin vücudunun çeşitli yerlerinde dövme görmek mümkündür. dövme, gençler için eğlenceli bir işlem olarak görülmesine karşılık bu işlemin bir de dini boyutu vardır. Bu yazımızda dövme yaptırmanın İslami boyutunu göz önünde bulundurarak Dövme Yaptırmak Günah mı? Geçici Dövme Gusle Engel Olur mu sorularına cevap vereceğiz.
Dövme yaptırmak artık sadece gençler için değil orta yaş kişileri için de tercih edilir bir durum haline gelmiştir. Günlük hayatta hemen her insanda dövme görmek mümkündür. Dövmeye bu kadar ilgi olması, Müslüman bir ülkede yaşamanın verdiği düşünce ile bu durumun günah olup olmadığını akla getirmektedir.
DÖVME YAPTIRMAK ABDESTE ENGEL OLUR MU?
Dövme yaptırmak ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama yapılmıştır. Açıklama kapsamında gelen açıklama şu şekildedir;
“Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur; ‘Dövme yapan ve yaptıran kadınlara, kaş ve yüzlerinden tüy yolan ve yolduranlara, dişlerini seyreltip inceltenlere ve bu şekilde Allah’ın yarattığı şekli değiştirenlere Allah lanet etmiştir.’ Dövme yaptırmak yasaklanmış olmakla birlikte, deri üzerinde suyun alta ulaşmasına engel olacak bir tabaka oluşturmadığı için gusül ve abdeste engel değildir. Vücudunda dövme bulunan bir kimse, mümkünse sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah’tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir. Ancak, yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici dövmede su deriye geçmediğinden gusül ve abdeste engel olur.”
Bu açıklamadan anlaşılacağı üzere, dövme için boyanın deri altına enjekte edilmesi ve bu durumda derinin su geçirgenliğinin devam ediyor olması nedeniyle dövme yaptırmakta herhangi bir sakınca yoktur. Bu kapsamda dövme yaptırmanın abdeste engel olmadığını söylemekle birlikte günah olduğunu söylemek de mümkündür.
DÖVME YAPTIRMAK GÜNAH MI?
Dövme yaptırma işleminde deri altına yönelik bir işlem uygulandığı için abdeste aykırı bir durum bulunmaz. Ancak dövme yaptırmak İslam dinine göre günahtır. Dövmenin caiz olmadığı çeşitli hadislerle bildirilmiştir.
Birçok kişi Kur’an – ı Kerim’de dövme yaptırmak ile ilgili bir bilgi olmadığını söylese de birçok din Âlimi çeşitli hadislerde dövme yaptırmanın günah olduğunun ve dövme yaptıranların lanetlendiğini söylemektedir. Dövme yaptırmanın caiz olmadığını söyleyen hadislerden birisi şu şekildedir; (Kaşlarını incelten ve dövme yaptıran lanetlenmiştir.) [Ebu Davud]
GEÇİCİ DÖVME GUSLE ENGEL OLUR MU?
Geçici dövme yaptırmak geçici olması durumu göz önünde bulundurulduğunda günah değildir. Yapılan boyanın etkisi geçtiğinde deri eski haline dönecektir. Ancak geçici dövme deri üzerine boyanın sürülmesi ile yapılacağı için derinin hava geçirgenliği engellenecektir. Bu durumda geçici dövme yaptırmanın gusle engel olduğunu söylemek doğru olacaktır.
0 Yorum yapıldı