Doğum Kontrolü Nedir, Yöntemleri ve Faydaları Nelerdir?


73
714 Paylaşım, 73 points

Kadınlar hamile kalmamak için bazı yöntemler kullanırlar. Bu yöntemler kadınların tercihlerine göre değişiklik gösterebilir. Doğum kontrol için kullanılabilecek yöntemler arasında spiral takma, bariyer ve doğum kontrol hapı gelir. Bu yazımızda doğum kontrolü nedir, doğum kontrol yöntemleri nelerdir ve doğum kontrol yöntemlerinin faydaları nedir gibi sorulara cevap vereceğiz.

Günümüz modern çağlarında çiftler, özellikle doğum kontrol yöntemlerine dikkat eder. Her çiftin bakabileceği kadar çocuk sahibi olması ve çocuklarına en iyi şartları sunması doğru olandır. Doğum kontrol yöntemleri tam da bu aşamada devreye girer. Bu yöntemler sayesinde hiçbir aile bakamayacağı ya da çok fazla çocuk sahibi olmak zorunda kalmaz.



DOĞUM KONTROLÜ NEDİR?

Doğum kontrolü, kadınların geçici ya da tamamen hamile kalmasını engellemek ve hamile kalma oranını en aza indirmek amacı ile kullanılır. Doğum kontrolü için hem kadınların hem de erkeklerin alabileceği önlemler vardır. Bu durum sadece kadınlara yüklenilmemelidir.

Doğum kontrolü, nüfus ve aile planlaması olarak da görülebilir. Bu yöntemler sayesinde gereksiz hamilelikler ve kürtaj gibi istenmeyen durumların yaşanması engellenir.

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Doğum kontrolü dendiği zaman birçok farklı yöntem akla gelebilir. Bu yöntemler çiftlerin isteğine bağlı olarak tercih edilebilir. Doğum kontrol yöntemleri şu şekilde sıralanır;

YUMURTLAMA TAKİBİ YAPMAK

Kadınların yumurtlama dönemleri bulunur. Bu dönemlerde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda gebe kalma ihtimali yüksektir. Cinsel ilişkiye girmek için yumurtlama takibi yapmak doğru olacaktır. Kadınlar vücut ısısı ölçerek ya da LH testi sayesinde yumurtlama dönemini öğrenebilir.

DIŞARI BOŞALMAK

Çok fazla kullanılmamakla birlikte bilinen doğum kontrol yöntemlerinden bir diğeri ise dışarı boşalmaktır. Bu yöntemde erkek boşalacağı zaman hemen kendisini geriye çeker. Ancak bu oldukça riskli bir yöntemdir. Hamile kalma ihtimali oldukça yüksektir.

VAJİNAL DUŞ ALMAK

İlişki sonrasında vajinada kalan spermi temizlemek ve hamile kalmayı önlemeye çalışmak da bir seçenek olabilir. Bu yöntem, diğer doğum kontrol yöntemlerine göre en etkisiz olanlardan birisidir.  Bu yönteme güvenmek yanlış olacaktır.

ERKEK PREZERVATİFİ KULLANMAK

Doğum kontrol yöntemi olarak kadınlar kadar erkekler de önlem alabilir. Erkeklerin kullandığı prezervatifler düz, geniş ve ucunda spermin toplaması için özel bir kısmı olan araçlardır. Günümüzde tercih edilen en güvenilir doğum kontrol yöntemlerinden birisidir.

KADIN PREZERVATİFİ KULLANMAK

Erkekler için olduğu gibi kadınlar için de prezervatif bulunur. Kadın prezervatifi hazne içini ve rahim ağzını örtecek şekilde kullanılır ve spermin rahme gitmesini engeller.

SPİRAL TAKTIRMAK

Bariyer yöntemlerden birisi olan spiral, kadınların sıkça başvurduğu doğum kontrolü yöntemlerinden birisidir. 2 – 3 cm botundaki bu cisim T şeklindedir. Bir doktor tarafından rahim içine takılır. Bu yöntem sayesinde hamile kalma riski ortadan kaldırılacaktır.

DİYAFRAM KULLANMAK

Rahim ağzında kullanılan ve lateksten yapılmış olan elastik bir araçtır. Diyafram, cinsel ilişkiden saatler önce yerleştirilebilir. 1 yıldan uzun süre kullanılan bu araç emziren anneler tarafından da tercih edilmektedir. doğum kontrolü oranı %80 olarak belirtilir.

VAJİNAL HALKA TAKTIRMAK

Vajinal halka, vajina içine yerleştirilen ve 21 gün boyunca hamileliği engelleyen bir araçtır. İçerisinde bulunan hormonlar sayesinde doğum kontrol hapının sağladığı etkiyi sunar. Bu sayede hamile kalma oranı oldukça düşer. Adet döngüsünün başlangıcında vajinaya yerleştirilen bu halka, 21 gün sonra çıkartılır. Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık vermez.

VASEKTOMİ OPERASYONU

Bu operasyon cerrahi olarak erkek spermlerinin kanallarının kapatılması anlamına gelir. Bu işlemin uygulandığı erkekler, doğurganlıklarını kalıcı şekilde kaybedecektir. Cinsel ilişki sırasında meni boşalması olan erkeklerde hamileliği sağlayan spermler ise gelmez. Geri dönüşü olmayan bir uygulamadır.

TÜP LİGASYONU OPERASYONU

Kadınlar için yapılan bu operasyon sırasında yumurtalıkları taşıyan tüpler bağlanır. Tüplerin bağlanması sonucunda kadınlar normal olarak adet görmeye devam ederken doğurganlıkları ise tamamen sonlandırılmış olur. Bu yöntemin de geri dönüşü yoktur.

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANMAK

Kadınların en çok tercih ettiği doğum kontrolü yöntemidir. Doğum kontrol hapı Yumurtalamayı ve hamileliği önleyici bir haptır. Adet döngüsünün ilk gününden başlayarak 21 gün boyunca düzenli olarak her gün bir tane içilir. Hapın içilmemesi, koruyuculuğunu azaltacaktır. Bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdır.

 

KORUYUCU İĞNE YAPTIRMAK

Günümüzde kullanılan yöntemlerden birisi de koruyucu iğnelerdir. Tıpkı haplarda olduğu gibi vücuda yapay hormon verilmesi sayesinde hamilelik önlenir. Ayda bir kere vurulan Mesigyna iğnesi ile birlikte 3 ayda bir vurulan Depo Provera isimli iğne de bulunur. Emziren annelere önerilmeyen bu yöntemin koruyuculuğu oldukça yüksektir.

DERİALTI İMPLANT TAKTIRMAK

Uzman hekimlerce yapılan bu işlemde deri altına 4 cm uzunluğunda bir çubuk yerleştirilir. Bu çubuk, kadınlarda progesteron hormonu salgılayarak hamile kalmayı engeller. Derialtı implantların 3 yıla kadar koruyucu etkisi vardır.

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Doğum kontrol yöntemlerinin birçok faydası bulunur. Doğum kontrol yöntemleri faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Doğum sayısının fazla olması anne sağlığı için zararlıdır.
  • Çiftlerin gebelik sayısına karar vermesini ve planlama yapmasını sağlar.
  • Sağlıklı bir doğum için iki bebek arası en az 18 ay olmalıdır.
  • Sık doğum nedeniyle anne ölümleri en aza indirilir.
  • Düşükler engellenmiş olur.
  • 20 yaş altı ve 35 yaş üstü hamileliklerin risklerini yaşamamak için kullanılır.
  • Maddi durum göz önünde bulundurularak yeterli çocuk sahibi olmak sağlanır.

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

73
714 Paylaşım, 73 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
72
Şaşkın
Başarısız Başarısız
36
Başarısız
Komik Komik
24
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
72
Helal Olsun!
lol lol
108
lol
Aşk Aşk
96
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
72
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
36
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir