Çalışan kadınlara devletten oldukça ilgi çekici bir destek geldi. Emekli olmanın hayallerini kuran çalışan kadınlara 2160 günde erken emekli olma şansı verildi. Bu yazımızda Doğum Borçlanması İle 2160 Günde Erken Emekli Olma ile ilgili detayları paylaşacağız
Emekli olmak isteyen anneler için merak uyandıran bir fırsat doğru. Çalışan anneler yeni düzenleme kapsamında sigortalı olduktan sonra doğum yaptılarsa 2160 gün formülü sayesinde 6 yıl daha erken emeli olma şansına sahip olacaklar.
DOĞUM BORÇLANMASI İLE 2160 GÜNDE ERKEN EMEKLİ OLUNABİLECEK
Türkiye’ de çalışan kadınlar emekli olabilmek için yaş, yıl ve prim şartlarının gerektirdiği durumda olmak zorunda. Her üç şartında uygulanmasının ardından emeklilik hakkı kazanılabilecek. Çalışan kadınların emekli olabilmesi için 20 yıl çalışma hayatına sahip olması, belirlenen yaşı doldurmuş olması ve primlerini tam ödemiş olması gerekmektedir.
Elbette tüm bu şartların arasında emekliliği öne çekmek için de bazı işlemler yapılabiliyor. Borçlanma da emekliliği öne çekmenin en kolay yollarından birisi. Erkeklerde yaşanan askerlik borçlanması sayesinde emeklilik erkene çekilebilirken, kadınlarda bu işlem doğum borçlanması ile sağlanabiliyor.
DOĞUM BORÇLANMASI 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK SAĞLIYOR
Yapılan son düzenlemelerin ardından çalışan kadınlara doğum borçlanması ile erken emeklilik hakkı getirildi. Çocuk sayısı ise 2’ den 3’ e çıkartıldı. Çocuk sayısının artırılması ve her çocukta 2 yıl erken emeklilik sayesinde çalışan annelere toplamda 6 yıl erken emeklilik hakkı tanınacak. Bu da toplamda 2160 gün ediyor.
Doğum borçlanması ile 2160 gün erken emeklilik hakkı sadece SSK’lı çalışanlar için değil Bağ – Kurlu çalışan anneler için de geçerli. Doğum borçlanması ile erken emekliliğin belirli şartları bulunuyor.
DOĞUM BORÇLANMASI İLE 2160 GÜN ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Doğum borçlanması ile 2160 gün erken emekli olmak isteyen çalışan annelerin öncelikle belirli şartlara uygun olması gerekiyor. Doğum borçlanması ile 2160 gün erken emeklilik şartları şu şekilde sıralanıyor;
- Çocukların sigortalı olduktan sonra doğmuş olması
- Doğmuş olan çocukların yaşıyor olması
- Çalışan annenin borçlanılan sürede çalışmamış olması
Bu şartlara uygun olan çalışan anneler 2160 gün yani toplamda 6 yıl erken emekli olma hakkına sahip oluyor. Çalışan annenin sahip olduğu çocukların doğum borçlanmasına sayılabilmesi için doğumun mutlaka sigorta yaptırıldıktan sonra gerçekleşmiş olması gerekiyor. Sigortalı olmadan önce yapılan doğumlar, doğum borçlanmasından sayılmıyor.
DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Doğum borçlanması hesaplaması şu şekilde yapılır;
20,05,1991 yılında sigortalı olan bir kişi sigortadan sonra 3 çocuk doğurursa ve bu nedenle çalışma fırsatına sahip olmazsa ve 3300 prim günü ödeme yaparsa emekli olmak için 20 yıl 47 yaş ve 5450 güne ihtiyaç duyar. Çocuklarından dolayı 6 yıl erken emeklilik hakkı kazanmış olan bu çalışan anne, 2160 gün primden düşeceği zaman 2023 yılında emekli olması gerekirken hemen emekli olma hakkına sahip olacaktır.
Erken emekli olabilmek için çalışan annenin doğumlarını sigortası başladıktan sonra gerçekleştirmek zorundadır. Sigortadan önce gerçekleştirilen doğumlar için henüz doğum borçlanması söz konusu değildir. Yine de bu konuda birçok çalışan annenin talebi Çalışma Bakanlığı’na iletilmiştir.
0 Yorum yapıldı