Diyabet, hafife alınmayacak önemli hastalıklardan birisidir. Tedavisi mümkün olmayan diyabet, kronik hastalıklar arasında yer alır. Diyabete yakalanan bir kişinin bazı organları bu hastalıktan dolayı zarar görebilir. Bu yazımızda Diyabet Hangi Organlara Zarar Verir sorusuna cevap vereceğiz.
Diyabet bir diğer adı ile şeker hastalığı, kan şekerinin kontrol edilememesinden kaynaklı bir durumdur. Diyabete bağlı olarak hastaların vücutlarında bazı organlarda zarar meydana gelmesi mümkündür.
DİYABET HANGİ ORGANLARA ZARAR VERİR?
Diyabet, kronik bir rahatsızlıktır. Kan şekerinin ani şekilde yükselmesine neden olur. Bu nedenle diyabete yakalanan hastaların durumlarına göre ömür boyu ilaç içmesi ya da insülin iğnesi kullanması gerekir.
Diyabete bağlı olarak zamanla bazı organlarda da hasarlar meydana gelebilir. Diyabet Hangi Organlara Zarar Verir sorusuna şu şekilde cevap vermek mümkündür;
- Kalp hastalıkları görülür
- Damarlar zarar görür
- Böbrekler etkilenir
- Görme yetisi bozulur
- Beyin fonksiyonları kaybedilebilir
- Sinir hasarı oluşur
- Cilt hastalıkları görülür
DİYABETE BAĞLI KALP HASTALIKLARI NELERDİR?
Diyabete bağlı kalp hastalıkları, yükselen kan şekerine bağlı olarak kan damarlarında plak oluşması ile meydana gelir. Meydana gelen bu plaklar, diyabet hastalarında kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi durumlara neden olabilmektedir.
DİYABETE BAĞLI DAMARLARDA MEYDANA GELEN ZARARLAR NELERDİR?
Diyabete bağlı damarlarda meydana gelen zararlar, sıklıkla görülen durumlardan birisidir. Damarlar organların beslenmesi için oldukça önemlidir. Diyabet hastalarında şekerin yükselmesi, damarlardaki kaygan zeminin zarar görmesine neden olur. Yağların damarlara yapışmaya başlamasıyla birlikte damar tıkanıklıkları görülmeye başlar.
DİYABETE BAĞLI BÖBREK HASTALIKLARI NELERDİR?
Diyabete bağlı böbrek hastalıkları, şeker hastalarında en çok görülen durumdur. Şekerin yükselmesi, kandaki basınç dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle böbrekler görevini yerine getirememeye başlar. Böbreklerin doğru çalışmaması, sindirim sistemi sorunlarına da neden olur. Bununla birlikte yüksek tansiyon da görülmeye başlayacaktır.
DİYABETE BAĞLI GÖRME YETİSİ HASTALIKLARI NELERDİR?
Diyabete bağlı görme yetisi hastalıkları, sıklıkla görülen durumlardan birisidir. Kandaki şekerin hızla artması, kılcal damarların tıkanmasına neden olur. Kılcal damarların tıkanmasıyla birlikte gözler etkilenmeye başlar. Diyabete bağlı olarak görme yetisinde bozulmalar meydana gelir.
DİYABETE BAĞLI BEYİN FONKSİYONU HASTALIKLARI NELERDİR?
Diyabete bağlı beyin fonksiyonu hastalıkları, kılcal damarların tıkanmasıyla birlikte görülen bir durumdur. Kılcal damarların tıkanmasıyla birlikte beyin fonksiyonları da kaybedilmeye başlar. Beyinde meydana gelen hasarın sonucunda ise felç kaçınılmaz olacaktır.
DİYABETE BAĞLI SİNİR HASARI HASTALIKLARI NELERDİR?
Diyabete bağlı sinir hasarı hastalıkları, sıklıkla görülen bir durumdur. Kan şekerinin yükselmesi zamanla sinir hasarına yol açar. Diyabet hastalarında ellerde, ayaklarda ve ciltte karıncalanmalar, ağrı ve uyuşma görülebilir. Bunu güçsüzlük takip eder. Otonomik nöropati durumunda ise bağırsakların doğru çalışması engellenir. Buna bağlı idrar kontrolünü kaybetme, cinsel fonksiyonları kaybetme, terlemenin değişmesi gibi durumlar da yaşanabilir.
DİYABETE BAĞLI CİLT HASTALIKLARI NELERDİR?
Diyabete bağlı cilt hastalıkları, sıklıkla görülen durumlardan birisidir. Diyabet hastalarında ciltte kuruma, çatlama ve döküntü görülür. Kan damarında yaşanan tahribattan dolayı kan akışı azalır ve yaraları çok geç iyileşir. Ayaklarda mantar enfeksiyonu oluşması yüksektir. Yaralar kolayca enfekte olabilir ve buna bağlı ayak kesilmesi görülebilir.
DİYABET HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Diyabet hastalarının organlarında görülen zararı en aza indirmek için bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanır;
- Yediklerine dikkat etmeleri gerekir.
- Kan şekerini yükseltecek gıdalardan uzak durmak gerekir.
- Karbonhidratı azaltmak gerekir.
- Vücudu susuz bırakmamak için bol sıvı tüketmek gerekir.
- Çay, kahve, ıhlamur ve süt gibi içecekleri tüketmek gerekir.
- DİYABET HANGİ ORGANLARA ZARAR VERİR?
- DİYABETE BAĞLI KALP HASTALIKLARI NELERDİR?
- DİYABETE BAĞLI DAMARLARDA MEYDANA GELEN ZARARLAR NELERDİR?
- DİYABETE BAĞLI BÖBREK HASTALIKLARI NELERDİR?
- DİYABETE BAĞLI GÖRME YETİSİ HASTALIKLARI NELERDİR?
- DİYABETE BAĞLI BEYİN FONKSİYONU HASTALIKLARI NELERDİR?
- DİYABETE BAĞLI SİNİR HASARI HASTALIKLARI NELERDİR?
- DİYABETE BAĞLI CİLT HASTALIKLARI NELERDİR?
- DİYABET HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?
0 Yorum yapıldı