Diş Eti Neden Şişer, Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?


71
704 Paylaşım, 71 points

Ağız ve diş bakımı konusunda yeterli derecede özenin gösterilmemesi, doğru beslenmeme ve geçirilen bazı hastalıklar, diş etinde şişmeye ve iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihaplanması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Bu yazımızda Diş Eti Neden Şişer, Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer sorularına cevap vereceğiz.

DİŞ ETİ NEDEN ŞİŞER?

Bazı kişilerde diş etinde şişme meydana gelebilir. Diş eti şişmesinin başlıca nedeni diş etinde oluşan iltihaptır. Diş eti şişmesi bazen kendiliğinden iyileşirken bazen tedavi edilmesi gerekebilir. Diş eti şişliklerinin yemek yerken zorluk çıkarması ve ağrıya neden olması sıkça görülür. Bu sorun 4 – 5 günden uzun sürerse mutlaka doktora gitmek gerekir.



DİŞ ETİ İLTİHABI NEDİR?

Diş eti iltihabı, genel olarak bakteriyel bir durumdur. Diş sağlığı ile ilgili bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerde diş kaybı ile sonuçlanan diş eti iltihabı, çok küçük boyutlarda gerçekleşebileceği gibi kişilere yemek yedirmeyecek, konuşturmayacak ve çiğneyemeyecek kadar büyük sıkıntılar da verebilir.

Diş eti iltihabı, genel olarak dişlerin uzun süre fırçalanmaması ya da düzenli olarak fırçalanmaması sonucunda oluşur. Diş bakımının yapılmadığı zamanlarda diş eti iltihabının kısa sürede farklı alanlarda da oluşması mümkündür.

DİŞ ETİ İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diş eti iltihabını birçok kişi fark etmeyebilir. Ancak bazı kişilerde ciddi iltihaplanma söz konusu olacağı için fazlaca rahatsızlık verebilir. Diş eti iltihaplanmasının belirtileri şu şekildedir;

  • Diş etinde hassasiyet
  • Diş etinde kızarıklık
  • Diş etinde şişlik
  • Beyaz renkli iltihap oluşumu
  • Dişlerin fırçalanması sırasında kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerde sallanma
  • Konuşma ve bir şey çiğneme sırasında ağrı
  • Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet
  • Ağız kokusu

DİŞ ETİ İLTİHABI NEDENLERİ NELERDİR?

Diş eti, dişlere göründüğünden çok daha uzak bir noktadan tutunur. Bu nedenle yiyeceklerin tutunma olmayan kısımlara yerleşmesi çok daha kolay olacaktır. Diş eti iltihabının en yaygın nedeni bu yemek artıklarıdır. Düzenli olarak temizlenmeyen bakteri tabakaları, zaman içerisinde sertleşerek tartar oluşumuna neden olabilir. Bu durumda diş eti iltihaplanması kaçınılmaz olacaktır.

Diş eti iltihabı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sigara ve tütün kullanımı
  • Diyabet (şeker) hastalığı
  • Bazı ilaçların kullanımı (kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kemoterapi ilaçları, kalsiyum kanal blokerları vb.)
  • Kırık dolgular
  • Dişlerdeki yapısal bozukluklar
  • Gebelik
  • Genetik faktörler

DİŞ ETİ İLTİHABI TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Dişlerinde hassasiyet sorunu yaşayan, ağrı ve şişlik fark eden kişilerin hemen bir diş hekimine gitmesi gerekir. Diş eti iltihabının nedeni genel olarak fiziki muayene ile konulabilir. Diş hekimi, hastayı muayene ederken ağız sağlığı ile ilgili geçmiş bilgileri de öğrenir. Yapılan incelemenin sonrasında diş röntgeni talep edilir. Dişlerin röntgenini de inceleyen diş hekimi, bu görüntüler ışığında diş eti iltihabı teşhisi koyacaktır.

DİŞ ETİ İLTİHABININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Diş eti iltihabında hastalığın erkenden teşhis edilmesi ve hemen tedaviye geçilmesi tedavinin başarılı olması için oldukça önemlidir. Diş eti iltihabı ne kadar erken tedavi edilirse, dişin kaybedilme ihtimali o kadar azalacaktır.

Diş eti iltihabının tedavisi sürecinde belirli bir ağız bakımı rutini uygulanmalıdır. Diş eti bakımı, hastalığın tedavisinin ana taşı olarak gösterilebilir. Diş hekimi tarafından uygulanacak profesyonel diş temizliği ve diş taşı temizliğinin ardından ağızda yer alan tüm plak, tartar ve bakteriler yok edilecektir. Bunun için diş hekimi bazı özel cihazlar, aletler ve lazer kullanabilir.

Bu işlemin ardından gerekli görülürse diş restorasyonu işlemi uygulanır. Ağza zarar veren ve diş eti iltihabına neden olan diş bozuklukları da mutlaka tedavi edilmelidir. Diş eti temizliğinin ve bakımının ardından diş hekimi hastaya evde uygulayabileceği bir temizlik planı sunar. Diş eti iltihabı sorununun temel çözümü, ağız hijyeninden geçer. Diş eti iltihabı yaşayan kişiler günde 3 kere diş ve dili fırçalamalı, diş ipi kullanmalıdır. Bu aşamada iyileşme sürecini hızlandırmak için antiseptik ve antiinflamatuar gargaralar da önerilmektedir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

71
704 Paylaşım, 71 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
96
Şaşkın
Başarısız Başarısız
60
Başarısız
Komik Komik
48
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
96
Helal Olsun!
lol lol
12
lol
Aşk Aşk
120
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
97
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
60
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir