Diş Ağrısı Nasıl Geçer, Diş Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?


88
907 Paylaşım, 88 points

Dünyadaki en dayanılmaz ağrılardan birisi de diş ağrısıdır. Kişiyi çaresiz bırakan bu ağrı, acil çözüm yolu aranmasına da neden olmaktadır. Dişi ağrıyan bir kişi, bu ağrıyı azaltmanın ve çektiği ıstıraptan kurtulmanın en kolay yollarını aramaya başlayacaktır. Bu yazımızda diş ağrısını kısa sürede hafifletmek veya geçirmek için neler yapılabileceğini anlatacağız.

Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısı birçok farklı dedenden kaynaklanabilir. Diş ağrısının başlıca nedeni çürük olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra yirmilik diş çıkarken, diş iltihaplanmalarında da şiddetli ağrı yaşamak mümkündür.

Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Diş ağrısı genel olarak yemek yendikten sonra başlayacaktır. Bununla birlikte soğuk bir içecek tüketmek de diş ağrısını tetikleyen etkenlerden birisidir. Yemek sonrasında dişin çiğneme işlemi ile zorlanmasına bağlı olarak dişte ağrı başlaması normaldir.



Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısını geçirmenin en garantili yolu, bir diş hekimine gitmektir. Diş hekimi, muayene ardından ağrıyan diş ile ilgili hangi işlemin yapılması gerektiğini belirleyecektir. Doktora gidilemeyecek bir durumda ağrı başladıysa (gece ya da hafta sonu gibi) o zaman evde birkaç basit yöntemle diş ağrısının kesilmesi için çaba harcanabilir. Eğer diş ağrısının nedeni iltihap ise mutlaka bir antibiyotik tedavisi gerekecektir.

Diş ağrısını evde geçirmenize yardımcı olacak pratik çözümler şu şekilde sıralanabilir;

  • Diş Fırçalama
  • Sirkeli su ve Tuzlu Su İle Gargara Yapma
  • Yüksek Yastık Kullanma
  • Karanfil Yağı veya Kuru Karanfil
  • Baz Uygulaması
  • Çiğ Sarımsak Yemek
  • Çörek Otu
  • Zerdeçal
  • Buğday Çimi Suyu
  • Karabiber
  • Alkol
  • Gargara
  • Doğal Sakız
  • Maydanoz İle Gargara Yapma
  • Adaçayı Papatya Çayı
  • Kişniş İle Gargara Yapma
  • Kuru Üzüm ve Sarmısak Gargarası

Diş Fırçalama

Diş ağrısını geçirmenin ilk yolu dişi fırçalamaktır. Fırçalama işlemi sırasında ağrıya neden olan besin dişten uzaklaştırılır. Bu şekilde ağrının biraz hafiflemesi sağlanabilecektir. Diş ipi kullanılması da diş ağrısının azalmasında önemli bir etkendir.

Sirkeli Su ve Tuzlu Su ile Gargara Yapma

Diş ağrısına en iyi gelen çözümlerden birisi sirkeli ya da tuzlu sudur. Dişteki ağrıya neden olan bakterileri öldüren sirkeli ya da tuzlu su, dezenfektan etkisi sayesinde diş ağrısının hafiflemesini sağlayacaktır.

Yüksek Yastık Kullanma

Özellikle gece geç saatlerde başlayan diş ağrısından kurtulmak için yastığın yüksek kullanılması gerekmektedir. Diş ağrısı sırasında baş ne kadar yüksekte olursa, dişe uygulanan basınç o kadar az olacaktır.

Karanfil Yağı ya da Kuru Karanfil

Diş ağrısını kesen en etkili yöntemlerden birisi karanfil kullanmaktır. Anestezi ve antiseptik özelliğe sahip olan karanfil, diş ağrısını geçirecek ve kişiyi rahatlatacaktır. Karanfilin içinde yer alan Eugenol isimli madde sayesinde ağrıyan bölgede uyuşma sağlanır. Bu uyuşma sayesinde de kişi diş ağrısını hissetmemeye başlayacaktır.

Buz Uygulaması

Diş ağrısı olan bölgeye buz kompresi yapmak, ağrının geçici olarak azalmasını sağlayacaktır. Ancak buz direk olarak ağrıyan dişe uygulanmamalıdır. Dışarıdan bir beze sarılmış olarak buz uygulamak gerekmektedir.

Sarımsak Yeme

Diş ağrısına iyi gelen yöntemlerden birisi de sarımsaktır. Sarımsağın bakteri öldürücü etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle diş çürüğüne neden olan bakterileri de öldürecektir. Diş ağrısı çeken kişiler ağrıyı hafifletmek için sarımsak tüketebilir.

Çörek Otu

Bağışıklık sistemi için de oldukça önemli bir baharat olan çörek otu, uyuşturucu etkiye sahiptir. Düzenli olarak kullanılması sonucunda diş ağrısı ortadan kalkacaktır. İki bardak sirkeye 1 tatlı kaşığı çörek otu koyup kaynattıktan sonra bu su ile gargara yapmak diş ağrılarını geçirecektir.

Buğday Çimi Suyu

Buğday çimi suyu, ağızdaki bakterilerin öldürülmesi için kullanılmaktadır. Diş etleri ve dişlerde bulunan enfeksiyonları tedavi etmektedir. Doğal bir antibiyotik olarak bilinen buğday çimi suyu, diş ağrısı tedavisinde kullanılabilir.

Zerdeçal

Anti bakteriyel ve antiseptik özelliğe sahip olan Zerdeçal, diş ağrısını gidermede oldukça etkilidir. Su ile karıştırılıp hamur haline getirildikten sonra diş üzerine uygulanabilir.

Karabiber

Günlü anti bakteriyel ve antienflamatuar olarak bilinen karabiber, doğal antibiyotik özelliği sayesinde diş ağrısını kısa sürede geçirecektir.

Alkol

Diş ağrısını geçici süre geçirme etkisi bulunan alkol, en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Pamuklu bir çubuğun alkole ardından da karabiber ya da naneye batırılması sonrasında dişe uygulanması ile etki etmektedir.

Gargara

Diş ağrısını geçiren en kolay yöntemlerden birisi de gargara yapmaktır. Karanfil yağı, karabiber, mercan köşk ve nane yağı karıştırılarak bir bardak suya katılıp bir gargara oluşturulabilir. Bu gargara diş ağrısını kesici bir etkiye sahiptir.

Doğal Sakız Yapma

Diş ağrısı için bitkisel çözümlerden birisi de doğal sakız hazırlamadır. Bunun için taze tere, roka, nane ve maydanoz aynı anda sakız gibi çiğnenmelidir. Ancak bu karışımın sadece sakız gibi çiğnenmesi ve yutulmaması gerekmektedir.

Maydanoz ile Gargara Yapma

Maydanoz suyu, diş ağrısını geçiren yollardan birisidir. Bir demet maydanozu meyve sıkacağından geçirerek suyunu çıkarmak ve bu su ile gargara yapmak gerekmektedir.

Adaçayı ve Papatya Çayı

Adaçayının ve papatya çayının sinirleri gevşetme özellikleri bulunmaktadır. Bu çayları demleyerek tüketmek ya da soğutarak gargara yapmak, diş ağrısına iyi gelecektir.

Kuru Üzüm ve Sarımsak Gargarası

Diş ağrısını geçirmek için 1 litre suya 2 çay bardağı kuru üzüm ve 10 diş sarımsak konularak 15 dakika kaynatılmalıdır. Süzülen bu karışım ile gargara yapmak, diş ağrısını geçirecektir.

Kişniş ile Gargara Yapma

Gargara yapılabilecek bir diğer baharat ise kişniştir. 3 bardak suya 2 çorba kaşığı kişniş koyarak kaynattıktan sonra süzüp gargara yapmak, diş ağrısını geçirecektir. Bu karışım ile birkaç gün gargara yapmak mümkündür. Gargara, diş ağrısının geçmesine yardımcı olacaktır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

88
907 Paylaşım, 88 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
61
Şaşkın
Başarısız Başarısız
26
Başarısız
Komik Komik
14
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
69
Helal Olsun!
lol lol
98
lol
Aşk Aşk
98
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
60
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
26
Kazandım!
Hatice

37 Yaşında Bilgisayar Mühendisiyim. Bilgi birikimimi negatif.net kullanıcılarına sunmaktan grur duyuyorum!

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir