Günümüz şartları ne yazık ki herkesin iyi koşullarda yaşamasına elverişli değil. Bununla birlikte oldukça yüksek oranlarda işsizlik söz konusu. Herhangi bir mesleği ya da geliri olmayan kişiler, zorlu yaşam şartlarında mücadelelerine devam ediyor. Bu kişilere en büyük destek ise elbette devletten geliyor. Devletin işsizlere sağladığı 8 büyük destek ile ilgili sizin için bir yazı hazırladık.
Devlet, istihdam sağlamak ve işsizliğin önüne geçmek adına hazırladığı destek projelerine tüm hızıyla devam ediyor. İşsizlik oranının azalması adına farklı destek seçenekleri sunuluyor. Burada temel amaç, işsizlerin sağlanan projeler ile kısa sürede bir iş sahibi olması ve bu süreçte maddi olarak sıkıntı yaşamaması.
Devlet Tarafından İşsizlere Verilen Destekler Neler?
Devlet, işsizin her zaman yanında olmaya çalışıyor. Bu amaçla iş sahibi olmayan kişilerin daha rahat bir yaşam sürmesi adına birçok destek sağlanıyor. Devlet tarafından 8 büyük destek ise şu şekilde sıralanıyor;
- İşsizlere 10 aya kadar 2.031 TL maaş desteği
- İşsizlere yönelik işbaşı eğitim programları
- İşbaşı programı kapsamında aylık 1.010 TL harçlık
- Danışmanlık hizmeti
- Annelere 400 TL kreş desteği
- Sağlık primi ödemesi
- Meslek eğitim kursları
- Kursiyerlere günlük harçlık
Devlet tarafından işsizlere sunulmuş olan 8 büyük desteği ayrıntılı olarak inceleyelim…
1- İşsizlere 10 aya Kadar Maaş Desteği
Herhangi bir meslek sahibi olmayan ve hali hazırda işsiz olan kişilere devlet tarafından 10 ay maaş veriliyor. Aylık 2.031 TL olan bu maaştan yararlanmak için işsiz olan kişinin belirli prim şartlarını tamamlamış olması gerekiyor. Şartlara uygun olan işsizlere maaş ödemesi yapılıyor. Prim durumuna göre 3 yıllık süre içerisinde 600 gün primi ödenmiş kişilere 6 ay boyunca, 900 gün prim ödemesi yapılmış kişilere 8 ay boyunca, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişilere ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı desteği veriliyor. İşsizlik maaşından yararlanmak isteyenlerin İŞKUR Bölge Müdürlükleri’ne giderek başvuruda bulunması gerekiyor.
2- İşbaşı Eğitim Kursları
İŞKUR kaydı yaptıran işsizler, kendileri için hazırlanmış olan işbaşı eğitim kurslarına katılabiliyor. Bu kurslarda alınan eğitimin ardından devlet tarafından işe yerleştirmeler gerçekleştiriliyor. İşbaşı eğitim kurslarından isteğe bağlı sigortalılar, sosyal yardım alanlar, engelli maaşı bulunanlar, dul ve yetim aylığı alanlar da yararlanabiliyor.
3- İşbaşı Programı Kapsamında Aylık Harçlık
Devlet tarafından verilen işbaşı eğitim kursları, ayda 26 gün ve haftalık 45 saat olarak ayarlanıyor. Bu kursa katılan işsizlere devlet tarafından günlük 77,70 TL harçlık ödemesi yapılıyor. Söz konusu ödeme öğrenciler için günlük 58,27 TL, işsizlik maaşı alanlar için ise 38,85 TL olarak veriliyor. Devlet tarafından hazırlanmış olan bu işbaşı eğitim kursuna katılmış olan ve aynı zamanda işsizlik maaşı da alan bir kişinin kurstan aylık aldığı ücret 1.010 TL oluyor.
4- Danışmanlık Hizmeti
İŞKUR, devlet desteği ile işsizlere danışmanlık hizmeti de veriyor. İŞKUR bünyesinde görevli olan İş ve Meslek Danışmanları, istihdam sağlamak amacı ile işsizlere düzenli olarak danışmanlık yapıyor. Bu hizmet için işsizlerden herhangi bir ücret talep edilmiyor.
5- Annelere 400 TL Kreş Yardım Desteği
İşsizlik durumu anneler için de geçerli olabiliyor. Devlet tarafından düzenlenen işbaşı eğitim kurslarına katılacak olan ve 2 – 5 yaş arası çocuğuna bakmakla yükümlü bulunan annelere kreş yardım desteği yapılıyor. Bu destek sayesinde annelere her ay 400 TL kreş yardımı yapılıyor.
6- Sağlık Primi Ödemesi
İşsizlik maaşı alan kişilere ya da işbaşı eğitim programına dâhil olanlara devlet tarafından sağlık primi ödemesi yapılıyor. Şartlara uygun olan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primleri ile birlikte genel sağlık sigortası primleri de devlet tarafından ödeniyor. İşsiz ya da işbaşı eğitim programında olan kişilerin eş ve çocuklarının sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması da sağlanan destekler arasında yer alıyor.
7- Meslek Eğitim Kursları
İŞKUR kaydı bulunan ve 15 – 29 yaş arasında olan gençlere bir meslekte yetiştirilmesi için destek sağlayan devlet, belirlenmiş şartlar doğrultusunda meslek eğitim kursları açıyor. İŞKUR gençler için Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Bilişim ve Kodlama gibi güncel meslek gruplarına yönelik meslek kursları açıyor. Bu kurslara katılmak için 15 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Kursa katılım için İŞKUR’a kayıt yaptırmış olmak ve işsiz olmak gibi şartlar bulunuyor. Bununla birlikte programa dâhil olan kişilerin 1. Ya da 2. Derece akrabası olmayanlar, eşi olmayanlar ve emekli olmamış kişilere de kursa katılma şansı veriliyor. Meslek eğitim kursları süresince gençlere günlük ödeme de yapılıyor. Yapılan bu ödeme 75 TL. Söz konusu eğitim kurslarına dâhil olan kişiler, kurs tamamlanması ile gerekli iş birimlerine devletçe yerleştiriliyor.
8- Kursiyerlere Günlük Harçlık
Meslek eğitim kurslarına katılanlar haftada 6 gün, günlük 5 -8 saat arası kurs görüyor. Kurs dönemi içerisinde kursiyerlerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına günlük olarak harçlık ödemesi yapılıyor. Bu ödemeler 30 – 80 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Şuanda hiçbir kurs veya işyok Diyarbakır’da yardımda alamadık koronadan değil açlıktan ölücez
Bende ayne hıc bir yardım alamadım ucretsız izine cıkardılar hıc bir gelirim yok banka kıredı var ne yapacağımı bilmiyorum bende ıgdır. Dayım
Yav bunlari nasil uyduruyorsunuz ben 2 yildan fazla issizim bir destek yok nerden cikariyorsunuz gercek covid 19 sizsiniz
Devletimize nülerimize Allah zeval ziyan vermesinde arkadaşlar devlet bana bu yardımlardan birini bile yapmadı benim ailem kalabalık ben dahil bütün evdekilerin hiçbiri çalışmıyor ne olacak bizim halimiz gardas devlet buna bi çözüm bulsun
Bende eşimden ayrıyım fakat hiç bi yardım görmedim
Hep yalan haber bedava internet yok artık yalan haber yapmayın sizi şikayet edicem
Yorumları okudum arkadaşlarda evde yatarak oturarak tabiki bu yardımları alamazsınız başvuru yapmanız gerekiyor bu şekilde hiç birşey beklemeyin bu yardımlar yapılıyor.