Çocuklarda kardeş kıskançlığı, küçük yaşlarda kardeş sahibi olmayla kendisini gösteren ancak yetişkin bireylerde de görülebilen psikolojik bir durumdur. Kardeş kıskançlığına neden olabilecek çok sayıda etken bulunur. Bu yazımızda çocuklarda kardeş kıskançlığı nedir, kardeş kıskançlığı durumunda neler yapılmalıdır sorularına cevap vereceğiz.
KARDEŞ KISKANÇLIĞI NEDİR?
Kardeş kıskançlığı, birden fazla çocuk sahibi olan ailelerde en sık yaşanan sorunlardan birisidir. Bir çocuğun kardeş sahibi olması, bazen kaldıramayacağı bir yük görevi görür. Çocuk tek olmanın verdiği rahatlıktan ayrılacağı için kardeşine karşı farklı duygular içerisine girebilmektedir. Kardeş kıskançlığının başlıca nedeni ebeveynlerdir. Anne ve babanın yanlış yönlendirmeleri, çocuklarına olan yaklaşımları, kardeş kıskançlığını tetikleyebilir.
KARDEŞ KISKANÇLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kardeş kıskançlığının birçok farklı belirtisi olabilir. Bu durumun başlıca belirtisi çocuğun anne ve babasından uzaklaşmasıdır. Çocuğun anne ve babasından uzak durmaya başlaması, onları yeterince dinlememesi, akla hemen kardeş kıskançlığını getirmelidir. Kardeş kıskançlığının belirtileri şu şekildedir;
Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklar, anne ve babalarından uzaklaşmaya başlarlar. Anne ve babasını her zaman dinleyen bir çocuğun artık dinlememeye ve onlarla ilgilenmemeye başlaması, kardeş kıskançlığının başlıca nedenidir.
Çocuklarda kardeşlerine karşı şiddet eğilimi başlaması, kardeş kıskançlığının belirtilerinden birisidir. Çocuk kıskançlığından dolayı her bulduğu fırsatta kardeşine zarar vermeye başlayacaktır. Öyle bir durumda küçük çocuğun zarar görmemesi için hemen bir önlem almak gerekmektedir.
Çocukta birden ortaya çıkan altını ıslatma, parmak emme gibi sorunlar kardeş kıskançlığından kaynaklı belirtiler olabilir. Altını ıslatmaya başlayan çocuğun kardeşi ile olan ilişkisi dikkatle izlenmelidir. Kardeş ile herhangi bir sorun yok ise bu durum özgüven eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir.
Çocuk birden sinirli ve hırçın davranmaya başladıysa ve anne baba ne yaparsa yapsın bu durum değişmiyorsa kardeş kıskançlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Kardeş kıskançlığından kaynaklı sinirlilik ve hırçınlık yaşanması durumunda çocuk ile anne babanın iletişiminin bir daha gözden geçirilmesi gerekecektir.
Kardeş kıskançlığında görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Kekemelik
- Emeklemeye geri dönme
- Bebek gibi konuşma
- Biberonla beslenmek isteme
- Yalancı emzik kullanmaya başlama
- Anneye aşırı bağımlı olma
- Konuşma gecikmesi
- İçe kapanma
- Yalnız uyuyamama
- Sürekli kabus gördüğünü söyleme
KARDEŞ KISKANÇLIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Kardeş kıskançlığının en büyük nedeni, anne ve babanın çocuğa karşı gösterdikleri tavırdır. Bunun yanı sıra çocuğun büyüme aşamasında yaşanmış birçok durum da neden olarak gösterilebilir. Kardeş kıskançlığının nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Tek büyümüş çocuk olmak
- Ailenin çok fazla ilgisini görmüş olmak ve bu yoğun ilginin tamamen kardeşe döneceğini düşünmek
- İlginin bölünmesi
- Çocuğa daha az zaman ayırmak
- Çocukta terk edilmişlik hissinin oluşması
- Kardeşler arasında yaş farkının az olması
- Kardeşin farklı cinsiyette olması
- Dışarıdan kişilerin çocukla kardeşini kıyaslayıcı cümleler kurması
KARDEŞ KISKANÇLIĞI DURUMUNDA NELER YAPILMALIDIR?
Kardeş kıskançlığı durumunda yapılması gereken bazı işlemler vardır. Çözüm önerilerini iyi bilmek ve gerçekleştirmek, bu sürecin kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Kardeş kıskançlığı durumunda neler yapılmalıdır sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
Anne ve babalar kardeş kıskançlığı durumunda çocukları ile olan bağlarını kuvvetlendirmek zorundadır. Çocuğa, kimseyi onun kadar sevemeyeceğini söyleyecek olan anne ve baba, her çocuğun sevgisinin ayrı olduğu konusunda ikna edici olmalıdır. Çocuk ile günlük rutin aktiviteler gerçekleştirilmeli ve bu aktiviteler her gün arttırılmalıdır.
Neşeli ve sürekli gülümseyen anne babalar, çocukta oluşan endişeli ruh halinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bol bol kahkaha atan ve gülümseyen bir anne ve baba, çocukta strese neden olan hormonların azalmasını sağlayacaktır.
Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda en sık duyulan cümleler “bana hiç yardım etmiyorsun benim de sana ihtiyacım var” şeklinde olacaktır. Bu cümle, kardeş kıskançlığının en önemli göstergelerinden birisidir. Böyle zamanlarda çocukla konuşmak ve kardeşinin çok küçük olduğu için yardıma daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekir. Anne ve baba, bu aşamada çocuğa sabırlı olması gerektiğini anlatmalıdır.
Çok ileri derecede kardeş kıskançlığı yaşandığı zaman çocuklarda “ölmek istiyorum” gibi cümleler duyulmaya başlanabilir. Bu oldukça ciddi bir durumdur. Böyle bir cümle kuran çocukla çok daha fazla ilgilenmek ve hatta daha çok onunla ilgilenmek gerekecektir.
Anne ve babalar, kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğa karşı yetişkin gibi davranmalı ve onunla konuşmalıdır. Çocukla yetişkin bir birey gibi konuşarak duygularını öğrenmeye çalışmak, doğru hareket etmek için yeterli olacaktır.
Hamilelik döneminden itibaren anneanne ya da babaanne gibi aile büyüklerinden çocuk ile ilgili yardım istenebilir. Bu dönemde çocuğun yemek yeme, ödev yapma, banyo yapma gibi durumlarını aile büyükleri üstlenirse, doğumdan sonra çocuk yine bu kişilerle aynı işleri yaparken kendisini dışlanmış ve terk edilmiş hissetmeyecektir.
0 Yorum yapıldı