Çocuk Sayısının Emekliliğe Etkisi Var Mı?


61
594 Paylaşım, 61 points

Çalışan kadınlar için emekliliği daha erkene çekmenin birçok yolu vardır. Bu yollardan birisi de çocukları saydırmaktır. Çalışan kadınların sahip oldukları çocuk sayısı, emeklilik zamanında büyük fayda sağlamaktadır. Bu yazımızda Çocuk Sayısının Emekliliğe Etkisi Var Mı? Sorusuna cevap vereceğiz.

Çocuk sayısının emekliliğe etkisi vardır. Çalışan kadınlar doğum borçlanması yapma hakkına sahiptir. Doğum borçlanması ile emeklilik prim gün sayısı çok daha kolay şekilde doldurulabilmektedir. Kadınlar her doğum için 720 güne kadar borçlanma yapabilmektedir.



ÇOCUK SAYISININ EMEKLİLİĞE ETKİ ETMESİ İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Çocuk sayısının emekliliğe etki etmesi için ne yapılmalıdır? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; çocuk sayısının emekliliğe etki etmesi için doğum borçlanması yapmak gerekir. Bu borçlanma sayesinde prim gün sayılarını artırabilmek mümkündür.

Çocuk sayısı sayesinde yapılan doğum borçlanması ile emeklilik prim gün sayısı çok daha kolay doldurulacaktır. Çalışan kadının çocuk sayısı arttıkça emekliliğe saydırma oranı o kadar artış gösterecektir.

DOĞUM BORÇLANMASI YAPMA ŞARTLARI NELERDİR?

Doğum borçlanması yapma şartları şu şekilde sıralanır;

  • Sigortalı olarak çalışan kadının doğum borçlanması yapabilmesi için doğum yaptığı tarihten önce sigorta başlangıcının olması gerekmektedir.
  • Kamu veya özel sektör çalışanı olması fark etmeksizin doğumdan önce sigortalılık hallerini tescil ettirmesi istenmektedir.
  • Doğum sonrasında kadın adına prim ödemesinin yapılmamış olması şartı sunulmaktadır.
  • Doğum borçlanması yapılacak olan dönem içerisinde borçlanmaya konu olan çocuğun yaşıyor olması gerekmektedir.
  • İlk doğumunu yaptıktan sonra eğer 2 yıl geçmeden ikinci doğumunu yapar ise; bu durumda toplamda 4 yıl borçlanma hakkı verilmemektedir.
  • İlk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ve ikinci doğumdan sonraki 2 yıl borçlanılabilmektedir.
  • Sigortalı kadının ne zaman emekli olacağı hesaplanırken sigorta başlangıç tarihi olarak staj dahil edilmemektedir. Ancak doğum borçlanması yapılırken staj yapılan dönem, sigorta başlangıcı olarak kabul edilebilmektedir. Bu sayede staj ile işe başlangıç tarihi arasında geçen sürede doğan çocuklar için de doğum borçlanması yapılabilmesi mümkündür.

DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum borçlanması başvurusunda bulunacak olan çalışanlar çalıştıkları sektöre göre (kamu – özel) farklı şekilde başvurularını gerçekleştirebilirler. Sigortalı olarak çalışan kadınlar, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi üzerinden başvuru işlemini gerçekleştirebilirler.

Kamuda çalışan kadınların doğum borçlanması başvurusu için SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı üzerinden işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Doğum borçlanması başvurusu için kimlik belgesi ve başvuru dilekçesi yeterli olacaktır. Çalışılan kurumdan ayrıca bir evrak almak gerekmemektedir.

DOĞUM BORÇLANMASI ÖDEMESİ NEREDEN YAPILIR?

Doğum borçlanması yapan çalışan kadınlar ödemelerini PTT şubeleri üzerinden yatırabilmektedir. Anlaşmalı bankalar ve SGK üzerinden de ödeme yapmak mümkündür. Doğum borçlanması başvuru işlemlerinin ardından ödeme yapmak için 1 ay süre verilmektedir.

Doğum borçlanması ödeme süresi içerisinde ödemenin yapılmaması durumunda başvuru iptal edilecektir. Doğum borçlanması ödemesi tek seferde yapılmalıdır. Bu borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir.

DOĞUM BORÇLANMASI TUTARI NE KADARDIR?

Doğum borçlanması tutarı, brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’ si kadar olacak şekilde hesaplanmaktadır. Günlük en fazla borçlanma tutarı hesaplanan miktarın 7,5 katı kadar olabilmektedir.

Son düzenleme ile birlikte doğum borçlanması tutarı en az 941,76 TL, bir yıl geneli için 11,301 TL olarak belirlenmiştir. Doğum borçlanması sadece emeklilik prim gün sayısına etki etmektedir. Doğum borçlanması ödemesi yaparak emeklilik yaşını geri çekmek mümkün değildir.

DOĞUM BORÇLANMASI EN FAZLA KAÇ GÜN YAPILABİLİR?

Doğrum borçlanması en fazla kaç gün yapılabilir? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; doğum borçlanması en fazla 3 çocuğa kadar hesaplanabilmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda çalışan bir kadının en fazla 2160 gün doğum borçlanması yapmasına izin verilmektedir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

61
594 Paylaşım, 61 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
96
Şaşkın
Başarısız Başarısız
60
Başarısız
Komik Komik
48
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
96
Helal Olsun!
lol lol
12
lol
Aşk Aşk
120
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
96
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
60
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir