Sıfır araç modellerinin oldukça yüksek fiyatlara satılıyor olması, birçok kişinin ikinci el araçlara yönelmesine neden oluyor. İkinci el araç alırken genel olarak en ucuz araçlara yönelme yapılır. Bu araçların bilgileri arasında araç çekme belgelidir ibaresi sıklıkla görülmektedir. Bu yazımızda Çekme Belgeli Araç Ne Demektir? Sorusuna cevap vereceğiz.
Ucuz fiyatlı ikinci el araçlar incelenirken en dikkat çeken ayrıntılardan birisi, aracın özellikleri arasında yer alan “Çekme Belgeli Araç” ibaresidir. Çekme belgeli araçların neden böyle bir ifade aldığı, araç alacak kişilerce merak edilir.
ÇEKME BELGELİ ARAÇ NE DEMEKTİR?
Çekme Belgeli Araç Ne Demektir? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; bir aracın çekme belgesine sahip olması, o aracın trafikten çekildiğini göstermektedir. Aracın trafikten çekilmesinin birbirinden farklı nedenleri olabilir.
Araç sahibinin yurt dışına uzun süreli çıkacak olması, aracın vergiden ve zorunlu trafik sigortasından muaf olabilmesi amacıyla trafikten çekilmesi durumunda bu belge verilebilir. Bir başka durumda ise aracın muayenesiz olarak trafiğe çıkmış olması ve bu durumun belirlenmesi de çekme belgesi almasına neden olacaktır.
ÇEKME BELGELİ ARAÇ ALMAK NE KADAR MANTIKLI?
Çekme belgeli araç almak, ikinci el araç alacakların kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden olabilir. Çekme belgeli araçların eş değerlerinden çok daha uygun fiyata satılıyor olması, alıcıları bu araçlara maddi anlamda yöneltmektedir.
Çekme belgeli araç almak ne kadar mantıklı sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; çekme belgeli araçlar fiyat yönünden çok daha uygun olacağı için tercih edilebilir. Burada dikkat etmek gereken aracın muayenesinin ne zaman yapıldığı sorusudur. Araç muayeneli ise satın almakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak uzun zamandır muayenesi yapılmamış olan araçların ekspertize sokulmadan asla alınmaması gerekir.
ARAÇ ÇEKME BELGESİ ALMA ŞARTLARI MELERDİR?
Araç çekme belgesi almak isteyen araç sahiplerinin öncelikle belirli şartlara sahip olması gerekir. Şartları taşıyan araçlar için çekme belgesi kolaylıkla verilecektir. Araç çekme belgesi alma şartları şu şekilde sıralanır;
- Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olmamalıdır
- Plakaya yazılı ödenmemiş hiçbir trafik cezası olmamalıdır
- Plakalarınız yerinden sökülü olmalıdır
Bu şartlara uygun olan araçlara noter üzerinden kısa sürede çekme belgesi verilmektedir. Çekme belgesi almak için notere giden araç sahipleri, belirli bir ücret karşılığında plakalarını teslim ederek araçlarını trafikten çektirebilir ve araç çekme belgesini alabilir.
ÇEKME BELGELİ ARAÇ TRAFİĞE NASIL SOKULUR?
Çekme belgeli araç alan kişiler, bu aracı trafiğe nasıl sokacaklarını merak ederler. Çekme belgeli araç trafiğe nasıl sokulur sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; çekme belgesi olan bir aracı trafiğe sokmak yasaktır. Araç sahibi yakalandığı anda aracı bağlanacaktır. Çekme belgesi olan bir aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın muayenesinin yaptırılması gerekmektedir.
Çekme belgeli aracı muayeneye götürmeden önce eksikliklerini tamamlamak ve varsa arızalarını tamir ettirmek gerekir. Aracın muayene işlemlerinin tamamlanmasının ardından muayene istasyonundan verilen belge ile birlikte notere gidilere aracın trafiğe sokulmak istendiği belirtilmelidir.
Çekme belgesi olan aracı trafiğe sokmak için öncelikle trafiğe sokma ücreti ödenmelidir. Ücretin ödenmesinin ardından noterden plaka kağıtları alınarak şoförler odasına gidilir ve ücret karşılığında 2 adet plaka bastırılır. Bu işlemlerin sonunda araç trafiğe gönül rahatlığı ile çıkartılarak kullanılabilir hale gelecektir.
0 Yorum yapıldı