Çalışan Kadınlara Süt İzni Nedir? Nasıl Yararlanılır?


76
744 Paylaşım, 76 points

Doğum yapan annelerin yararlanabileceği çalışan kadınlara süt izni nedir? Sorusunun cevabını ve çalışan annenin süt izninden nasıl yararlanacağı hakkındaki detaylı bilgileri, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Çalışan Kadınlara Süt İzni Nedir?

Süt izni; doğum yapan kadınlara, çocuklarını daha rahat bir şekilde emzirmeleri ve anne sütüyle beslenen sağlıklı bir neslin yetişmesi için verilen bir izindir. Bu izin kapsamında doğum yaptıktan sonra verilen analık izni bittikten sonraki ilk 6 ay için günde üç saat ve sonraki ikinci altı ay içinse, günlük 1.5 saat olarak verilmektedir.

Doğum yapan kadınlara tanınan bu hak için, hangi saatlerde izin verileceği ve günde kaç kez bu izni kullanacağı gibi hususlar, kadın memurların kendi tercihine kalmıştır.



Özel Sektörde Süt İzni Ne Kadar?

Kanuna göre 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmek isteyen annelere, günde 1,5 saat süt izni verilmektedir. Verilen 1,5 saatlik emzirme süresinin, hangi saatlerde kullanılacağı ve kaça bölüneceği, kadının kendisinin belirleyeceği bir süredir. Verilen bu izin, günlük mesai süresinden sayılmaktadır.

Memur Kadınlara Süt İzni Kaç Saat?

Memur kadınlar, doğum izninin bitmesinin hemen akabinde ilk altı ay boyunca günde 3 saat, sonraki altı ay için de günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.

Süt İznini Toplu Kullanmak Mümkün mü?

Süt iznin temel amacı, bebeklerin ideal bir şekilde anne sütüyle beslenmeleri ve sağlıklı nesillerin yetişmesidir. Bu nedenle toplu olarak kullanılıp, bebeğin sonraki günlerde anne sütü ihtiyacının karşılanması mümkün değildir. Bu yüzden çalışan kadınlara süt izni hakkını, kadınların toplu olarak kullanması kanuna ve mantığa aykırı bir durumdur.

Yarım Gün Süt İzni Kullanımı

Yarım gün süt izninin kullanılabilmesi için, kanun tarafından tanımlanmış bazı hükümler şunlardır.

  • Yarım gün süt izninin talep edilebilmesi için, doğum yapan annenin analık izni bitiminde bir dilekçeyle ilgili kuruma başvurması gerekir. Çocuğun hayatta olması durumunda, dilekçeyle yapılan başvuru ilgili kurumca yerine getirilir.
  • Doğum yapan memur kadınların yarım gün süt izin süresi, analık izni bittikten sonra ilk doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ve sonraki doğumlarda ise 6 ay ile sınırlıdır.

Yarım Gün Süt İznine Geçiş

Kanuna göre normal süt iznini kullanmaya devam eden memur kadınların yarım gün süt iznine geçmeyi talep etmeleri halinde, yarım gün süt izni için kanunen belirtilen süre geçerli sayılmaktadır. Yani yarım gün süt iznini başından itibaren almamış kadınlar için, talep ettiği günden itibaren kalan süre baz alınarak hesaplama yapılmaktadır.

Buradaki kanuna göre çalışan kadınlara süt izni hakkı yarım günde verilebilmekte olup, ilk çocuk için analık izni sonrasındaki iki ay için geçerli olan yarım gün hakkına analık izni bitiminden sonra 1 ay geç başvurulması halinde, memur kadınlar kalan 1 ay için yarım gün süt izin hakkından yararlanabilmektedir.

Süt İzni Alma Şartları

Süt iznini kullanmak isteyen kadınlar, aşağıdaki şartları sağlamaları halinde çalıştıkları kurama izinlerini saatlik ya da yarım gün olarak kullanmak istedikleri belirten bir dilekçe vermeleri gerekmektedir.

Bu izinden yararlanabilmek için, çocuğun hayatta olması aranan şartlar arasındadır. Ayrıca kadının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra, çalışan kadınlara süt izni hakkı için kadının analık izni bitiminden sonra başvuruda bulunması gerekmektedir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

76
744 Paylaşım, 76 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
72
Şaşkın
Başarısız Başarısız
36
Başarısız
Komik Komik
24
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
72
Helal Olsun!
lol lol
108
lol
Aşk Aşk
96
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
72
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
36
Kazandım!
Negatif

Negatif eğilimlerinizi Pozitif bakış açısına çevirmek bizim işimiz

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir