Doğum yapan çalışan kadınlara verilen doğum izni hakkının yanı sıra, farklı bir takım sosyal haklar da verilmektedir. Verilen bu sosyal haklardan birisi de, çalışan anneye yarım mesai tam ücret alma hakkıdır. Bu hak sadece doğum yapan çalışan anneler için geçerli olmayıp, aynı zamanda evlat edinme durumunda, erkeklere de tanınmaktadır.
Çalışan anneye yarım mesai tam ücret hakkı, annenin çocuk sayısına göre değişmekte olup, belli bir süre boyunca haftanın yarısını çalışıp tam maaş alabilmelerini kapsamaktadır. Annenin çalıştığı yarın mesai ücretini işveren karşılarken, çalışmadığı yarım günün ücretini ise İŞKUR asgari ücret üzerinden ödemektedir.
Bunun yanı sıra 3 yaşında geçmemiş bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek çalışanlarda, yarım mesai ödeneği alabilmektedirler.
Ödenekten Faydalanmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
- Kişinin haftalık mesai süresinin yarısı kadar çalışması gerekmektedir.
- Evlat edinme ya da doğum tarihinden önce çalışan kişinin son 3 yıla ait işsizlik sigortası biriminin en az 600 gün yatırılmış olması gerekmektedir.
- Doğum izninin bitmesinden itibaren 30 gün içinde, kişinin kendisine en yakın İŞKUR müdürlüğüne giderek evlat edinme ya da doğum belgesiyle başvuru yapması, gerekli olan şartlardan birisidir.
Hesaplanma Nasıl Yapılmaktadır?
Yapılan bu ödeneğin hesaplanması, güncel asgari ücretin günlük brüt tutarı üzerinden yapılmaktadır. Burada kişinin almış olduğu maaşın, herhangi bir önemi yoktur. Günlük brüt asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan bu ödenek, damga vergisi dışında herhangi bir kesinti ya da vergiye tabi değildir.
Ödemeler Nasıl Alınır?
Ödeneği almaya hak kazanılan ay için, sonraki ay içerisinde aylık periyotlar şeklinde yapılmaktadır. Yani hak edilen ödenek ayının ödemesi, bir sonraki ay içerisinde yapılmaktadır.
Ödemeler PTT üzerinden yapıldığı için, kişinin nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine giderek ödeneği alması mümkündür.
Çalışan anneye yarım mesai tam maaşı ödeneği nasıl kesilir?
Ödeneğin kesilmesi için aşağıdaki şartların oluşması gerekmektedir.
- Doğan çocuğun hayatını kaybetmesi ya da evlatlık edinilmiş çocuğun, yasal olarak evlatlık halinin ortadan kalkmış olması
- Yarım mesai tam ücret ödeneği alan kişinin, bu süre içinde başka bir işte çalıştığının tespit edilmesi durumunda
- Ödenek alan kişinin çalışmış olduğum mevcut iş yerinden ayrılması
Gibi hallerde, yarım mesai tam maaş ödeneği kesilmektedir.
Tatil Günleri İçin Ödenek Yapılır Mı?
Çalışan anneye yarım mesai tam maaş ödenekleri, tatil günlerine kapsamamaktadır. Sadece normal mesai günleri kapsayan bu ödenek, yarı yarıya işveren ve İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.
Ödenek Süresi Ne Kadardır?
Doğum yapan anneye yarım mesai ödeneği süreleri, şu şekildedir;
- İlk doğum için 60 gün
- İkinci doğum için 120 gün
- 3 ve daha yukarısı doğumlar için 180 gün
Ayrıca bu doğumların çoğul doğum şeklinde gerçekleşmesi halinde, yukarıdakilere ek olarak 30 gün daha hak verilmektedir. Çocuğun engelli olarak dünyaya gelmesi durumunda ise, yukarıda verilen tüm sureler 360 gün olarak değerlendirilmektedir.
0 Yorum yapıldı