İnsan vücudunda yaşanan en sancılı sağlık sorunlarından birisi de böbrek taşıdır. İnsan hayatını olumsuz etkileyen böbrek taşı, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu yazımızda böbrek taşı nedir, böbrek taşı neden oluşur, böbrek taşı belirtileri nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
BÖBREK TAŞI NEDİR?
Böbrekler, vücutta omurganın her iki tarafından bulunan ve fasulyeye benzeyen organdır. Böbrekler, atık olan maddeleri kandan uzaklaştırma görevini üstlenmektedir. Kanı temizledikten sonra vücuda geri gönderen böbrekler, atık maddeleri ise idrar üzerinden dışarı atmaktadır. Ancak kanın temizlenmesi sırasında mineral ve tuzlardan oluşan bazı sert tortular böbrekler tarafından atılamamaktadır. Bu tortular böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Böbrek taşı oluşumu, taşların idrar yoluna girmesiyle belirti vermeye başlamaktadır. Böbrek taşı düşürme sırasında gerçekleşen tıkanıklık nedeni ile oldukça ağrılı bir süreç yaşanmaktadır. Böbrek taşı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda şiddetli ağrı
- Dalgalar halinde gelen ağrı
- İdrar renginde ve kokusunda değişiklik
- Mide bulantısı
- Kusma
- Sürekli idrara çıkma hissi
- Normalden daha sık idrara çıkma
- İdrara çıkmaya rağmen az miktarda idrar çıkması
- İdrar sırasında yanma hissi
- Ateş
- Üşüme
- Titreme
Böbrek taşı belirtileri görüldüğünde mutlaka bir doktora gitmek gerekmektedir.Böbrek taşlarının vücuttan atılamaması, ilerleyen dönemlerde böbreğin fonksiyonlarını kaybetmesi ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara neden olabilmektedir.
BÖBREK TAŞI NEDEN OLUŞUR?
Böbrek taşının oluşmasında birden fazla faktör etkili olmaktadır. Böbrek taşı neden oluşur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
Vücuda yeterli miktarda su girmemesi, böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Gün içinde yeteri kadar su alınmaması, böbrek taşına neden olan maddelerin yoğunluğunun artmasına ve asidik hale dönüşmesine neden olacaktır. Özellikle sıcak havalarda bolca su içmek gerekmektedir.
Böbrek taşı oluşumunu etkileyen faktörlerden birisi de cinsiyettir. Böbrek taşı oluşumu, erkeklerde kadınlardan çok daha fazla görülmektedir.
Kişinin ailesinde böbrek taşı sorunu bulunması, risk alanında olmasına neden olmaktadır. Genetik faktörlerden dolayı kişilerde böbrek taşı oluşması meydana gelebilmektedir.
Böbrek taşı geçmişi olan kişiler, yinelenen sorunla karşı karşıya gelebilmektedir. Bir kişinin özellikle 25 yaşından önce böbrek taşı sorunu yaşaması, ilerleyen yaşlarda aynı sorunun tekrarlaması ihtimalini artırmaktadır.
Beslenmeye bağlı olarak da böbrek taşı oluşumu görülebilmektedir. Özellikle protein, sodyum ve şeker açısından yüksek beslenen kişilerde böbrek taşı oluşumu daha sık görülmektedir. Böbrek taşı oluşumunu engellemek için yüksek lifli gıdalardan tüketmek gerekmektedir.
Sindirim sistemi ile ilgili ameliyat olan kişilerde böbrek taşı görülme olasılığı yüksektir. Özellikle ameliyat geçirmiş olan kişilerin böbrek taşı oluşmaması için dikkatli olması gerekmektedir.
Kilolu ve obez kişilerde böbrek taşı oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Böbrek taşı oluşumunu engellemenin başlıca yolu, kilo vermektir.
Polistik ya da kistik böbrek hastalığı ile mücadele eden kişilerde böbrek taşı oluşma ihtimali diğer kişilere göre çok daha fazla yüksektir.
Tek böbreğe sahip olan kişilerde süzme işlemi tam yerine getirilemeyeceği için böbrek taşı görülme ihtimali yüksektir.
Özellikle sıvı birikimini azaltmak için kullanılan kalsiyum bazlı ilaçlar ve bazı antibiyotikler, böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır.
Çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde böbrek taşı oluşumu daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra Crohn hastalığı, renal tübüler asidoz, hiper paratiroidizm ve Dent hastalığı gibi rahatsızlıklar da böbrek taşı oluşumunu artırmaktadır.
Uzun süreli olarak D vitamini kullanmak zorunda olan kişilerde, bu kullanımdan kaynaklı böbrek taşı oluşumu meydana gelmektedir.
BÖBREK TAŞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Böbrek taşının tedavi edilebilmesi için öncelikle çeşidinin bilinmesi gerekmektedir. Böbrek taşı çeşitleri şunlardır;
En sık görülen böbrek taşı türüdür. Vücuda fazla kalsiyum alımına bağlı olarak gelişmektedir. Bu taşlar genel olarak büyük, pürüzsüz ya da dikenli görünüme sahiptir. Fındık, çikolata , meyve ve sebzelerin çok tüketilmesiyle oluşmaktadır.
Bu böbrek taşı çeşidi özellikle sık idrar yolu enfeksiyonu sonrasında oluşmaktadır. Hiçbir belirti vermeden çok hızlı büyüyen bu böbrek taşı, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.
Bu böbrek taşı çeşidi, genel olarak idrarın normalden fazla asidik yapıda olmasından kaynaklanmaktadır. Yeterli miktarda su içilmemesi, yüksek proteinli beslenme bu taşların oluşum nedenlerindendir.
En az görülen ancak en sık tekrarlayan böbrek taşı türüdür. Amino asidin çok fazla salgılanmasından dolayı oluşmaktadır. Erken yaşlarda görülmektedir. Sık tekrarladığı için böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.
BÖBREK TAŞI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Böbrek taşı belirtileri görülen bir hastanın gitmesi gereken Doktor, Üroloji doktorudur. Üroloji doktoru, böbrek taşının çeşidini ve tedavi yöntemini kolaylıkla bulabilmektedir. Bu teşhisin konması için bazı tahlil ve tetkikler yapılacaktır. Böbrek taşının kolay tedavisi için alt yapısı yeterli bir hastane ve uzman bir doktor bulmak önemlidir.
BÖBREK TAŞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Böbrek taşı belirtileri ile hastaneye giden kişilere teşhis konması için bazı tahlil ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Böbrek taşı teşhisi için gerekli tahliller şu şekildedir;
- Kan testi
- İdrar testi
- Bilgisayarlı Tomografi
- Ultrason
- İntravenöz Ünogram
- İntravenöz Piyelogram
- Böbrek taşı analizi
BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Teşhisin konulmasının ardından doktor tarafından tedavi aşamasına geçilmektedir. Böbrek taşının giderilmesi için uygulanacak tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Su tedavisi
- İlaç tedavisi
- Ses dalgaları ile taşın kırılması
- Üreteroskopi
- Açık böbrek taşı ameliyatı
- Hiperparatiroid ameliyatı
0 Yorum yapıldı