Çikolata tutkunları, sıklıkla tükettikleri çikolata yüzünden sağlıklarının zarar görmesinden korkmaktadır. Ancak her çikolatanın zararlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bitter çikolata sanılanın aksine sağlık için oldukça faydalıdır. Bu yazımızda Bilimsel Olarak Kanıtlandı! Bitter Çikolatanın Beyin Üzerindeki Etkisi Nedir? Sorusuna cevap vereceğiz.
Endorfin hormonu vücut için oldukça önemlidir. Vücudun sinir hücrelerinin harekete geçmesi için endorfin hormonunun salgılanması önemlidir. Yapılan son araştırmalar, birçok gıda tüketimi ile vücuda endforfin hormonu salgılanmasının arttığını ortaya çıkardı.
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! BİTTER ÇİKOLATA BEYİN ÜZERİNDE ETKİLİ
İşlenmiş besinlerin ve özellikle çikolatanın zararlı olduğu bilgisi hemen herkes tarafından bilinmektedir. Ancak yapılan son bilimsel çalışmalar kapsamında bitter çikolatanın sağlık açısından zararlı olması bir yana beyin için oldukça faydalı olduğunu ortaya çıkardı.
ABD’ li bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar kapsamında bitter çikolata tüketen kişilerin sinir sisteminin yanı sıra beyinsel işlevlerinin de kontrollü harekete geçtiği belirlendi. Özellikle migren atakları için en doğal ilaç olarak gösterilen bitter çikolata, beyin üzerinde oldukça olumlu etkiler sağlıyor.
BİTTER ÇİKOLATANIN BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?
Bitter Çikolatanın Beyin Üzerindeki Etkisi Nedir? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Gün içerisinde tüketilen bitter çikolata 3 saat boyunca beynin nötrleşmiş bölümlerinde bile kan akışının artmasını sağlar
- Tüketilen bitter çikolata sinir hücrelerini harekete geçirerek beynin bütün işlevselliğinin artmasını sağlar.
- Tüketilen bitter çikolata sinir, stres ve yorgunluk gibi beyinsel faaliyetlerinden kaynaklanan sağlık sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar.
- Tüketilen bitter çikolata beyinde kan akışını desteklediği için beyinde damar tıkanması ve anevrizma gibi sağlık sorunlarının oluşmasını, beyinde tıkanmayı engeller.
- Tüketilen bitter çikolata konsantre olmayı kolaylaştırırken bilgi depolama alanlarının harekete geçmesini sağlayarak beynin aktivasyonunu artırır.
- Tüketilen bitter çikolata doyma hissinin tamamlamanın yanı sıra tatlı krizlerinin de önüne geçmeyi sağlamaktadır. Beynin acıkma hissini engellediği için kilo vermek isteyenler için oldukça faydalıdır.
BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI NELERDİR?
Bitter çikolatanın faydaları şu şekilde sıralanıyor;
- Besleyicidir
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
- Kan akışını artırır
- Tansiyonu düşürür
- HDL’ yi yükseltir, LDL’ yi oksidasyondan korur
- Kalp hastalıkları riskini azaltır
- Cildi güneşten korur
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir
- Diyabet düşmanıdır
- Hamilelerin stres miktarını azaltır
- Felç riskini en aza indirir
- Mutluluk hormonu salgılatarak moral düzeltir
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Enerji verir
- Öğrenmeyi kolaylaştırır
- İçerdiği teobromin molekülü sayesinde öksürüğe iyi gelir
- Antioksidan açısından zengindir
- Beynin sakin kalmasını sağlar
BİTTER ÇİKOLATANIN GÜN İÇERİSİNDE VÜCUDA SAĞLADIKLARI NELERDİR?
Bitter çikolatanın gün içerisinde vücuda sağladıkları şu şekildedir;
- 13 gram diyet lif
- Demir ihtiyacının %72’ si
- Magnezyum ihtiyacının %63’ ü
- Bakır ihtiyacının %94’ ü
- Potasyum, fosfor, çinko ve selenyum maddelerinin %45’ ini
BİTTER ÇİKOLATA NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Bitter çikolatanın faydalı olması için belirlenen ölçüde tüketilmesi gerekmektedir. Bitter çikolatanın faydalı olması, doğru miktarda tüketilmesine bağlıdır. Bitter çikolata tüketenlerin doğru şekilde faydalanması için haftada 2 – 3 kere ortalama 30 – 60 gram arasında tüketilmesi gerekmektedir.
Bitter çikolata alırken içeriğindeki kakao miktarına da dikkat etmek gerekmektedir. Bitter çikolatanın sağlıklı olması için içeriğindeki kakao oranının en az %60 olması gerekmektedir. %60 ve üzeri kakao miktarı sağlık için doğru miktar olarak gösterilmektedir.
BİTTER ÇİKOLATANIN ZARARLARI NELERDİR?
Bitter çikolata gereğinden fazla tüketildiği zaman yarar yerine zarar sağlamaktadır. Bitter çikolatanın zararları şu şekilde sıralanıyor;
- Alerji riskini artırır
- Fazla kilo alınmasına neden olur
- Kalp sağlığını olumsuz etkiler
0 Yorum yapıldı