Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet tarafından çalışanlara getirilen ikinci bir emeklilik hakkı oldu. Çalışma dönemi boyunca maaşından yapılacak belirli kesinti ile ödemeleri gerçekleştirilen bu ikinci emeklilik hakkı ile ilerleyen yıllarda çalışanların maddi sıkıntı yaşamaması amaçlanıyor. Ancak birçok çalışan, maaşından kesinti yapılmaması başta olmak üzere farklı nedenlerle bu sistemden ayrılma kararı aldı. Biz de bu yazımızda BES iptalinin nasıl yapılabileceğini ve iade işleminin ne zaman gerçekleşeceğini ayrıntılı olarak anlattık.
BES Kimleri Kapsıyor?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil olmak için bazı şartlara uygun olmak gerekiyor. Belirlenmiş olan şartlar;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 45 yaşının altında olmak
- Kamu ya da özel sektörde çalışıyor olmak
BES Maaş Kesintileri Ne Kadar?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıtlı olan çalışanların, maaşlarının %3’lük kısmı kesilerek sisteme dâhil ediliyor. İsteyen çalışanlar daha fazla kesinti yapılmasını isteyebiliyor. Düzenli olarak yapılan kesintinin sonucunda devletten de %25 oranında katkı sağlanıyor.
BES İptali Nasıl Yapılır?
Sistemden çıkmak isteyen çalışanlara bu hak tanınmıştır. Sisteme dâhil edilmiş bir çalışan, 2 aylık süre içerisinde iptal talebinde bulunabilir. Belirlenmiş cayma süresinden sonra sistemden çıkacak olan çalışanlar, bu taleplerini işverene bildirir. Çalışanın sistemden çıkış talebinin emeklilik şirketine iletilmesinin ardından iptal işlemi gerçekleşir ve para iadesi süreci başlar.
BES İptali Sonrası İade Ne Zaman Gerçekleştirilir?
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkış talebinin onaylanmasının ardından 10 gün içerisinde yasal olarak paranın iadesi gerçekleştirilecektir. Ancak birçok emeklilik şirketi, bu ödemeyi iptalin ardından 2 – 3 gün içerisinde gerçekleştirmektedir.
BES İptali Sonrası Neler Olur?
Sistemden çıkan ve para iadesi alan çalışanların bu iptal sonrası karşılaşacakları durum şöyle açıklanabilir;
- Çalışanın sistemden 10 yıldan önce ayrılması durumunda yapmış olduğu birikimin %15’lik kısmı gelir vergisi kapsamında kesilir.
- Çalışanın sistemde 10 yıldan fazla kalmış olması ancak emekliliği hak etmeden sistemden ayrılması durumunda birikiminin %10’luk kısmı gelir vergisi kapsamında kesilir.
- Çalışanın sistemden çıkmamasına rağmen emekliliği hak etmeden vefat etmesi durumunda birikiminin %25’lik kısmından muaf tutulması şartı ile %5’lik oranda gelir vergisi kesintisi yapılır.
- Çalışanın maddi olarak zorlandığı için sistemden çıkması yerine prim ödemelerini düşürmeyi denemesi çok daha akıllıca olacaktır. Çalışanların prim ödemelerine belirli bir süre ara verme hakkı da bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi, çalışanlara ikinci emeklilik hakkını sunmaktadır. Bununla birlikte devlet tarafından da sisteme dâhil olan çalışanlara katkı sağlanır. Sistemde düzenli olarak ödeme yapan çalışanlara belirli Aralıklarla %25’lik devlet desteği sağlanmakta ve hesabına devlet tarafından para yatırılmaktadır.
0 Yorum yapıldı