Evlenen çiftlerin en büyük isteklerinden birisi, zamanı gelince bir bebek sahibi olmaktır. Her çiftin hayalinde erkek ya da kız bebek sahibi olmak yer alır. Ancak cinsiyet, ancak hamilelik sürecinde öğrenilebilen bir durumdur. Birçok kişi, bebeğinin cinsiyetini belirlemek ister. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için bazı etkenlerden faydalanmak mümkündür. Bu yazımızda bebeğin cinsiyetini belirleyen etkenler hakkında bilgi vereceğiz.
BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL OLUŞUR?
İnsan vücudunda iki farklı kromozom bulunur. Bu kromozomlar X kromozomu ve Y kromozomu olarak adlandırılır. Gebelik süreci, annede bulunan yumurtaların babada bulunana spermler tarafından döllenmesi ile başlar. Bu döllenme sırasında bebeğin cinsiyeti de belirlenir.
Anne sadece X kromozomu taşırken babada X ve Y kromozomları vardır. Baba, hangi kromozomu verirse bebeğin cinsiyeti o şekilde belirlenir. Buradan yola çıkarak toplumda yanlış olan bir inanışı düzelterek bebeğin cinsiyetinin tamamen babaya bağlı olduğunu söylemek mümkündür.
Bebeğin cinsiyeti şu şekilde belirlenir;
- Annenin X kromozomu + babanın X kromozomu birleşirse: bebek kız olur
- Annenin X kromozomu + babanın Y kromozomu birleşirse: bebek erkek olur
BEBEĞİN CİNSİYETİNİ BELİRLEMEK MÜMKÜN MÜDÜR?
Günümüzde tıbbi yönden gelişen teknolojiler sayesinde artık bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkün. Bebeğin cinsiyetini belirlemeye yönelik olan yöntemler, ülkemizde yasal değildir. bununla birlikte tıp literatüründe de hala tartışmalara neden olmaktadır.
PDG (Prekonsepsiyonel Genetik Tanı) olarak isimlendirilen yöntem ile bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Bu yöntem daha çok kromozom hastalıkları söz konusu olduğunda kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemi kromozom ayıklamak ve bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanan yerler bulunur. Bununla birlikte ülkemiz dahil birçok ülkede bu yöntemin yasak olduğu söylenebilir.
PDG yöntemi, genel olarak tüp bebek tedavilerinde kullanılır. Tüp bebek tedavilerinde hamileliğe engel olan kromozomların tespit edilip ayıklanması için kullanılan bu yöntemle X ve Y kromozomlarından istenilenleri ayıklamak da mümkündür. Bu sayede özellikle tüp bebek tedavilerinde %100 kesin cinsiyet sonucu alınabilir.
BEBEĞİN CİNSİYETİNİN BELİRLENMESİNDE ANNE RAHMİNE DÜŞTÜĞÜ ZAMAN ETKİLİ MİDİR?
Bazı kişiler, bebeğin cinsiyetinin anne rahmine düştüğü zamanla etkilendiğini düşünür. Ancak bu düşünce son derece yanlıştır. Bebeğin anne rahmine düştüğü zaman ile cinsiyetinin hiçbir ilgisi yoktur.
İlişki sırasında babanın spermleri, annenin rahmine ulaşmaya çalışır. Rahme ilk ulaşmayı başaran sperm ya da spermler, bebeğin cinsiyetini belirler. Babadan gelen her spermin farklı bir cinsiyeti vardır.
BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?
Bebeğin cinsiyeti hamilelik süreci içerisinde belli olur. Bebeğin cinsiyetini anlamak için USG (Ultrason) ile muayene gerekir. Bebeğin cinsiyeti, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından yapılan muayene ile belirlenmelidir.
Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur sorusuna verilecek cevap; hamileliğin 16. Haftasıdır. Elbette bu zaman hekimin başarısına ve yeteneğine göre de değişebilir. Bazı Kadın doğum doktorları, 12. Haftada bile cinsiyet belirleme yeteneğine sahiptir.
Bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesinden doktorun becerisi kadar bebek de önemlidir. Bazı bebekler kendilerini göstermez. Bu durumda doktor ne kadar çabalarsa çabalasın, cinsiyetini görmesi mümkün olmayacaktır. Böyle bir durumda bebeğin cinsiyeti 16 haftadan sonraya da sarkabilir. Kesin söylenebilecek şey ise, bebeğin cinsiyetinin en net 16. Haftada belli olduğudur.
BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN OLUŞUR?
Bebeğin cinsiyeti döllenme sırasında belli olur. Ancak bebekteki cinsel organın gelişmesi sonradan meydana gelir. Hamileliğin 12 – 13. Haftalarından itibaren bebeğin cinsel organı gelişmeye başlar.
TATLI YA DA EKŞİ AŞERMEYLE CİNSİYET ANLAŞILIR MI?
Ülkemizde uzun yıllardan bu yana gelen bir inanış vardır. Büyüklerimiz ‘Ye tatlıyı doğur atlıyı’ ‘ye ekşiyi doğur Ayşe’yi’ sözleri ile tatlıya aşeren hamilelerin erkek, ekşiye aşeren hamilelerin ise kız bebek doğuracağına inanır. Ancak bu durumun bilimsellikle hiç ilgisi yoktur. Annenin hamleliği boyunca aşerdiği yiyecekler, ihtiyaç duyduğu vitaminlere göre belirlenir.
HAMİLELİKTE BEDENSEL DEĞİŞİMLERDEN BEBEĞİN CİNSİYETİ ANLAŞILIR MI?
Diğer bir inanışa göre ise hamilenin karnı yuvarlak ise erkek bebek olduğuna, hamilenin karnı yassı ise kız bebek olduğuna inanılır. Bu inancın da bilimsel bir dayanağı yoktur. Anne karnının şeklinin cinsiyetle ilgisi olup olmadığı konusunda bir araştırmama yapılmaması ile birlikte hamilelikte anne karnının tamamen bebeğin duruşuna göre şekillendiği de bilinir. Örnek vermek gerekirse, anne karnında yan duran bir bebek karnın yana doğru genişlemesine neden olacaktır. Bu durumda yassı bir karna sahip olan annenin kız bebek doğuracağını söylemek yanlış olur.
- BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL OLUŞUR?
- BEBEĞİN CİNSİYETİNİ BELİRLEMEK MÜMKÜN MÜDÜR?
- BEBEĞİN CİNSİYETİNİN BELİRLENMESİNDE ANNE RAHMİNE DÜŞTÜĞÜ ZAMAN ETKİLİ MİDİR?
- BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?
- BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN OLUŞUR?
- TATLI YA DA EKŞİ AŞERMEYLE CİNSİYET ANLAŞILIR MI?
- HAMİLELİKTE BEDENSEL DEĞİŞİMLERDEN BEBEĞİN CİNSİYETİ ANLAŞILIR MI?
0 Yorum yapıldı