Banka Hangi Durumlarda Haciz İşlemi Uygular?


57
587 Paylaşım, 57 points

Bankacılık işlemlerinde düzenli ödeme yapmak çok önemlidir. Bankadan kredi kartı ya da kredi almış olan bir müşterinin düzenli ödeme yapmaması durumunda sıkıntılı bir durum oluşacaktır. Banka, müşteriye yaptığı uyarıların dinlenmemesi sonucunda haciz işlemi uygulama kararı dahi alabilir. Bu yazımızda banka hangi durumlarda haciz işlemi uygular sorusuna cevap vereceğiz.

Haciz, bir bireyin ödemek zorunda olduğu borcun ödenmemesi durumunda borcu oranında menkul, gayrimenkullerine icra yolu ile el koyma işlemine denir. Bir banka müşterisinin düzenli ödeme yapmaması durumunda uygulanacak en sol yasal yöntem haciz işlemidir. Haciz işlemi, borçlu olan kişiye ya da gösterdiyse kefiline ait mallara borç karşılığında el konulması şeklinde gerçekleştirilir.



BANKADAN İHTARNAME NE ZAMAN GELİR?

Bir banka müşterisi bankaya olan borcunu üst üste iki kere ödemediği zaman banka tarafından ilgili yönetmelikler kapsamında bir ihtarname gönderilir. Bu ihtarnamede borcun ödenmesi için 30 günlük süresi olduğu belirtilir. İhtarname, kişinin ev adresine gönderilir. Bu ihtarname, hukuki süreç başlamadan önceki son uyarıdır.

İHTARNAME SONRASI ÖDEME YAPILMAZSA NE OLUR?

Bankadan gelen ihtarname sonrasında banka müşterisi ödemesini yine yapmasıysa bu sefer haciz işlemi öncesinde yapılandırma şansı sunulur. Bu aşamada banka konuyu avukata devredecektir. Avukat, borçlu olan banka müşterisini arayarak borcu ile ilgili yapılandırma teklifinde bulunur. Borçlunun kabul etmesi durumunda söz konusu borç yeniden faiz hesaplaması ile yapılandırılabilir. Ancak borçlunun avukat ile anlaşmak istememesi, haciz işlemlerinin başlangıcı anlamına gelecektir.

BANKA HANGİ DURUMLARDA HACİZ UYGULAR?

Banka hangi durumlarda haciz uygular sorusunun cevabı oldukça basittir. Bir banka müşterisi, bankadan almış olduğu krediyi ya da kredi kartı borcunu ödemediği zaman gerekli uyarılar yapılacaktır. Tüm uyarılara rağmen ödeme yapmaması ve yeniden yapılandırmaması durumunda bankalara haciz işleminden başka seçenek kalmayacaktır.

MAAŞIN NE KADARINA HACİZ GELİR?

Banka, alacağı borca karşılık borçlu kişinin maaşına haciz getirme hakkına sahiptir. Ancak bu haciz işlemi maaşın tamamı için geçerli olmaz. Bankaların borçlu olan kişinin maaşının sadece %25’ine haciz koyma hakkı vardır. Maaşın tamamına haciz konması durumunda borçlu olan kişinin itiraz etme hakkı vardır. Kişinin birden fazla bankaya borcu olması durumunda bankalar haciz işlemi için sıraya girerler.

BANKA HACİZ İŞLEMİNİ NE ZAMAN BAŞLATIR?

Banka, yasal bekleme süresinin tamamlanmasının ardından hemen haciz işlemlerini başlatır. Bu kararın alınması için iki ödemenin üst üste gerçekleştirilmemiş olması gerekir. Bunun ardından yapılan ikazda verilen 30 günlük süre ile toplamda 90 gün boyunca borçlunun herhangi bir ödeme yapmamış olması, haciz işlemlerinin başlaması için yeterlidir.

BANKA HACİZ İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Banka tarafından borçlu kişiye haciz gönderilmesi durumunda kişinin borca yeter miktarda malına haciz işlemi uygulanır. Bunun ardından kalan borç için icra dosyasından talepte bulunularak 4 eşit parçaya bölmek mümkündür. Borçlu haciz sonrası kalan borcunu 4 taksit olarak ödeyebilir. Borçlunun haciz işlemine rağmen ödeme yapmamaya devam etmesi ise ceza davasına doğru gidecektir.

BANKA BORÇLUNUN NELERİNE HACİZ GÖNDEREBİLİR?

Bankalar borcunu ödememiş olan müşterisinin birçok şeyine haciz işlemi uygulanabilir. Banka tarafından haciz işlemi uygulanabilecek mallar şu şekildedir;

  • Borçlunun varsa sahip olduğu araca
  • Borçlunun varsa sahip olduğu eve
  • Borçlunun varsa gayrimenkul payına
  • Borçlunun sahip olduğu firmaya
  • Borçlunun sahip olduğu firmadaki ortaklık payına
  • Borçlunun kamu ya da özel işçi ise maaşına
  • Borçlunun evine ya da iş adresine
  • Borçlunun kefil gösterdiği kişinin sahip olduğu mala
  • Borçlunun kefil gösterdiği kişinin maaşına

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

57
587 Paylaşım, 57 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
48
Şaşkın
Başarısız Başarısız
15
Başarısız
Komik Komik
120
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
48
Helal Olsun!
lol lol
86
lol
Aşk Aşk
74
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
48
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
12
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir