Bamya birçok kişi tarafından sevilmeyen bir besin olmakla birlikte aslında faydaları saymakla bitmez. Sağlık için birçok faydası bulunan bamya, mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerden birisidir. Bu yazımızda Bamyanın Sağlığa Faydaları Nelerdir, Bamya Yemeği Nasıl Yapılır sorularına cevap vereceğiz.
Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerinden birisi kuşkusuz bamyadır. Bamya birçok kişi tarafından çok sevilerek tüketilirken bazı kişiler tamamen bu sebzeden uzak durmaktadır. Ekşili tadı ile çok lezzetli bir yemek olarak tüketilen bamya, sağlık için de oldukça faydalı bir besin maddesidir.
BAMYANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Bamya, sağlık için oldukça faydalıdır. Birçok kişi bu faydalardan haberdar değildir. Bununla birlikte faydalarını öğrenen birçok kişi de bu sebzeyi tüketmeye başlamaktadır. Sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin özellikle tercih ettikleri besinlerden birisi olarak bamya gösterilebilir.
Bamyanın faydaları şu şekilde sıralanır;
- Sağlıklı ve genç bir cilt sağlar
- Saç bakımında etkilidir
- Böbrek hastalıklarını önler
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
- Diyabeti önler
- Sindirim sistemine yardımcı olur
- Kolon kanserini önler
- Obeziteyi kontrol eder
- Kolesterol seviyesini dengeler
- Astımı önler
- Güneş çarpmasını önler
- Kemikleri güçlendirir
- Bebeklerde nöral tüp defektlerini azaltır
- Stres ve depresyona iyi gelir
- Kan basıncını düşürür
- Ülseri önler
BAMYA NELERE İYİ GELİR?
Bamya nelere iyi gelir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
Bamya sağlıklı ve genç bir cilt sağlar. Cilt için en etkili besinlerin başında gelmektedir. İçerdiği bolca C vitamini sayesinde cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olur. Cilt gözeneklerini yeniler.
Bamya saç bakımında etkilidir. Sağlıklı saçlara sahip olmak isteyenler bamyadan faydalanabilir. Bamya, saçların kabarmasını önler, kıvırcık ve cansız saçları besler, doğal bir nemlendirici olarak kullanılabilir.
Bamya böbrek hastalıklarını önler. Böbrek hastalıklarının en büyük nedenlerinden birisi diyabet hastalığıdır. Diyabeti olan birisinde böbrek hastalığı sıklıkla yaşanır. Bu sorunu önlemek için bamya suyu tüketmek gerekir.
Bamya, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Besin değeri yüksek olan bamya, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkilidir. Bamya şifa kaynağı olma özelliği ile dikkat çekmektedir.
Bamya diyabeti önler. Bamyada bulunan kuersetin, kateşin, epikateşin, rutin ve prosiyanidir sayesinde şeker hastalığının belirtileri önlenebilir. Bamya, şeker seviyesini düzenlemektedir.
Bamya sindirim sistemine yardımcı olur. İçerdiği çözünür lifler ile kan şekeri seviyesini artıran bamya, sindirim sisteminin hızlanmasını da sağlamaktadır.
Bamya kolon kanserini önler. Yemeklerde tüketilen bamya, başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünü engellemektedir. Özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilmelidir.
Bamya obeziteyi kontrol eder. Son yılların en büyük sorunlarından birisi olan Obezite, bamya tüketimi ile azaltılabilir. Bamya, oldukça sağlıklı bir besindir.
Bamya kolesterol seviyesini dengeler. Bamya sayesinde kalp sorunları başta olmak üzere birçok hastalıkla mücadele edilirken kolesterol seviyesi de dengelenir.
Bamya kabızlığı önler. Sindirim sistemi problemleri yaşayanlar için oldukça faydalı olan bamya, kabızlığı önleme etkisine sahiptir.
BAMYA YEMEĞİ NASIL YAPILIR?
Bamya yemeği, sağlıklı bir öğün isteyenler için oldukça doğru bir seçenektir. Pişirmesi oldukça kolay olan bamya, lezzeti yönünden de sıklıkla tercih edilir. Bamya yemeği nasıl yapılır sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
Bamya yemeği malzemeleri;
- Yarım kg taze bamya
- 2 adet domates
- 1 adet soğan
- 3 adet yeşil biber
- Yarım yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım limon
- baharat ( karabiber, pulbiber)
- Tuz
- 5 su bardağı sıcak su
Bamya yemeğinin yapılışı;
- Soğan yemeklik doğranarak kavurulur
- Pembeleşince doğranmış biber ilave ederek biberleri de kavurulur
- Küp küp doğranmış domates ve salça ilave edilir
- 2-3 dk karıştırılır ve yıkanmış temizlenmiş bamyalar eklenir
- 1-2 dk da bamyalar kavrulunca yarım limon suyunu sıkılır ve sıcak su ilave edilir
- Son olarak tuz ve baharatlar eklenir çok karıştırmadan pişmeye bırakılır
0 Yorum yapıldı