Bakanlıktan 65 yaş üstü vatandaşların yüzünü güldürecek bir haber geldi. Yapılan yeni düzenleme kapsamında artık 65 yaş üstü olan vatandaşlar zatürre aşısını ücretsiz olarak yaptırabilecekler. Bu yazımızda Bakanlıktan 65 Yaş Üstüne Müjde! Artık Ücretsiz Yapılacak başlığının detaylarını anlatacağız.
Sağlık Bakanlığı özellikle 65 yaş üstü vatandaşların rahat bir nefes alması için her türlü kolaylığı sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda son dönemde yakalanan hastaları ölüme götürecek kadar tehlikeli olan Pnömani (zatürre) aşısı ücretsiz olarak yapılmaya başlanacak.
BAKANLIKTAN 65 YAŞ ÜSTÜNE MÜJDE! ARTIK ÜCRETSİZ YAPILACAK
Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar kapsamında 65 yaş üstü hastaların yakalanmaları durumunda zorlu bir sürece neden olan ce ölüme bile götüren oldukça tehlikeli hastalıklardan zatürreden korunmak için yapılan aşı ücretsiz hale getirildi.
Bakanlık, 65 yaş üstü tüm vatandaşların Pnömani yani zatürre aşısını ücretsiz olarak yaptırabileceklerini açıkladı. Zatürre konusunda risk grubunda yer alan milyonlarca 65 yaş üstü vatandaş, artık zatürre aşılarını ücretsiz olarak yaptırabilecekler. 65 yaş üstü olan ve kronik hastalığı olan vatandaşlar, hekimlerin uygun görmesi durumunda ücretsiz olarak aşılarını yaptırabilecekler.
65 YAŞ ÜSTÜ ZATÜRRE AŞISINI NEREDE ÜCRETSİZ YAPTIRACAK?
65 yaş üstü olan ve kronik hastalığa sahip olan vatandaşların zatürre aşısı yaptırması artık ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. 65 yaş üstü zatürre aşısını nerede ücretsiz yaptıracak? Sorusuna ise şu şekilde cevap vermek mümkün;
65 yaş üstü vatandaşlar zatürre aşılarını sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yaptırabilecekler. Tek doz halinde yapılacak olan zatürre aşısı 5 yıl boyunca koruyucu özelliğe sahip olacak. 65 yaş üstü vatandaşların 5 yılda bir sağlık ocaklarına giderek zatürre aşılarını ücretsiz olarak yaptırmaları mümkün olacak.
ZATÜRRE NEDİR?
Zatürre (Pnömani) akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı sıvı ile dolması ile oluşan bir hastalık türüdür. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık çocuklarda ve 65 yaş üstü bireylerde ölümle sonuçlanmaktadır.
Zatürre genel olarak 2 yaş altın, 65 yaş üstü, kronik rahatsızlığı bulunan ya da bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilerde görülmekle birlikte oldukça tehlikeli olmaktadır. Her yıl 100 kişiden 1 / 2 kişinin zatürreye yakalandığı bilinmektedir.
ZATÜRRE NASIL BULAŞIR?
Zatürre oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Zatürreye zemin hazırlayan grip benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları ile kendisini göstermektedir. Zatürre nasıl bulaşır? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
Zatürre hastalığı hapşırık, öksürük, aynı bardaki mendili çatal / kaşık kullanımı ve kapı gibi ortak yüzeylerle temas ile bulaşmaktadır. Kişi mikroplu olan yüzeye dokunduktan sonra elini ağzı ile temas ettirdiğinde hastalık bulaşıcı hale gelmektedir.
Zatürreye yakalanan kişilerin özellikle çocuklardan, yaşlılardan ve hamilelerden uzak durması gerekmektedir. Toplu taşıma araçları ve kalabalık ortamlar zatürre mikrobunun en kolay bulaştığı yerler olarak gösterilebilir.
ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zatürre belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Öksürük
- Yüksek ateş
- Üşüme ve titreme
- Devamlı seyreden sarı-yeşil balgam
- Hızlı soluk alıp verme
- Nefes almada güçlük
- Göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
- Yan ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Karın ağrısı ve karında şişkinlik
- Kusma ya da kusacakmış hissi
- 65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı
ZATÜRRE NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Zatürre hastalığını teşhis etmek için öncelikle belirtileri iyi gözlemlemek gerekmektedir. Belirtiler bulunan kişilerin en kısa zamanda bir hekime başvurması akıllıca olacaktır. Zatürre ciddi bir hastalık olduğu için hızlıca teşhisinin konması ve tedavisine başlanması önemlidir.
Zatürre teşhisi konması için öncelikle hastanın fiziki muayeneden geçmesi ve özellikle akciğerlerine bakılması gerekmektedir. Akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, kan tetkikleri ve balgam kültürü gibi tetkikler uygulanmaktadır.
ZATÜRRE NASIL TEDAVİ EİDLİR?
Zatürre tedavisi için kişinin klinik durumu, yaşı, vücuduna aldığı virüs miktarı, laboratuvar bulguları göz önünde bulundurulmaktadır. Hastada solunum yetmezliği varsa hastanede tedavi edilmesi gerekmektedir. Böyle bir sorun yok ise belirli aralıklarla kontrole çağrılmak üzere hasta evine gönderilmektedir.
Hastaya şikayetlerini azaltacak ilaçlar verilmektedir. Bunun yanı sıra bolca istirahat etmek hastalığın çabuk iyileşmesi açısından oldukça önemlidir. Hasta iyileştikten sonra bile halsizlik hissedebilmektedir. Zatürre teşhisi konmuş olan hastanın doktorun verdiği ilaçları düzgün şekilde kullanması gerekmektedir. Böylece hastanın kısa sürede tedavi olması mümkün olacaktır.
0 Yorum yapıldı