Bahar nezlesi, alerjik nezle ya da alerjik rinit isimleri ile de bilinir. Bahar aylarında sıklıkla görülen bu durum, özellikle polenlerin artış göstermesi ile daha artış göstermektedir. Bahar nezlesi, soğuk algınlığına bağlı görülen nezleden farklı bir durumdur. Bu yazımızda Bahar Nezlesi Nedir, Neler Bahar Nezlesine İyi Gelir sorusuna cevap vereceğiz.
Bahar aylarının gelmeye başlamasıyla özellikle bahar nezlesi hastalığında artış gözleniyor. Alerjik bir durum olarak bilinen bahar nezlesi, polenlerden kaynaklı olarak meydana geliyor. Birçok belirti ile ortaya çıkan bahar nezlesi, normal nezleden daha farklı şekilde tedavi ediliyor.
BAHAR NEZLESİ NEDİR?
Bahar nezlesi, bahar aylarında meydana gelen bir sağlık sorunudur. Havayla solunan parçacıkların (polenlerin) vücutta oluşturduğu alerjiden dolayı meydana gelir. Bahar nezlesi, normal nezle ile aynı belirtileri göstermez.
Birçok insanın bahar nezlesi yaşama riski daha fazladır. Bahar nezlesinde ailedeki alerji öyküsü, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve sigara dumanına çok maruz kalmak etkili olmaktadır. Erkeklerde çok daha sık bahar nezlesi görülmektedir.
BAHAR NEZLESİ BELİRTİLERİ NEDİR?
Bahar nezlesini normal nezleden ayırmak için belirtilere dikkat etmek gerekir. Bahar nezlesinde farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bahar nezlesinin belirtileri şu şekildedir;
- Burunda kaşıntı
- Hapşırık
- Sulu burun akıntısı
- Burunda tıkanıklık
- Boğazda kaşıntı
- Boğazda yoğun akıntı
NELER BAHAR NEZLESİNE İYİ GELİR?
Bahar nezlesini tedavi etmek için bazı yöntemler kullanmak mümkündür. Bu yöntemler sayesinde bahar nezlesi çok daha kısa sürede ve rahat atlatılır. Bahar nezlesine ne iyi gelir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Tuzlu su
- Buhar
- Nane çayı
- Zencefil
- Zerdeçal
- Sarımsak
- Isırgan otu
- Soğan
- Elma sirkesi
- Çörek otu
- C vitamini
- Papatya çayı
- Yerba mate
- Probiyotikler
- Yeşil çay
BAHAR NEZLESİNE TUZLU SU İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine tuzlu su ile tedavi yönteminde amaç burundaki mukusun alınması ve temizlenmesidir. Bunun için 1 çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonat 2 bardak sıcak suyun içerisine katılır. Hazırlanan solüsyon burun deliğine çekilir ve burun içi temizlenir. Aynı işlem diğer burun için de uygulanır.
BAHAR NEZLESİNE BUHAR İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine buhar ile tedavi yönteminde buharı düzenli olarak teneffüs etmek gerekir. Böylece burun içerisindeki tahriş edicilerin temizlenmesi daha kolay olur. Buhar tedavisi için kaynar suyu büyük bir kaba döküp içerisine okaliptüs, nane, biberiye gibi uçucu yağlardan 3 – 4 damla eklemek gerekir. Kafasını havlu ile örten kişi, buharı 5 – 10 dakika soluyarak rahatlayacaktır.
BAHAR NEZLESİNE NANE ÇAYI İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine nane çayı ile tedavi yönteminde tıkanmış burunun ve tahriş olmuş mukoza zarının rahatlaması sağlanır. En bilinen tedavi yöntemlerinden birisidir. Nane çayı içerdiği esansiyel yağlar sayesinde bahar nezlesinin kolay atlatılmasını sağlar.
BAHAR NEZLESİNE ZENCEFİL ÇAYI İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine zencefil çayı ile tedavi yönteminde zencefil kullanılarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkların engellenmesi amaçlanır. Zencefilde bulunan antibakteriyel etki sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanır.
BAHAR NEZLESİNE ZERDEÇAL İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine zerdeçal ile tedavi yönteminde alerji riskini azaltmak amaçlanır. Bağışıklık artırma özelliğine sahip olan zerdeçal, güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar olarak bilinir. Zerdeçal kullanarak öksürük, ağız kuruluğu ve hapşırma gibi şikayetleri atlatmak oldukça kolay olacaktır.
BAHAR NEZLESİNE SARIMSAK İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine sarımsak ile tedavi yönteminde sarımsağın doğal antihistamin etkisinden yararlanılır. Sarımsak, bahar nezlesinde hızlı toparlanma etkisine sahiptir. Bahar nezlesine yakalanıldığı anda sıkça sarımsak tüketilmelidir.
BAHAR NEZLESİNE ISIRGAN OTU İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine ısırgan otu ile tedavi yönteminde ısırgan otunun iltihabı azaltma etkisinden yararlanılır. Doğal bir ilaç olarak kullanılan ısırgan otu, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi belirtilerin önlenmesini sağlar.
BAHAR NEZLESİNE SOĞAN İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine soğan ile tedavi yönteminde soğanın antioksidan etkisinden yararlanılır. Soğan, alerjik rinit tedavisinde kullanılan mükemmel bir ilaçtır. Soğan kullanarak bağışıklık sistemini güçlendirmek ve böylece bahar nezlesinin etkilerinden kurtulmak mümkündür.
BAHAR NEZLESİNE ELMA SİRKESİ İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine elma sirkesi ile tedavi yönteminde hapşırma, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerden kurtulmak amaçlanır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan elma sirkesi, bal ve limon ile karıştırılarak günde 3 kere tüketilmelidir.
BAHAR NEZLESİNE ÇÖREK OTU İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine çörek otu ile tedavi yönteminde alerjik riniti ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Bahar nezlesi sorunu yaşayan kişilerin çörek otunu günlük hayatta kullanması bahar nezlesinin belirtilerinin engellenmesini sağlayacaktır.
BAHAR NEZLESİNE C VİTAMİNİ İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine C vitamini ile tedavi yönteminde alerjinin neden olduğu belirtilerin azaltılması amaçlanmaktadır. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça faydalıdır. Bu nedenle bahar nezlesi durumunda sıklıkla C vitamini almak gerekir.
BAHAR NEZLESİNE PAPATYA ÇAYI İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine papatya çayı ile tedavi yönteminde alerjinin neden olduğu belirtileri engellemek amaçlanır. Papatya çayı, her gözün üzerine nemli ve sıcak şekilde konmalıdır. Papatya çayının yatıştırıcı etkisi bahar nezlesinde oldukça faydalı olacaktır.
BAHAR NEZLESİNE YERBA MATE İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine yerba mate ile tedavi yönteminde mate çayı oldukça sık kullanılmaktadır. Mate çayı içerisinde yer alan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde bahar nezlesinin belirtileri en aza indirilir.
BAHAR NEZLESİNE PROBİYOTİKLER İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine probiyotikler ile tedavi yönteminde probiyotik takviyesi alınması tavsiye edilir. Kapsül şeklinde alınabilen probiyotikler sabah ve akşamları olmak üzere 2 hafta süre ile kullanılmalıdır. Probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün olacaktır.
BAHAR NEZLESİNE YEŞİL ÇAY İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bahar nezlesine yeşil çay ile tedavi yönteminde yeşil çayın antioksidan özelliğinden faydalanılır. Bahar nezlesinin neden olduğu yorgunluk ve vücut ağrılarının tedavisinde etkilidir. Bahar nezlesi olan kişilerin sıkça yeşil çay tüketmesi oldukça akıllıca olacaktır.
- BAHAR NEZLESİ NEDİR?
- BAHAR NEZLESİ BELİRTİLERİ NEDİR?
- NELER BAHAR NEZLESİNE İYİ GELİR?
- BAHAR NEZLESİNE TUZLU SU İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE BUHAR İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE NANE ÇAYI İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE ZENCEFİL ÇAYI İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE ZERDEÇAL İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE SARIMSAK İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE ISIRGAN OTU İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE SOĞAN İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE ELMA SİRKESİ İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE ÇÖREK OTU İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE C VİTAMİNİ İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE PAPATYA ÇAYI İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE YERBA MATE İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE PROBİYOTİKLER İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
- BAHAR NEZLESİNE YEŞİL ÇAY İLE TEDAVİ NASIL YAPILIR?
0 Yorum yapıldı