Bademcikler Alınmalı mı, Bademcik Alınmasının Zararları Nelerdir?


86
844 Paylaşım, 86 points

Bademcikler, vücudun en önemli bağışıklık sistemi parçasıdır. Boğaz bölgesinde yer alan bademcikler, vücuda giren mikropları tutarak vücuda dağılmasını engeller. Bu nedenle vücudun önemli parçalarından birisidir. Bu yazımızda Bademcikler Alınmalı mı, Bademcik Alınmasının Zararları Nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

BADEMCİKLER NEDİR?

Bademcikler, insanların boğaz bölgesinde bulunan minik parçalardır. Küçük olmalarına karşılık vücudun bağışıklık sistemini korumak için oldukça büyük göreve sahiptirler. Ağız yolu ile alınmış olan tüm mikroplar bademciklerde toplanır. Bademcikler, tüm mikrobu toplayarak onlara karşı savunma mekanizması geliştirir.



BADEMCİKLER NEDEN ŞİŞER?

Bademcikler, ağız yolu ile giren mikropları topladıktan sonra bu nedenle enfekte olarak şişmeye başlarlar. Bademciklerin şişmesi, boğaz ağrısına neden olur. Mikroplar nedeniyle bir süre sonra boğazda kızarıklık, yutma zorluğu, ateş ve halsizlik de meydana gelir. Bademciklerin iltihaplanması sonucunda antibiyotik ile tedavi gerekir.

BADEMCİKLER ALINMALI MIDIR?

İnsan vücudundaki hiçbir organ gereksiz değildir. Her organın bir görevi vardır. Organın alınması, bu görevin yerine getirilmemesi anlamına gelir. Bademciklerin görevi de mikropları toplayarak vücuda zarar vermesini ve dağılmasını engellemektir. Bademciklerin alınması, mikropların vücuda çok daha kolay yayılması demektir. Bu durum göz önüne alındığında bademcikler alınmalı mıdır sorusuna mümkünse hayır cevabı verilebilir.

BADEMCİKLER HANGİ DURUMLARDA ALINMALIDIR?

Bademciklerin alınması her ne kadar uygun görülmese de bazı durumlarda mecbur kalınabilir. Bademcikler hangi durumlarda alınmalıdır sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;

  • Bademcik enfeksiyonu çocuklarda 3 – 5 yıldan, yetişkinlerde 2 yıldan fazla sürerse
  • Uykuda ani solunum durması yaşanıyorsa
  • Yutkunma ve nefes almada güçlük varsa
  • Bademcik tümöründen şüpheleniliyorsa
  • Ağız kokusuna neden olan iltihap varsa
  • Lenf bezlerinde şişme oluyorsa
  • Kalp romatizması varsa
  • Böbrek iltihabı varsa
  • Geniz eti sorunu yaşanıyorsa
  • Çene yapısını bozan bademcik büyümesi varsa

BADEMCİK ALINMASININ ZARARLARI NELERDİR?

Bademcikler vücuttaki tüm virüs ve bakterileri toparlar. Bademciklerde hapsolan bakteri ve virüsler vücut içerisinde ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi önemli ölçüde korunmuş olur. Bademciklerin alınması, mikropların vücut içerisinde kolayca ilerlemesine ve farklı yerlere yerleşmesine neden olabilir. Özellikle mikropların eklemlere yerleşmesi, kişide eklem ağrılarına yol açacaktır.

Bademcikler illa ki olmalıdır diye bir şey söylemek de doğru olmaz. Eğer kişinin bademciklerinin olması olmamasından daha fazla sorun çıkartıyorsa, alınması çok daha doğru olacaktır. Bu karar hekim kontrolü sonrasında uygun görülerek karar verilir. Bademciklerin alınması için ameliyat yapılması gerekmektedir.

BADEMCİK ALINMASINDA YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Bademciklerin alınmasında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Hastanın şikayeti doğrultusunda verdiği zarara göre alınma zamanı değişiklik gösterir. Özellikle bebeklerde ciddi nefes kesilmesi yoksa 2,5 yaşına kadar beklenmesi doğru olacaktır.

BADEMİK ALINMASINDAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Doktor muayenesi sonrasında eğer bademciklerin alınması kararı verilmişse, hastanın ameliyat edilmesi gerekir. Bademcik ameliyatı sonrasında kanama çok nadir görülür. Ancak ameliyatlı bölgeyi korumak adına 10 gün kadar tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekir. Bu süre içerisinde mümkün olduğunca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.

Bademcik ameliyatı sonrasında herhangi bir enfeksiyon ya da ağrı oluşmaması için doktor tarafından bazı ilaçlar verilebilir. Ameliyattan sonra acılı, baharatlı ve sıcak yiyecekler tüketmemek doğru olacaktır. İyileşme sürecinden hastanın ateşi de düzenli olarak ölçülmelidir. Boğazı zorlayacak şekilde konuşmamaya özen göstermek ve bolca istirahat de gerekli adımlar arasındadır. Bademcik ameliyatı olan ve bademcikleri alınan kişinin mutlaka düzenli kontrole gitmesi doğru adım olacaktır. böylece oluşabilecek herhangi bir ters durumda doktorun hemen müdahale etmesi daha kolay hale gelecektir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

86
844 Paylaşım, 86 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
85
Şaşkın
Başarısız Başarısız
48
Başarısız
Komik Komik
36
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
85
Helal Olsun!
lol lol
121
lol
Aşk Aşk
108
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
85
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
49
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir