ATM’ler üzerinden hemen her türlü bankacılık işlemini kolaylıkla yapmak mümkün. Bu işlemler arasında Havale ve EFT işlemleri de yer alır. ATM üzerinden Havale ve EFT işlemleri kısa sürede ve kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu yazımızda ATM’den Havale ve EFT işlemi nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.
Havale ve EFT işlemleri banka hesapları arasında ya da bir bankadan başka bir bankaya para gönderimleri için kullanılan sistemdir. Bu tür işlemler banka şubeleri üzerinden ya da internetten yapılır. Ancak ATM’den de bu işlemleri kısa sürede ve kolayca yapmak mümkündür.
ATM’DEN HAVALE VE EFT İŞLEMİ YAPILIR MI?
ATM’den havale ve EFT işlemi yapmak mümkündür. ATM üzerinden banka kartı ya da müşteri numarası ile kolaylıkla EFT ve havale işlemleri gerçekleştirilebilir. Her iki işlem içinde genel olarak işlem ücreti talep edilir. Bu ücret bazı bankalar için geçerli değildir.
ATM’DEN HAVALE NASIL YAPILIR?
ATM üzerinden havale yapmak için müşterinin bankasına ait bir ATM bulması gerekir. ATM üzerinden havale işlemi şu şekilde gerçekleştirilir;
- Birinci Adım
Banka kartı ile ATM üzerinden giriş işlemi yapılır.
- İkinci Adım
Girişin ardından ekrana gelecek “Para Gönderme” ya da “Para Transferi” seçeneğine basılır.
- Üçüncü Adım
Ekrana gelecek olan “Banka hesabına” seçeneği işaretlenir ve buradan havale yapılacak hesapla ilgili tüm istenen bilgiler girilir.
- Dördüncü Adım
Bu bölümde muhtemelen hesap numarası ya da IBAN numarası ve T.C. kimlik numarası girilir.
- Beşinci Adım
Bilgilerin girilmesinden sonra işlem onaylanarak hesaptaki paranın diğer hesaba geçmesi sağlanmış olur.
ATM’DEN EFT NASIL YAPILIR?
ATM üzerinden EFT yapmak için müşterinin banka kartı ile işlem yapması gerekir. ATM üzerinden EFT işlemi şu şekilde gerçekleştirilir;
- Birinci Adım
ATM’den banka kartı ile giriş yapılır.
- İkinci Adım
Açılan sayfadan “Para Gönderme” menüsüne girilir.
- Üçüncü Adım
Para gönderme menüsünden “EFT” ya da “Başka Banka Hesabına” seçenekleri belirlenir.
- Dördüncü Adım
Açılan menüden karşı tarafın hesap bilgileri girilir. Buraya karşı tarafın IBAN numarası girilir. EFT işlemi için IBAN bilinmesi şarttır.
- Beşinci Bölüm
IBAN numarası ile birlikte T.C. kimlik numarasının da sisteme girilmesi gerekir.
- Altıncı Bölüm
Bilgilerin girilmesinin ardından EFT gönderim işlemi tamamlanır.
ATM’DEN HAVALE EFT İŞLEMİ İÇİN ÜCRET ALINIR MI?
ATM’den yapılan Havale ve EFT işlemlerinde ücret duruma göre alınır. Havale işlemi aynı bankanın şubeleri arasında olduğu için genel olarak ücret talep edilmez. Ücret alan bankalar ise oldukça düşük bir ücret kesecektir. Ancak EFT işlemi bankalar arasında yapıldığı için EFT işlemi sırasında belirli bir miktarda ücret alınır. Havale ve EFT işlemleri bankaların ATM’leri üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Yine de bu tür işlemlerin yapılabilmesi için kullanılacak en kolay yöntem kesinlikle internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamasıdır.
0 Yorum yapıldı