Anksiyete bozukluğu, günümüzde en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Toplumun neredeyse %18’lik kısmı bu rahatsızlıkla mücadele etmektedir. Oldukça yorucu ve hayatı olumsuz etkileyen bu rahatsız tedavisi mümkün bir durumdur. Bu yazımızda Anksiyete Bozukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR?
Anksiyete bozukluğu halk arasında kaygı bozukluğu olarak da bilinir. Oldukça tehlikeli psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Anksiyete, günlük hayatta normal şartlarda oldukça faydalı bir durumdur. İnsanlar kaygı duydukları zaman çok daha dikkatli ve tetikte olurlar. Bu sayede birçok işte daha dikkatli davranırlar. Ancak anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, herhangi bir tehlike olmasa dahi kendilerini kötü ve tehlikede gibi hissederler.
Anksiyete bozukluğu olan kişiler, normal insanlardan çok daha endişeli hissederler. Kendilerini kontrol edemezler. Kendilerini kontrol edemedikleri için de kolay sakinleşemezler. Bu durum ileri seviyelere ulaştığında kişilerin mutlaka psikolojik tedavi görmesi gerekir.
ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir kişide anksiyete bozukluğu olup olmadığını anlamak için bazı belirtilerin gözlemlenmesi gerekir. Anksiyete bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek
- Başkaları ile konuşmanın zor olduğuna inanmak
- Toplum içinde konuşmaktan ve yemek yemekten çekinmek
- Gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek
- İnsanların sözleri ile zihnini meşgul etmek
- Çevreden kopmak, kaçmak istemek
- Kas ağrısı çekmek
- Hızlı nefes alıp vermek
- Çabuk gerilmek
- Titremeye, sallanmaya başlamak
- Umutsuz hissetmek
- Devamlı ağlamak istemek
- Konsantre olamamak
- Çabuk yorulmak
- Uykusuzluk çekmek
- Hatırlamakta zorlanmak
- Üzüntülü durumlara yoğunlaşmak
ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Anksiyete bozukluğunun nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Ayrılma olaylarına aşırı duyarlılık
- Öfkeye ve bağımlılığa yatkınlık
- Çocukluk döneminde fiziksel veya cinsel istismar
- Stresli yaşam alanları
- Sorunlu bağlanma şekilleri
- Dağılma anksiyetesine yatkınlık
ANKSİYETE BOZUKLUĞU TÜRLERİ NELERDİR?
Anksiyete bozukluklarının birden fazla türü bulunur. Her türünde hasta farklı sorunlar yaşar. Anksiyete bozukluğu türleri şu şekilde sıralanır;
- Obsesif Kompulsif Bozukluk: tekrar eden takıntılı ve saplantılı davranışlara verilen addır. Kişide istemsizce gelişen düşünceler bulunur ve bu yüzden sürekli korku halindedir. Kişi devamlı ellerini yıkar, kapıyı kilitler, ocakları kontrol eder. Halk arasında aşırı takıntılı bir durum olarak görülse de psikolojik bir rahatsızlıktır.
- Panik Atak: kişinin hayati bir tehlike yaşamamasına rağmen kendisini o durumda görmesi ve korku hissetmesi durumudur. Penik atak çok şiddetli belirtilerle gelir. Kişi panik atak anında kendisini kalp krizi geçiriyor gibi hisseder.
- Travma Sonrası Stres: kişinin yaşadığı travmatik bir olay sonrasında yaşadığı korkudan kaynaklıdır. Kişi, yaşadığı korkunç olayı yeniden gözünün önüne getirerek aynı korkuları yaşar. Bu durumda fiziksel ağrılar, uykusuzluk ve stres meydana gelebilir.
- Genelleştirilmiş Kaygı Bozukluğu: kişinin kendisini her konuda kaygışı ve korku içinde hissetmesidir. Her an eve hırsız girecek, deprem olacak, sevdikleri hastalanacak gibi kontrol edilemeyen duygular hissedilir.
- Agorafobi: kişinin zor durumda hemen yardım göremeyeceği korkusudur. Böyle düşünen kişiler sinema salonlarına giremez, toplu taşıma araçlarına binemez.
- Sosyal Fobi: Kalabalık içerisinde kişinin küçük düşme korkusudur. Bu korkuyu yaşayan kişiler toplum içerisine girmezler.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?
Anksiyete bozukluğu, kişinin beyninde doğal olarak gerçekleşen kimyasallarda oluşan dengesizlik durumudur. Serotonin ve neropinefrin isimli kimyasalların dengesizliğinden meydana gelir. bunun yanı sıra genetik faktörler ve çevresel faktörler de etkili olmaktadır.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Anksiyete bozukluğu belirtileri yaşayan bir kişi, hemen bir doktora gitmelidir. Doktorun incelemesi sonucunda kişiye anksiyete bozukluğu tanısı konmasıyla birlikte tedavi süreci başlar. Anksiyete bozukluğu tedavisinde iki farklı yöntem uygulanır. Anksiyete bozukluğu tedavi türleri şu şekildedir;
- İlaçla tedavi
- Psikolojik tedavi
Anksiyete bozukluğunun ilaçla tedavisi için bazı anti depresan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde rahatsızlıktan kaynaklı duygu durumlarının engellenmesi sağlanmaktadır.
Anksiyete bozukluğunun psikolojik tedavisi için bilişsel davranış terapisi ya da konuşma terapisi uygulanır. Bu sayede hastalığa neden olan sorunun belirlenmesi ve çözümüne yönelik adımlar atılması daha kolay olacaktır.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU İLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Anksiyete bozukluğu ile başa çıkmak için bazı yöntemler kullanılır. Anksiyete bozukluğu ile başa çıkma yöntemleri şu şekilde sıralanır;
- Nefes egzersizleri yapmak
- Ayağa kalkmak ve dik durmak
- 3 – 3 – 3 kuralını uygulamak
- Kaygı randevusu oluşturmak
- Ana konsantre olmak
- Kendini meşgul etmek
- Şekerden uzak durmak
0 Yorum yapıldı