Akıllı telefonlar, kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde yavaşlamaya başlarlar. Bu yavaşlama sonucunda birçok uygulama kullanılamaz hale gelebilir. Telefondan verim alınabilmesi için mutlaka hızlandırılması gerekmektedir. Bu yazımızda Android cep telefonlarını nasıl hızlandırabileceğinizi detaylı şekilde anlatacağız.
Android işletim sistemli cep telefonları, zamanla yavaşlamaya başlar. Bunun en önemli nedeni, telefonun gereğinden fazla doldurulmuş olmasıdır. Yavaş bir telefondan verim almak mümkün olmayacaktır. Bu nedenle telefon kullanıcıları bir süre sonra sıkıntı yaşamaya başlar. Bunun önüne geçmenin yolu, telefonun hızlandırılmasıdır.
Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır?
Android işletim sistemli bir telefonu hızlandırmak için birden fazla yol bulunmaktadır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir;
- Uygulama önbelleklerini temizlemek
- Telefonun depolama alanını açmak
- Kullanılmayan uygulamaları kaldırmak
- Widget kullanmamak
- Bloatware’i devte dışı bırakmak
- Bluetooth’u kapalı tutmak
- Chrome uygulamasını optimize etmek
- Animasyonları devre dışı bırakmak
- RAM’i artırmak
- Yazılımı güncel tutmak
- Uygulamaların hafif sürümlerini yüklemek
Yapılabilecek olan tüm bu işlemleri biraz daha yakından inceleyelim…
Uygulama Önbelleklerini Temizlemek
Cep telefonları, yüklenen uygulamalara ait bazı bilgileri kayıt ederler. Bu işlemin amacı, uygulama kullanılırken bazı bilgileri internetten tekrar indirmek yerine kayıtlı olanını kullanmaktır. Ancak bu kayıtlar biriktikçe telefonda zamanla yavaşlamalar görülür. Akıllı telefonları hızlandırmak için önbelleklerin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Uygulama önbelleklerinin temizlenmesi şu şekilde yapılır;
- Ayarlar menüsünden hafıza bölümü açılır
- Uygulamaların önbellek verileri kısmına girilir
- Önbellek temizle butonuna basılarak tüm uygulamaların bellekleri temizlenir
Telefonun Depolama Alanını Açmak
Telefonun depolama alanı, yavaşlaması için büyük bir nedendir. Birçok telefonun müzik kütüphanesi, içeriğinin tamamını telefon hafızasında tutmaktadır. Depolama alanı ne kadar dolu olursa, telefon da o kadar fazla yavaşlayacaktır. Düzenli aralıklarla deponun temizlenmesi sonucunda telefonun hızlanması sağlanabilir.
Kullanılmayan Uygulamaları Kaldırmak
Telefona sürekli olarak uygulama indirilmektedir. Ancak bu uygulamaların çoğunluğu bir süre sonra kullanılmaz ve gereksiz şekilde telefonda tutulur. Bu gereksiz uygulamalar, telefonun yavaşlamasına neden olur. Telefonu düzenli olarak incelemek ve kullanılmayan tüm uygulamaları kaldırmak, telefonun hızlanmasını sağlayacaktır. Bunun için uygulama yöneticisine girerek tüm uygulamaların incelenmesi gereklidir.
Widget Kullanmamak
Akıllı telefonların en büyük özelliklerinden birisi de sunduğu Widget uygulamalarıdır. Bu uygulamalar çok güzel olmasına karşılık telefonu fazlasıyla yavaşlatır. RAM’ i sürekli meşgul eden bu uygulamaları kullanmamak, daha hızlı bir telefona sahip olmak anlamına gelecektir.
Bloatware’i Devre Dışı Bırakmak
Telefonlarda kaldırılması çok da mümkün olmayan bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar, telefonun zamanla yavaşlamasına neden olur. Bloatware, telefonlarda bulunan ancak çok fazla bilinmeyen ekstra bir yazılımdır. Bu yazılım sayesinde istenmeyen zor uygulamalar kolaylıkla devre dışı bırakılabilir. Bu yazılımı kullanmak için;
- Ayarlar menüsünden uygulama yöneticisi açılır
- Tüm uygulamaları görmek için ‘tümü’ sekmesi seçilir
- Kurtulmak istenilen zor uygulamalar seçilir ve ‘Devre dışı bırak’ butonuna basılır.
Bluetooth’u Kapalı Tutmak
Bluetooth, günümüzde çok sık kullanılmayan uygulamalardan birisidir. Bu nedenle sürekli olarak açık tutulmasına gerek yoktur. Özelliğin açık konumda olması sürekli olarak bağlantı cihazı aramasına neden olacağı için hem telefonun yavaşlamasına hem de şarjının daha çabuk bitmesine neden olur. Bu nedenle Bluetooth özelliğinin kullanılmadığında kapalı tutulması en akıllıca hareket olacaktır.
Chrome Uygulamasını Optimize Etmek
Android kullanıcılarının tamamına yakını internet erişiminde Chrome’u tercih etmektedir. Bu uygulamanın telefonu yavaşlatmaması için optimize edilmesi gerekmektedir. Bunun için;
- Chrome sayfasını açılır
- Sağ üst köşedeki simge tıklanır
- Açılan menüden ayarlara girilir
- Ayarlar kısmından Veri tasarrufu açılarak telefon daha hızlı hale getirilir.
Animasyonları Devre Dışı Bırakmak
Android telefonlarda ekran geçişlerinde ya da uygulamalar arasında birbirinden güzel animasyonlar kullanılmaktadır. Bu animasyonlar telefonun yavaşlamasına neden olur. Telefonun animasyon özelliği çok da gerekli bir özellik değildir. Sadece görsel olarak katkı sağlayan bu özellik kapatıldığı zaman telefon çok daha hızlı olacaktır.
RAM’ i Artırmak
RAM’ in yoğun olarak çalışması, telefonun çok yavaşlamasına neden olmaktadır. Açık olan tüm uygulamaları aynı anda idare etmeye çalışan RAM, zamanla yavaşlamaya ve verimin azalmasına neden olur. RAM içerisinde gereksiz kullanılan uygulamaları kapatmak, RAM’ in daha az çalışmasını ve telefonun hızlanmasını sağlayacaktır.
Yazılımı Güncel Tutmak
Yazılım güncellemeleri her zaman daha hızlı bir telefon sağlayacaktır. Güncellemeler sayesinde telefonda bulunan tüm gereksiz şeyler ve hatalar ayıklanacaktır. Böylece daha hızlı bir telefon kullanılabilir.
Uygulamaların Hafif Sürümlerini Yüklemek
Akıllı telefon kullanıcıları özellikle sınırlı belleğe sahip ise mutlaka hafif uygulamaları yüklemelidir. Uygulamaların birden fazla sürümü bulunur. Herkes en üst sürümünü yüklemek istese de bu telefona daha fazla ağırlık binmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle özellikle düşük belleğe sahip bir telefona sahip kullanıcıların ağırlıklı olarak uygulamaların düşük sürümlerini yüklemeleri akıllıca olacaktır.
Düşük sürümlü uygulamalar sayesinde telefona çok yük binmeyeceği için telefonda yavaşlama hatta donma gibi sorunlar yaşanmayacaktır. Tüm bu noktalara dikkat eden bir akıllı telefon kullanıcısı hiçbir zaman yavaşlamış bir telefon problemi ile karşılaşmaz.
0 Yorum yapıldı