Günümüzün en korkulan hastalıklarından birisi Alzheimer hastalığıdır. Oldukça sinsi ilerleyen bu hastalık, özellikle son yıllarda çok sık duyulmaktadır. Beyin ile ilgili olan be sonunda kişinin her şeyi unutmasına neden olan bir hastalıktır. Bu yazımızda Alzheimer hastalığı hakkında bilgi vereceğiz.
ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?
Alzheimer hastalığı, beyinde görülen oldukça sinsi bir hastalık türüdür. Beyin hücrelerinde meydana gelen harabiyet sonucunda oluşmaktadır. Alzheimer hastalığının en büyük belirtisi unutkanlıktır. Beyinle ilgili olarak görülebilecek en büyük ve tehlikeli hastalıklardan birisi olan Alzheimer hastalığı, beynin hafıza bölümünde gerçekleşmektedir. Bu nedenle hasta, zaman içerisinde bildiği her şeyi unutacaktır.
ALZHEİMER HASTALIĞI NE KADAR YAYGIN?
Alzheimer hastalığı günümüzde yayılarak ilerlemeye devam etmektedir. Sadece ülkemizde 400 bin kadar Alzheimer hastası bulunmaktadır. Bu hastalık çoğunlukla yaşlıları hedef almaktadır. Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişi, aynı şeyleri tekrar tekrar sormaya başlayacaktır. Bir kere anlattığı bir olayı unutarak defalarca anlatabilir.
ALZHEİMER HASTALIĞINDA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ MİDİR?
Alzheimer hastalığında erken teşhis oldukça önemlidir. Bir kişinin Alzheimer olduğu ne kadar çabuk ve kolay anlaşılırsa, tedavi yolu da o kadar başarılı olmaktadır. Teşhiste geç kalınmış bir Alzheimer hastalığında ilerleme çok daha çabuk gerçekleşir ve süreç hasta için daha karmaşık hale gelebilmektedir. Alzheimer hastalığının ilerleyen zamanlarında hastada kelime bulamama, gereksiz korkular yaşama, her konuda şüpheli yaklaşma ve hayaller görme gibi durumlar ortaya çıkacaktır.
ALZHEİMER HASTALIĞINI TETİKLEYEN ETKENLER NELERDİR?
Alzheimer hastalığı oldukça risklidir. Bu hastalığın riskini artıran birçok neden bulunmaktadır. Alzheimer hastalığını tetikleyen etkenler şu şekilde sıralanabilir;
- Yaşın ilerlemesi Alzheimer hastalığının birinci nedenidir. Bu hastalık özellikle 65 – 85 yaş arası kişilerde çok fazla görülmektedir. Hastalığın görülme oranı her 5 yılda bir iki kat artmaktadır.
- 85 yaşına gelmiş olan kişinin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimali %30 – %40 civarındadır.
- Alzheimer hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir.
- Eğitim seviyesi hastalığı etkileyen faktörlerden birisidir. Eğitim seviyesi düşük kişilerin Alzheimer olma ihtimali daha yüksektir.
- Alzheimer hastalığı genetik etkenlere de bağlıdır.
- Kafa travması geçirmiş olan kişilerde Alzheimer olma ihtimali normal kişilerden daha fazladır.
- Depresyon hastalarının Alzheimer olma ihtimali yüksektir.
- Kal krizi geçirenlerin, hipertansiyon ve diyabet hastalarının Alzheimer hastası olma ihtimali yüksektir.
- Hipotroid hastaları Alzheimer risk grubundadır
- Toksik ve zararlı maddelere çok fazla maruz kalan kişiler risk grubundadır.
ALZHEİMER HASTALIK RİSKİ HANGİ DURUMLARDA AZALIR?
Alzheimer hastalığının riskini azaltmak da mümkündür. Bunun için kişilerin bazı konularda dikkatli olması gerekmektedir. Alzheimer hastalığının riskini azaltan faktörler şunlardır;
- Sürekli kitap okuma
- Bol yeşillikli ve meyve ağırlıklı yeme
- Zeytinyağlı yemekler tüketme
- Fiziksel aktiviteleri artırma
- Zihinsel aktiviteye zaman ayırma
- Bol bol bulmaca çözme
- Sosyalleşme
- Çiçeklerle ya da bahçe ile uğraşma
- Hobi edinme
- Evcil hayvan besleme
ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Alzheimer hastalığını tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi ne yazık ki bulunmamaktadır. Ancak hastalığın seyrini etkileyecek ve süresini uzatacak şekilde tedavi yöntemleri uygulanabilir. Alzheimer hastalığında iki tür tedavi uygulanmaktadır. Alzheimer tedavi yöntemleri;
- Dikkat ve hafıza artırıcı tedavi
- Beyine zararlı maddeleri engelleyen tedavi
DİKKAT VE HAFIZA ARTIRICI TEDAVİ NASIL UYGULANIR?
Alzheimer hastalığının ilk tedavi yöntemi daha çok dikkat ve hafızaya yöneliktir. Bu tedavi yönteminde hastaya verilen ilaçlar ile beyindeki asetilkolin denilen maddenin artırılması sağlanır ve unutkanlık seviyesi düşürülür.
BEYİNE ZARARLI MADDELERİ ENGELLEYEN TEDAVİ NASIL UYGULANIR?
Alzheimer tedavisinde ikinci yöntem, beyinde bu hastalığa neden olan zararlı maddeleri engellemektir. Beyne en zararlı maddelerden birisi olan glutamat maddesi, kullanılan ilaçlar ile en düşük seviyeye çekilecektir.
HER UNUTKANLIK ALZHEİMER OLARAK DÜŞÜNÜLEBİLİR Mİ?
Yaş ile alakalı olarak hemen her kişide unutkanlıklar görülebilmektedir. Yaşlana birçok kişi yaşadığı bazı olayları, kişilerin isimlerini ya da eşyalarının yerini unutabilmektedir. Unutkanlık seviyesi, kişinin günlük yaşamını etkilemiyor ise bu durum yaşlılığa bağlı normal unutkanlık olarak görülebilir. Ancak kişi günlük aktivitelerini yapamaz hale gelmeye başladı ise, insanlarla bağlantısını kesiyorsa ve içine kapanmaya başladı ise bu tür unutkanlıklar Alzheimer olarak değerlendirilecektir.
ALZHEİMER BELİRTİLERİ HEMEN KENDİSİNİ GÖSTERİR Mİ?
Alzheimer çok sinsi bir hastalıktır. Bu hastalık bir anda ortaya çıkmayabilir. Bazı kişilerde hastalık belirtileri 15 – 20 yıl kadar gizli kalabilmektedir. Yıllar içinde yavaş yavaş kendisini göstermeye başlayan bu hastalık, genel olarak kişinin unutkanlık yaşaması ile başlayacaktır. Hemen belirti vermemesi nedeni ile erken teşhis çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenle özellikle yaşlıların sık unutkanlık yaşamaya başlaması durumunda hemen bir doktora gitmesi tavsiye edilmektedir.
- ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?
- ALZHEİMER HASTALIĞI NE KADAR YAYGIN?
- ALZHEİMER HASTALIĞINDA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ MİDİR?
- ALZHEİMER HASTALIĞINI TETİKLEYEN ETKENLER NELERDİR?
- ALZHEİMER HASTALIK RİSKİ HANGİ DURUMLARDA AZALIR?
- ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
- DİKKAT VE HAFIZA ARTIRICI TEDAVİ NASIL UYGULANIR?
- BEYİNE ZARARLI MADDELERİ ENGELLEYEN TEDAVİ NASIL UYGULANIR?
- HER UNUTKANLIK ALZHEİMER OLARAK DÜŞÜNÜLEBİLİR Mİ?
- ALZHEİMER BELİRTİLERİ HEMEN KENDİSİNİ GÖSTERİR Mİ?
0 Yorum yapıldı