Altın oran, matematik ve sanat alanlarında kullanılan ve bir bütünün parçaları arasındaki uyumu gösteren orandır. Altın orana yakın olan şeylerin estetik açıdan mükemmel olduğuna inanılır. Bu ifade bir süre sonra insanlar için de kullanılmaya başlamıştır. İnsan yüzleri üzerinden yapılan hesaplamalarda altın orana sahip kişilerin mükemmel yüz hatlarına sahip olduğu düşünülür. Bu yazımızda altın oran nedir, altın oran hesaplaması nasıl yapılır gibi sorulara cevap vereceğiz.
ALTIN ORAN NEDİR?
Altın oran, bir bütünün parçalara ayrılmış halindeyken sahip olduğu tüm parçaların birbiri ile uyumlu olmasıdır. Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından bulunmuş olan Altın oran, milattan önceki yıllardan beri kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda ünlü isimlerin yüzlerinin incelenmesi ve altın orana sahip olup olmadığına bakılması ile bu kavram gündeme gelmiştir.
ALTIN ORAN NASIL HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Altın oran olarak nitelendirilen sayı, irrasyonel bir sayıdır. Matematiksel olarak altın oran değeri 1,61803398874… şeklinde devam etmektedir. Altın oran nasıl hesaplanır sorusuna şu şekilde cevap verilebilir. Bir cismin altın orana sahip olup olmadığını anlamak için öncelikle cisim iki eşit parçaya bölünür. Altın oranın ortaya çıkması için küçük parçaların büyük parçaya olan oranı ile büyük parçanın tüm doğru oranına eşit olması gerekir. Altın oranın hesaplanması oldukça detaylı bir işlemdir. Bu nedenle özellikle mimari ya da sanat eserlerinde detaylı bir inceleme yapmak gerekir.
Son dönemlerde altın oran uygulaması özellikle insanlar üzerinde çok fazla denenmektedir. Ünlü isimlerin yüzleri altın orana sahip mi diye sürekli olarak hesaplamalar yapılır. Bu hesaplama ile kimlerin altın orana sahip olduğu kolayca belirlenebilir.
Bir kişinin boyunun 1,618 değerinde olması, altın orana sahip olduğunu gösterir. Kişi göbeği ve ayakları arasındaki mesafeyi ölçtükten sonra çıkan rakamı 1,618 ile çarparak boyu ile karşılaştırabilir.
ALTIN ORAN NERELERDE KULLANILIR?
Altın oran ilk olarak Rönesans sanatçıları ile ünlü olmaya başladı. Rönesans sanatçıları çalışmalarında altın orana ağırlık verdi ve çalışmalarını bu yönde yaptı. Bu yüzden birçok sanatçının eserlerinde altın orana rastlamak mümkündür. Örneğin; Leonardo Da Vinci’nin “Son Yemek” isimli tablosunda masadan duvara ve hatta pencerelere kadar her şey altın orana sahiptir. Mimar Sinan’ın yaptığı Süleymaniye ve Selimiye Camilerinin minareleri de altın orana sahiptir.
Altın oran örnekleri şu şekilde verilebilir;
- İnsan kafatası
- Papatya
- İnsan vücudu
- Mısır piramitleri
- Deniz kabuğu
- Çam kozalağı
ALTIN ORANIN ÖNEMİ NEDİR?
Altın oran günümüzde oldukça önemlidir. Çok belirgin olmasa da artık insanlar her konuda altın oran aramaktadır. Özellikle insanlarda altın oran çok dikkat edilen detaylardan birisidir. Altın orana sahip olan kişiler, her zaman çok güzel ve çok çekici olarak nitelendirilir.
Bunun yanı sıra birçok üründe de artık altın orana dikkat edilmektedir. Son üretilen otomobillerde bile altın oran izlerine rastlamak mümkündür. Otomotiv sektörü özellikle modern araçlarda yer alan bütün hatlarda altın orana dikkat etmektedir. Bununla birlikte birçok üründe de altın oran ön plana çıkmaktadır. Gelecekte çıkacak tüm sistemlerde altın oran uygulamasının sıklıkla kullanılacağı da gelen bilgiler arasında yer almaktadır.
ALTIN ORAN HERKESTE VAR MIDIR?
Altın oran insanlar göz önünde bulundurulduğunda mükemmellik olarak nitelendirilir. İnsan yüzündeki altın oran mükemmelliğin ve kusursuzluğun temsilidir. Günümüzde altın orana sahip ünlü isimler arasında Jessica Alba, Charlize Theron, Megan Fox, Rihanna, Adriana Lima ve Liz Hurley yer almaktadır.
ALTIN ORAN NEDEN HERKESTE BULUNMAZ?
Altın oran ne yazık ki herkeste bulunmaz. Şehir yaşantısı, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam altın oranın bozulmasına neden olmaktadır. Yaşam şartlarının farklılık göstermesi, herkeste altın oranın olmasını engellemektedir.
0 Yorum yapıldı