Hz. Ali’ye bağlılıkları ile bilinen ve onun soyundan gelenler anlamına gelen Alevilik, bir inanç sistemidir. Bir mezhep görünümündeki Alevilik, günümüzde oldukça yaygındır. Bu yazımızda Alevilik nedir, Alevilik din midir, Alevilik mezhep midir gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
ALEVİLİK NEDİR?
Alevilik kelimesinin sözlük anlamı, Hz. Ali’nin soyundan gelen şeklinde açıklanabilir. Alevilik temel olarak bakıldığında bir tarikat değildir. Daha çok mezhep görünümüne sahiptir. Alevilik, Hz. Muhammed’in vefat etmesinden sonra Hz. Ali’yi halife olarak görmek isteyen ve onu imam kabul edenlerin inandıkları Şii – Batıni inanç olarak söylenebilir. Alevilik mezhebini kabul etmiş olan kişilere Alevi denir.
ALEVİLİĞİN DAYANDIĞI ESASLAR NELERDİR?
Aleviliğin dayandığı esas, Alevilerin Hz. Ali’ye duydukları derin sevgi olarak gösterilebilir. Aleviler, Hz. Ali’ye düşkünlerini belirtmek için “Lâ-ilâhe illallah Muhammed Resullullah Aliyyun Veliyullah Veliyyun Aliyullah” şeklinde şehadet getirir. Bu şehadetin anlamı, Hz. Ali’nin Hz. Muhammed’in vasisi ve imamı, Hz. Muhammed’in mürşidi olarak yorumlanır. Alevilikte kesin olan şey, Hz. Ali’nin her şeyden üstün tutulduğudur. Hz. Ali’ye bu kadar değer verilmesi, Allah – Muhammed – Ali üçlüsünün oluşmasına neden olmuştur.
ALEVİLERİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Alevilerin kendine özel birçok özelliği bulunmaktadır. Alevilerin özellikleri şu şekilde sıralanır;
- Aleviler genel olarak alışverişte doğruluğa çok önem verirler. Terazinin insanları yanıltabileceğini düşündükleri için terazi ile tartılarak satılabilecek hiçbir ürünü satmazlar. Daha çok tane ile satılan ürünlerin satışını gerçekleştirirler. Aleviler arasında yaygın olarak kullanılan ‘Terazi Tutmaz’ deyimi buradan gelmektedir.
- Aleviler eskiden bıyık ve sakallarını hiç kesmeme özelliğine sahipti. Ancak günümüzde sakallarını kesen aleviler, bıyıklarına ise mümkün olduğunca dokunmazlar
- Aleviler, Muharrem Ayında 12 günlük oruç tutarlar. Bununla birlikte Şubat ayında 3 günlük Hızır oruçları da bulunur.
- Alevilerin ibadet dönemleri kışındır. Yaz aylarında ibadet yerine çift ve harman işleri ile uğraşırlar.
- 21 Mart Nevruz bayramı en büyük bayramlarıdır. Bunun nedeni Hz. Ali’nin o gün doğduğuna inanmalarıdır.
- Hacca gitmezler. Aleviler için Hz. Ali’nin yattığı Necef ve Hüseyin’in yattığı Kerbela çok daha önemli yerlerdir.
ALEVİLER ÇOĞUNLUKLA HANGİ İLLERDE YAŞARLAR?
Ülkemizde Alevilerin çoğunlukta olduğu yerler bulunur. Alevilerin çoğunlukla yaşadığı yerler şu şekildedir;
- Edirne
- Kırklareli
- Dobruca
- Deliorman
- Eskişehir
- İzmir
- Narlıdere
- Sivas
- Çorum
- Mecitözü
- Sungurlu
- İskilip
- Divriği
- Tunceli
- Malatya
- Erzincan
- Erzurum
- Tokat
ALEVİLİK DİN MİDİR MEZHEP MİDİR?
Alevilik bir din olarak gösterilemez. Daha çok bir mezhep olarak bilinir. Alevilik mezhebinde ibadetler Cem evi denilen yerlerde yapılır. Cem, Arapça’ da toplanma, birikme, bir araya gelme anlamındadır. Cem evlerinde toplu halde ibadet yapılır. Aleviler, kadın – erkek karışık olarak ibadetlerini yerine getirir. Toplu ibadetler, Dede olarak isimlendirilen kişinin gözetiminde ve önderliğinde yapılır. Alevilerde Cem evinde ibadete başlamadan önce tüm Alevilerin birbiri ile barışık halde olması gerekir. Bir alevi diğer bir Alevi’ye küs ise, bu iki kişi barışana kadar ibadet başlatılmaz.
0 Yorum yapıldı