Kişilerin en büyük korkularından birisi, ağız kokusu sorunu yaşamalarıdır. Ağız kokusu, oldukça rahatsız edici hatta kişileri utandırıcı bir sorundur. Kimse ağır kokusu ile uğraşmak istemez. Bu yazımızda ağız kokusunun nasıl giderilebileceği ve nasıl önlenebileceği hakkında bilgi vereceğiz.
AĞIZ KOKUSU NEDİR?
Ağız kokusu, ağızda yaşanan Hijyenik sorunlardan dolayı oluşan ve dışarıya verilen kötü kokudur. Ağız kokusu günümüzde diş çürümesi ve diş eti hastalıklarından sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde her 4 insandan birisinde ağız kokusu görülmektedir. Ağız kokusu yaşamda dikkat edilecek bazı noktalar sayesinde tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
AĞIZ KOKUSU NEDENLERİ NEDİR?
Ağız kokusunun oluşmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Ağız kokusu nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- TÜTÜN
Tütün, ağız kokusu ile birlikte diş eti hastalıklarının da artmasına neden olmaktadır. Tütün kullanımını azaltarak ağız kokusundan kurtulmak mümkündür.
- GIDALAR
Bazı gıdalar, ağız kokusunu tetikleme özelliğine sahiptir. Özellikle soğan ve sarımsak tüketimi, ağızda kötü bir kokunun oluşmasına neden olmaktadır.
- AĞIZ KURULUĞU
Tükürük, ağız içi mikropları temizlemektedir. Bir kişinin ağız kuruluğu yaşaması, ağız içi mikropların önlenmesini engelleyeceği için ağız kokusu oluşmaktadır.
- DİŞ HİJYENİ
Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanımı, ağız kokusunu engelleyen en önemli faktörlerdir. Bir kişinin dişini düzenli olarak fırçalamaması sonucunda ağızda bakteri birikmesiyle ağız kokusu oluşacaktır.
- YANLIŞ DİYETLER
Kişinin hatalı diyet yapması, ağız kokusu oluşmasına neden olmaktadır. Yanlış diyetler sonucunda ağızda oluşan keton isimli kimyasallar güçlü aroması nedeniyle kötü kokuya neden olacaktır.
- İLAÇLAR
Bazı ilaçlar tükürük miktarını azaltmaktadır. Bu nedenle ilaçlara bağlı ağız kokusu da yaşanabilmektedir.
- AĞIZ – BURUN – BOĞAZ ŞARTLARI
Kişilerde özellikle bademcikler üzerinden bakteri kaplı taşlar oluşmaktadır. Bu taşlar kötü koku üreterek ağız kokusuna neden olacaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve iltihaplanma da koku oluşturur.
- HASTALIKLAR
Bazı hastalıkları ağızda kötü koku oluşmasına neden olabilir. Özellikle mide ile ilgili rahatsızlıklarda ağız kokusu görülme olasılığı yükselmektedir.
AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ağız kokusunun önlenmesi için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Ağız kokusunu tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Ağız içi Hijyeni çok önemlidir. Bir kişinin ağız kokusundan kurtulması için temizliğe önem vermesi gerekmektedir. Bu nedenle dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır
- Yılda iki kez diş kontrolüne gitmek ve temizlik yaptırmak gerekmektedir. Ağız kokusundan kurtulmak için kontrolleri ihmal etmemek gerekir.
- Anti bakteriyel özellikli diş macunları ve gargaralar kullanılmalıdır.
- Profesyonel diş temizliği ile ağız kokusundan kurtulmak mümkün olacaktır.
- Diş fırçalama işlemi ile birlikte dilin de mutlaka fırçalanması gerekmektedir. Dil temizliği de ağız kokusunu engeller.
- Çinkolu sakızlar ağız kokusunu önleme özelliğine sahiptir. Çinkolu sakız ya da Çinkolu diş macunu kullanmak faydalı olacaktır.
- Ağız kokusunu önlemek için maydanoz, limon kabuğu ve kahve gibi yiyecekler tüketmek gerekmektedir. Özellikle baharatlı yiyecekler ağız kokusunun artmasına neden olacaktır.
- Ağız kokusunu engellemek için bol su içmek de önemlidir. Bol su içerek ağızın her an nemli kalması ve ağız kokusu oluşması engellenebilir.
- Protez kullanımında Protezlerin düzenli olarak temizlenmesi, ağız kokusunun önlenmesi için önemlidir.
0 Yorum yapıldı