Kadınlar gerek hayat şartları gerek genetik durumlardan kaynaklı olarak geç anne olabilirler. Geç anne olmak elbette ki erken yaşta anne olmaktan çok daha sıkıntılı ve zorlayıcı bir süreçtir. Özellikle 40 yaş sonrası hamilelik bazı riskleri de beraberinde getirir. Bu yazımızda 40 Yaş Sonrası Hamilelik Riskleri Nelerdir? Sorularına cevap vereceğiz.
Günümüzde ileri yaşlarda olmasına rağmen hamilelik yaşayan çok sayıda kadın bulunmaktadır. Geç yaşta hamile kalmak hem anne adayı hem de bebek için bazı sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Özellikle 40 yaş üstü hamileliklerde birçok risk bulunmaktadır.
40 YAŞ SONRASI DOĞAL YOLLARDAN HAMİLE KALINIR MI?
40 yaş sonrası doğal yollardan hamile kalınır mı sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; kadınlarda hamilelik için gerekli olan yumurta sayısı yaşın ilerlemesiyle birlikte azalmaktadır. 35 yaşından sonra yumurta rezervlerinde yavaş yavaş azalmalar başlar. Bu dönemin tamamlanması ile birlikte menopoz sürecine girilir.
Menopoz dönemi 50 yaş ve üzeri olarak gösterilebilir. Bu nedenle 40 yaşından sonra hamile kalmak çok kolay olmamakla birlikte imkansız da değildir. Yani birçok kadın 40 yaşından sonra doğal yollardan hamile kalabilir.
40 YAŞ SONRASI HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
40 yaşından sonra hamilelik belirtilerinin erken yaş hamilelik belirtilerinden herhangi bir farkı yoktur. Hamilelikte yaş kaç olursa olsun belirtilerde bir değişiklik olmaz. Ancak belirtilerin biraz daha ağır ve yoğun şekilde görülmesi söz konusu olabilir.
40 yaş sonrası hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Hafif kanama
- Adet gecikmesi
- Mide bulantısı
- Kusma
- Halsizlik
40 YAŞ SONRASI HAMİLELİK RİSKLERİ NELERDİR?
Geç yaşta hamile kalan kadınlar bazı risklerle karşı karşıya kalabilirler. Hamilelik her yaşta riskler içeren bir durumdur. Ancak 40 yaş sonrasında bu riskler biraz daha artış gösterecektir. 40 Yaş Sonrası Hamilelik Riskleri Nelerdir? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak preeklampsi (gebelik zehirlenmesi)
- Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri)
- Kalp ve damar hastalıkları
- Dış gebelik
- Böbrek hastalıkları
- Sezaryen doğum ihtimali
40 YAŞ SONRASI HAMİLELİKTE BEBEĞİN RİSKLERİ NELERDİR?
40 yaş sonrası hamileliklerde anne adayının olduğu kadar bebeğin de bazı riskleri bulunmaktadır. Annenin yaşının ileri olması ve bu yaşın getirdiği riskler, bebekte bazı sıkıntıların yaşanmasına neden olabilir.
40 yaş sonrası hamilelikte bebeğin riskleri şu şekilde sıralanır;
- Down sendromu
- Doğum kusurları
- Düşük doğum ağırlığı
- Gelişim bozuklukları
- Plasenta sorunları (plasenta previa gibi)
- Ölü, düşük ve erken doğum
40 YAŞ SONRASI HAMİLE KALMAK NEDEN RİSKLİDİR?
Hamilelik kaç yaşında olursa olsun birçok riski içermektedir. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte bu riskler çok daha yüksek bir hale gelir. 40 yaş sonrası hamilelikte risklerin oluşmasının bazı nedenleri vardır. 40 yaş sonrası hamile kalmak neden risklidir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Doğurganlık sisteminin zayıflaması
- Yumurtaların fonksiyonelliğini yitirmesi
- Yaş ilerledikçe çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkması
- Hamilelikte yaşanma ihtimali olan komplikasyonların daha ağır şekilde görülmesi
40 YAŞ SONRASI HAMİLELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Kadınlarda doğru şekilde beslenme, doğurganlığın artışı ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek için oldukça önemlidir. Özellikle 40 yaş sonrası hamileliklerde sağlıklı beslenmeye daha fazla özen göstermek gerekir.
40 yaş sonrası hamilelikte beslenme şu şekilde olmalıdır;
- Alınan protein miktarı artırılmalıdır.
- Yağsız et, yumurta, fındık ve balık gibi gıdalar sıklıkla tüketilmelidir.
- Gıdalar doğru şekilde ve yeterince pişirilerek tüketilmelidir.
- Kalsiyum ve D vitamini alınmalıdır.
- Süt ve süt ürünleri sıklıkla tüketilmelidir.
- Sakatat ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
- Çok kilolu ya da çok zayıf olunmamalıdır.
0 Yorum yapıldı